Tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali, o speranță împotriva coronavirusului
Până la găsirea unui vaccin, speranţa în pandemie vine acum de la tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali. Două companii farmaceutice americane au cerut aprobarea de urgenţă a produselor lor. O a treia companie, de origine britanică, a primit 500 de milioane de dolari de la guvernul american pentru a finanţa ultima fază de testare pentru un astfel de cocktail. Chiar Donald Trump a primit anticorpi monoclonali ca parte a tratamentului împotriva noului coronavirus.
De Redactia Observator la 12.10.2020, 22:40- 100.000 de doze de anticorpi monoclonali ar urma să se producă în Statele Unite, până la sfârșitul anului.
Donald Trump, președintele Statelor Unite ale Americii: Vreau ca toată lumea să primească acelaşi tratament ca preşedintele, pentru că mă simt extraordinar. Mă simt perfect!
Preşedintele susţine că o singură doză a avut efect imediat. Medicii şi cercetătorii sunt mai reticenţi şi spun că nu au încă dovezi suficiente pentru a confirma asta. Anticorpii monoclonali sunt, însă, consideraţi unul dintre cele mai promiţătoare tratamente în combaterea COVID 19. În testare la nivel mondial sunt 70 de astfel de tratamente. Cinci în faze avansate.
Alina Baum, cercetător Regeneron: Ca să pătrundă într-o celulă, virusul trebuie să se prindă prin intermediul proteinei de la suprafaţă de receptor. Această interacţiune este absolut necesară. Ceea ce majoritatea anticorpilor fac, cei mai puternici anticorpi blochează această interacţiune.
Principiul de funcționare este simplu. Corpul primește, practic, propriul laborator de anticorpi capabili să lupte cu noul dușman. Diferența este că anticorpii nu sunt generați de organismul uman, cum se întâmplă în cazul tratamentului cu plasmă imună, ci sunt sintetizați în laborator ceea ce îi face mai siguri.
Faisal Alfonso Fakih, medic: Când primești această plasmă nu primești doar anticorpii ci și multe alte lucruri pe care oamenii le au în corp.
AstraZeneca testează propria rețetă. Promite șase luni de imunitate după boală. Un alt punct forte al tratamentului cu anticorpi monoclonali este că nu necesită o testare atât de îndelungată precum vaccinul. Punctul slab este costul. Aceste tratamente sunt printre cele mai scumpe la nivel mondial.
Marilynn Marchione, jurnalist sănătate: Anticorpii sunt ceea ce încercăm să dezvoltăm atunci când administrăm un vaccin. Aşadar acest tratament experimental este văzut drept o punte, o metodă intermediară până vom avea vaccinul sau pentru a reduce simptomele unei persoane infectate.
Guvernul american a plătit AstraZeneca 486 de millioane de dolari pentru a dezvolta și stoca 100 de mii de doze. Acestea ar trebui să ajungă în spitale până la sfârșitul anului, iar încă un milion de doze în 2021.
Alte 300 de mii de doze vor veni, până la finalul anului, de la Regeneron, respectiv formula pe care a primit-o şi Donald Trump. Chiar şi aşa, numărul este infim în faţa celor două milioane 700 de mii de cazuri active din Statele Unite.