Traseul în România al autorului masacrului din Noua Zeelandă. Motivul pentru care a venit în țara noastră
Teroristul care a ucis 49 de oameni, în Noua Zeelandă, a vizitat România înainte de masacru. De două ori. Prima dată în 2016 şi a doua oară în urmă cu cinci luni. Şi nu întâmplător a venit în ţara noastră.
De Sonia Simionov la 16.03.2019, 21:00Teroristul care a ucis 49 de oameni, în Noua Zeelandă, a vizitat România înainte de masacru. De două ori. Prima dată în 2016 şi a doua oară în urmă cu cinci luni. Şi nu întâmplător a venit în ţara noastră. El a ales Balcanii, o zonă cunoscută pentru rezistenţa antiotomană din trecut. A refăcut un drum al creştinătăţii prin Serbia, Muntenegru, Bosnia, Croaţia, Bulgaria, România, Ungaria. În Bucureşti, a asistat la Parada Militară de la Arcul de Triumf şi chiar a postat un video cu soldaţii români, pe site-urile de socializare. Apoi a vizitat Peleşul şi s-a oprit la mănăstirile din Bucovina. Un traseu care declanşează anchete la cel mai înalt nivel.
Cinci mitraliere modificate. Zeci de încărcătoare. 36 de minute cu degetul pe trăgaci. 49 de morţi și zeci de răniți, dintre care 12 oameni în stare critică. Este masacrul plănuit până la cel mai mic detaliu de teroristul care a ucis cu zâmbetul pe buze.
De două ori în România
Branton Tarrant nu a lăsat nimic la voia întâmplării. A ales să însângereze două moschei dintr-un oraş cu nume simbolic: Christchurch - în traducere, Biserica lui Hristos.
Pe muniţie, a scris numele unor eroi care au luptat împotriva otomanilor. Printre ei şi doi români: Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino. Iar înainte de masacru, atacatorul a refăcut "drumul creştinătăţii", prin Balcani, până în România.
SOTIR TSATSAROV, procurorul-şef al Bulgariei: Suspectul a călătorit în Serbia, Muntenegru, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia în 2016, iar în 2018 a călătorit în Bulgaria, România , Ungaria ca să viziteze locuri istorice legate de trecutul istoric al ţărilor balcanice.
Conform unor surse, preluate de Observator, Brenton Tarrant a fost în România și în 2016, nu doar anul trecut. Oficial, în România, nu au fost declarații. Neoficial, Poliţia, SRI şi DIICOT verifică!
Traseul teroristului în țara noastră
Traseul extremistului este, însă, confirmat chiar de el, în postările publice de pe site-urile de socializare. A stat câteva zile în ţara noastră, în 2016, şi a văzut Parada Militară de 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf. A revenit în România anul trecut, pe 15 noiembrie, când a aterizat pe aeroportul Otopeni.
În România, Brenton Tarrant a închiriat o maşină şi a vizitat locuri istorice: Peleş, Castelul Huniazilor, Mănăstirea Voroneţ şi alte biserici din Moldova. Apoi a ajuns în Sibiu şi în Timişoara. 11 zile mai târziu, a ieşit din ţară prin vama Curtici, cu maşina, spre Ungaria.
Pe tot acest traseu ar fi plănuit masacrul din Noua Zeelandă.
NARCIS GĂNESCU, român din Noua Zeelandă: Nu se aştepta nimeni. Noua Zeelandă este o ţară liniştită. Nu prea sunt pe aici nici multe crime, nici multe accidente.
SABINA ANTONIU, româncă din Noua Zeelandă: M-au sunat mulţi din familie pentru că au văzut că s-a întâmplat ceva. Erau siguri că a fost un cutremur.
Branton Tarrant a studiat istoria prin călătorii în toată lumea timp de şapte ani, apoi a scris istorie cu sânge.în câteva minute.
Oprit din masacru de un tată erou
Pas cu pas, teroristul a filmat cum zeci de oameni se prăbuşesc sub rafalele de gloanţe. Şi cum trupurile lor devin scut pentru supravieţuitori.
”Am fost strivit. Dacă m-ar fi împuşcat, asta ar fi fost. A tras şi spre podea, a tras în altcineva şi am fost strivit”, spune un supraviețuitor.
Un tată erou chiar s-a luptat cu teroristul și el a reușit să pună capăt masacrului, punându-l pe fugă pe Brenton Tarrant. Atacatorul fugise la maşină să schimbe arma.
ABDUL AZIZ, supraviețuitor: Când s-a aşezat pe locul şoferului nu ştiam dacă mai are vreo armă sau altceva, poate că ar fi luat altă armă ca să tragă în mine. Ce am făcut a fost să iau puşca pe care o aveam în mână şi să o arunc ca pe o săgeată în el. I-a spart geamul maşinii.
Branton Tarrant a fost dus sâmbătă în faţa unui judecător, încătuşat. În boxa acuzaţilor, lângă poliţiştii care-l supravegheau, a făcut, cu mâna dreaptă, un semn care transmite un mesaj rasist, despre aşa-zisa putere a albilor. Încă o dovadă că nu-şi regretă crimele. Alţi doi suspecţi au fost arestaţi, după cel mai grav atac din istoria Noii Zeelande.
Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și