Trump, noi atacuri la adresa lui Zelenski. Spune că "nu are atuuri" și nu e "important să fie la întâlniri": "El face să fie foarte greu să închei înțelegeri"
Președintele Donald Trump a declarat vineri că președintele ucrainean Volodimir Zelenski "nu are atuuri" și nu este "important să fie la întâlniri", avertizând în același timp că liderul rus Vladimir Putin ar putea lua toată Ucraina "dacă ar vrea", relatează CNN.
De Redactia Observator la 21.02.2025, 21:02"Îl urmăresc de ani de zile și îl văd cum negociază fără atuuri. Nu are niciun atu. Și te sături de asta. Pur și simplu te saturi de asta. Și eu m-am săturat", a declarat Trump într-un interviu la emisiunea "The Brian Kilmeade Show" de la Fox News Radio, după ce jurnalistul gazdă a insistat că Rusia este de vină pentru război.
"A tot fost la reuniuni timp de trei ani și n-a făcut nimic. Deci, nu cred că este foarte important ca el să participe la întâlniri, ca să fiu sincer cu voi", a continuat Trump vorbind despre Zelenski. "El face să fie foarte greu să închei înțelegeri. Dar uite ce s-a întâmplat cu țara lui, a fost demolată", a declarat președintele SUA într-o nouă șarjă critică la adresa lui Zelenski, după ce zilele trecute îl făcuse "dictator fără alegeri" și-l învinuise pentru începerea războiului.
Donald Trump: Zelenski nu e important să fie la întâlniri
Trump a mai spus că Putin ar putea lua toată Ucraina, "dacă ar vrea", adăugând că acesta este motivul pentru care Zelenski ar trebui să caute o înțelegere cu cel care i-a invadat țara acum aproape trei ani.
În schimb, Putin "vrea să facă o înțelegere", susține Trump. "Și nici nu trebuie să facă o înțelegere, pentru că dacă ar vrea, ar lua întreaga țară", a afirmat șeful Casei Albe.
Trump i-a criticat pe fostul președinte Joe Biden și pe Zelenski, acuzându-i că nu au făcut suficient pentru a lucra la un compromis care ar fi putut evita invazia Rusiei în Ucraina din 2022. "Putin ar fi putut fi convins atât de ușor, dar ei nu au știut cum să vorbească", susține noul locatar de la Casa Albă.
Trump a precizat că "nu încearcă să îl facă pe Putin mai drăguț sau mai bun", dar spune că războiul nu ar fi trebuit să aibă loc.
El și-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea pentru faptul că Zelenski a respins acordul propus de SUA privind mineralele rare.
După ce a șocat zilele trecute spunând că Ucraina a început războiul, Trump a ignorat în mod repetat, vineri, întrebările jurnalistului de la postul de radio Fox News referitoare la vina Rusiei pentru războiul din Ucraina, dar în cele din urmă a admis: "Rusia a atacat" Ucraina. Însă apoi a continuat să acuze administrația Biden și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, notează CNN.
"Rusia a atacat, dar nu aveau de ce să o facă, puteau vorbi cu el", a spus Trump referindu-se la Vladimir Putin. "Toată treaba se întâmpla de ani de zile, nu era un motiv pentru care el să intre. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată", a declarat Trump. Comentariul a venit după ce gazda emisiunii, Brian Kilmeade, i-a spus în mod repetat lui Trump că Putin a fost "de vină" pentru război, spunându-i că a fost o "invazie nejustificată" și întrebând în mod repetat: "Sunteți de acord, nu?"
Trump a susținut în repetate rânduri că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă el ar fi fost în funcție, acuzând administrația fostului președinte Joe Biden că a gestionat greșit comunicarea cu Rusia. "Biden a spus lucruri greșite. Zelenski a spus lucruri greșite", a adăugat Trump.
Trump spune că Rusia ar fi putut fi convinsă "atât de ușor" să iasă din acest război
El a mai afirmat că Rusia ar fi putut fi convinsă "atât de ușor" să iasă din acest război.
Tot în interviul de vineri, Trump, care se pregătește să-i primească săptămâna viitoare la Casa Albă pe președintele francez și pe premierul britanic, a mai spus că Emmanuel Macron și Keir Starmer "nu au făcut nimic" pentru a pune capăt războiului. Întâlnirile au loc în timp ce liderii europeni se străduiesc să răspundă la decizia lui Trump de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Rusia și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în urmă cu aproape trei ani, după luni de acumulări de echipamente militare și manevre de intimidare pe partea sa de frontieră.
Retorica Moscovei în sprijinul invaziei a reluat-o pe cea folosită în cazul anexării în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea, pe care a preluat-o după ce protestele în masă de la Kiev au forțat înlăturarea unui președinte favorabil Rusiei. De asemenea, Rusia a încurajat o rebeliune separatistă în estul Ucrainei, care a preluat controlul asupra unei părți a regiunii Donbas.
Putin a considerat extinderea NATO către frontierele sale și posibilitatea ca Ucraina să se alăture în cele din urmă alianței militare occidentale drept o amenințare existențială la adresa Rusiei.