Transnistria ar putea cere alipirea la Rusia. Serviciile militare de la Kiev susţin că totul e doar o "fumigenă" lansată de Moscova
O zi până la congresul aşa zişilor deputaţi de la Tiraspol, şedinţă în care ar putea cere alipirea la Rusia. Oficialii de la Chişinău cred însă că acest lucru nu se va întâmpla, ci este doar "o fumigenă" lansată de Kremlin. De la Bucureşti, premierul Ciolacu spune că interesul Moscovei pentru regiunea separatistă a crescut constant după declanşarea războiului din Ucraina.
De Redactia Observator la 27.02.2024, 21:32- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Toţi ochii sunt aţintiţi spre Transnistria zilele acestea. Asta după ce deputaţii din proclamata republică moldovenească nistreană ar urma să se reunească mâine şi să ceară alipirea la Rusia în baza referendumului organizat în 2006. Deocamdată, pe agendă nu există acest subiect, dar în capitalele europene subiectul este unul fierbinte. "Uitaţi-vă la dinamica războiului din Ucraina şi a interesului din ce în ce mai crescând a Federaţiei Ruse măcar politic să gestioneze Transnistria şi sunt ferm convins că ştiţi la fel de bine ca mine ce va urma. Avem o obligaţie politică faţă de românii noştri din Republica Moldova", a declarat Marcel Ciolacu.
Transnistria depinde din punct de vedere economic de Republica Moldova
Serviciile de informaţii militare de la Kiev susţin că la Tiraspol nu există intenţia de a cere Rusiei anexarea regiunii separatiste. Ar fi o scamatorie regizată de Rusia pentru a induce panică, spune şi preşedintele parlamentului moldovean, Igor Grosu. "Nu există nici un pericol de escaladare sau destabilizare a situaţiei. Mai curând este o campanie prin care se încearcă isterizarea societăţii în jurul acestui aşa-numit eveniment de la Tiraspol, pus la cale de cei de la Tiraspol şi Kremlin", a declarat Igor Grosu. Transnistria depinde din punct de vedere economic de Republica Moldova şi se supune de la 1 ianuarie condiţiilor vamale de la Chişinău, decizie care a deranjat Tiraspolul.
"E vorba despre acele modificări de taxe ale codului vamal, taxele de import şi aici au de suferit şi cei din regiunea transnistreană, deci, scad şi sumele care ajung în bugetul aşa zisului regim separatist", a declarat Angela Grămadă, analist. Această nemulţumire este speculată de Rusia. "Moscova susţine acest regim separatistşi care are nevoie permanentă de un suflu nou împotriva autorităţilor guvernamentale de la Chişinău", a declarat Angela Grămadă, analist. Un oficial al departamentului de stat al SUA a fost asigurat azi de preşedintele Transnistriei că Republica pe care o conduce doreşte pacea cu Moldova.