Antena LIVE

Curs valutar

Trupele ucrainene înaintează de-a lungul unui râu, unde au recucerit 4-5 sate, cu pierderi notabile. Ruşii trag un semnal de alarmă

Război în Ucraina.Trupele ruse şi ucrainene poartă lupte intense în provinciile Doneţk şi Zaporojie din estul şi sud-estul Ucrainei, unde armata ucraineană a recucerit un şir de sate după lansarea mult aşteptatei contraofensive.

De la 12.06.2023, 17:56
WhatsApp
Trupele ucrainene înaintează de-a lungul unui râu, unde au recucerit 4-5 sate cu pierderi notabile. Ruşii trag un semnal de alarmă Twitter

Mare parte din lupte se desfăşoară la sud şi sud-vest de oraşul Velika Novosilka, unde trupele ucrainene încearcă să înainteze de-a lungul unui râu îngust, Mokri Iali, zona unde a recucerit respectivele sate. "(Trupele ucrainene) înaintează de-a lungul ambelor maluri (...) În unele zone au reuşit să ocupe poziţii pe înălţimi. Şi vor presa cu şi mai multe resurse, forţându-ne să mutăm rezerve dintr-o altă zonă", scrie pe Telegram un cunoscut blogger militar rus, Alexander Koţ.

Recuperarea a cel puţin patru sate reprezintă primele succese ale contraofensive ucrainene, operaţiune care însă a provocat deja pierderi notabile trupelor Kievului, inclusiv tancuri şi blindate occidentale. Potrivit website-ului olandez de informaţii din surse deschise Oryx, printre echipamentele grele pierdute de armata ucraineană în primele zile ale contraofensivei se numără şi 16 blindate americane Bradley. În total, Washingtonul a oferit Kievului 109 blindate de acest tip.

În cel mai recent avans ucrainean este vorba de satele Makarivka, Neskuchne, Blahodatne, Storozheve și Novodarivka, dar ruşii susţin că au reintrat luni în Makarivka. "După ciocnirile nocturne, forţele armate ruse au fost forțate să se retragă din Makarivka și să bombardeze pozițiile pierdute. La ora 11.00 trupele ruse au reintrat în Makarivka iar acum este o zonă de război" scrie pe Telegram un alt blogger militar rus cunoscut, Rybar fără a publica însă dovezi vizuale.

O filmare difuzată de Brigada 35 ucraineană arată un contraatac rusesc eșuat luni dimineaţă asupra satului Storozheve. Cel puțin un tanc T-80BV şi două transportoare blindate apar avariate și/sau distruse în timpul atacului. Această înregistrare indică faptul că contraofensiva rusă care se desfășoară în prezent de-a lungul acestui sector al frontului nu este singura, potrivit contului de informaţii din surse deschise OSINTdefender.

Pe acelaşi subiect

Acelaşi cont de Twitter publică "noi imagini cu ceea ce se pretinde a fi un avans ucrainean eșuat printr-un câmp minat rusesc lângă orașul Robotyne din regiunea Zaporojie; se pare că forțele ucrainene au suferit pierderi severe de blindate, inclusiv 2 din cele 6 tancuri de deminare Leopard 2R furnizate de Finlanda, 2 blindate Bergepanzer, 2 vehicule de recuperare, 2 tancuri Leopard 2A6, cel puțin 1 blindat M2A2 Bradley ( vehicul de luptă al infanteriei) și multiple alte blindate şi blindate uşoare. Potrivit OSINTdefender, acestea nu ar fi pierderi noi, ci unele înregistrare pe 8 iunie, în timpul unui atac ucrainean deja cunoscut ca având pierderi pe sectorul de front Orihiv, Zaporojie.

Cea mai rapidă înaintare a ucraineneilor în ultimele şapte luni, dar fără a străpunge liniile ruseşti

Ministerul rus al Apărării i-a decorat duminică pe soldaţii ruşi care au distrus în ultimele zile aceste blindate şi patru tancuri germane Leopard. Acelaşi minister a susţinut luni că trupele sale au respins cinci acţiuni ofensive ucrainene în provinciile Doneţk şi Zaporojie.

Recucerirea satelor anunţată luni reprezintă cea mai rapidă înaintare a trupelor ucrainene în ultimele şapte luni, dar încă nu se poate vorbi despre o străpungere a liniilor defensive ruseşti. Ultimele progrese înseamnă o înaintare de circa cinci kilometri, astfel că armata ucraineană mai are de pătruns încă aproximativ 90 de kilometri în interiorul teritoriului controlat de ruşi pentru a putea atinge Marea Azov şi a tăia astfel coridorul terestru al Rusiei cu Crimeea.

Ucraina mizează pe armele performante în valoare de zeci de miliarde de euro oferite de aliaţii săi occidentali, plus informaţiile primite din partea acestora şi instruirea oferită militarilor ucraineni, dar eficacitatea acţiunilor ofensive a trupelor sale este diminuată de sprijinul aerian insuficient, în timp ce Rusia şi-a fortificat liniile defensive.

Armata ucraineană nu a angajat încă în luptă toate rezervele

Statul Major ucrainean a anunţat luni că trupele sale au fost angajate în ultimele 24 de ore în circa 20 de bătălii, lângă oranşul Bahmut, de asemenea mai la sud aproape de oraşele Avdiivka şi Mariinka şi tot către sud lângă Bilohorivka. Ministerul rus al Apărării a semnalat la rândul său că luptele cele mai grele au loc în zona localităţilor Avdiivka şi Mariinka.

Dar armata ucraineană nu a angajat încă în luptă toate rezervele pregătite pentru contraofensivă. Fostul comandant al trupelor americane în Europa, Ben Hodges, estimează că principalul asalt ucrainean, atunci când va veni, va implica formaţiuni de sute de tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
BNR: Ţara trebuie să intre la dietă. Sunteţi de acord cu acest îndemn?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Silviu Prigoană, ultimul interviu înaintea sfârșitului tragic. “Eu cu Tatăl...
Fanatik.ro
Publicat 12.11.2024
Ideologul extremist al lui Trump cere să fie pârjolite instituțiile americane....
spotmedia.ro
Publicat 09.11.2024
Țara care își împarte bogăția cu cetățenii, după o creștere economică...
spotmedia.ro
Publicat 07.11.2024
Trei ZODII au șanse mari să își schimbe radical viața, în 2025. Sunt...
Gandul
Publicat 09.11.2024
Iadul roșu din România socialistă. O poză cu cozile „Epocii de Aur” a...
Adevărul
Publicat 10.11.2024
Ce părere are soția lui Adrian Nartea despre scenele romantice jucate de soțul...
A1
Publicat 10.11.2024
Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2024. Berbecii renunță la orgoliu. Află ce se...
CaTine
Publicat 12.11.2024
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat...
spynews.ro
Publicat 12.11.2024
„Dacă soțul meu era violent, acum aș fi fost moartă” » Soția lui Dawa,...
GSP
Publicat 12.11.2024
Cum s-a îmbogățit, de fapt, Silviu Prigoană. Detalii mai puțin știute despre...
Click.ro
Publicat 12.11.2024
Luna Castorului 2024. Când are loc ultima Superlună Plină din acest an
Useit
Publicat 12.11.2024
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea...
Redacţia.ro
Publicat 08.11.2024
Un ucrainean a rămas fără 2.000 de euro în Iași, după ce a fost tâlhărit...
libertatea.ro
Publicat 10.11.2024
Ariana Grande a participat la premiera musicalului „Wicked” alături de...
ZU
Publicat 12.11.2024
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și...
Hello taste
Publicat 12.11.2024
Activități art&craft pentru copiii de 2 ani
Deparinti
Publicat 12.11.2024
Povestea lui David Anghel, românul devenit cel mai bun elev matematician din...
ziare.com
Publicat 10.11.2024
A murit Ernestina Sodi, sora Thalíei și a Laurei Zapata. Protagonista din...
Happy
Publicat 12.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum te poate ajuta grăsimea brună la slăbit. Ar putea deveni o soluție...
Medicool
Publicat 11.11.2024