Antena LIVE

Curs valutar

Trupele ucrainene înaintează de-a lungul unui râu, unde au recucerit 4-5 sate, cu pierderi notabile. Ruşii trag un semnal de alarmă

Război în Ucraina.Trupele ruse şi ucrainene poartă lupte intense în provinciile Doneţk şi Zaporojie din estul şi sud-estul Ucrainei, unde armata ucraineană a recucerit un şir de sate după lansarea mult aşteptatei contraofensive.

De la 12.06.2023, 17:56
WhatsApp
Trupele ucrainene înaintează de-a lungul unui râu, unde au recucerit 4-5 sate cu pierderi notabile. Ruşii trag un semnal de alarmă Twitter

Mare parte din lupte se desfăşoară la sud şi sud-vest de oraşul Velika Novosilka, unde trupele ucrainene încearcă să înainteze de-a lungul unui râu îngust, Mokri Iali, zona unde a recucerit respectivele sate. "(Trupele ucrainene) înaintează de-a lungul ambelor maluri (...) În unele zone au reuşit să ocupe poziţii pe înălţimi. Şi vor presa cu şi mai multe resurse, forţându-ne să mutăm rezerve dintr-o altă zonă", scrie pe Telegram un cunoscut blogger militar rus, Alexander Koţ.

Recuperarea a cel puţin patru sate reprezintă primele succese ale contraofensive ucrainene, operaţiune care însă a provocat deja pierderi notabile trupelor Kievului, inclusiv tancuri şi blindate occidentale. Potrivit website-ului olandez de informaţii din surse deschise Oryx, printre echipamentele grele pierdute de armata ucraineană în primele zile ale contraofensivei se numără şi 16 blindate americane Bradley. În total, Washingtonul a oferit Kievului 109 blindate de acest tip.

În cel mai recent avans ucrainean este vorba de satele Makarivka, Neskuchne, Blahodatne, Storozheve și Novodarivka, dar ruşii susţin că au reintrat luni în Makarivka. "După ciocnirile nocturne, forţele armate ruse au fost forțate să se retragă din Makarivka și să bombardeze pozițiile pierdute. La ora 11.00 trupele ruse au reintrat în Makarivka iar acum este o zonă de război" scrie pe Telegram un alt blogger militar rus cunoscut, Rybar fără a publica însă dovezi vizuale.

O filmare difuzată de Brigada 35 ucraineană arată un contraatac rusesc eșuat luni dimineaţă asupra satului Storozheve. Cel puțin un tanc T-80BV şi două transportoare blindate apar avariate și/sau distruse în timpul atacului. Această înregistrare indică faptul că contraofensiva rusă care se desfășoară în prezent de-a lungul acestui sector al frontului nu este singura, potrivit contului de informaţii din surse deschise OSINTdefender.

Pe acelaşi subiect

Acelaşi cont de Twitter publică "noi imagini cu ceea ce se pretinde a fi un avans ucrainean eșuat printr-un câmp minat rusesc lângă orașul Robotyne din regiunea Zaporojie; se pare că forțele ucrainene au suferit pierderi severe de blindate, inclusiv 2 din cele 6 tancuri de deminare Leopard 2R furnizate de Finlanda, 2 blindate Bergepanzer, 2 vehicule de recuperare, 2 tancuri Leopard 2A6, cel puțin 1 blindat M2A2 Bradley ( vehicul de luptă al infanteriei) și multiple alte blindate şi blindate uşoare. Potrivit OSINTdefender, acestea nu ar fi pierderi noi, ci unele înregistrare pe 8 iunie, în timpul unui atac ucrainean deja cunoscut ca având pierderi pe sectorul de front Orihiv, Zaporojie.

Cea mai rapidă înaintare a ucraineneilor în ultimele şapte luni, dar fără a străpunge liniile ruseşti

Ministerul rus al Apărării i-a decorat duminică pe soldaţii ruşi care au distrus în ultimele zile aceste blindate şi patru tancuri germane Leopard. Acelaşi minister a susţinut luni că trupele sale au respins cinci acţiuni ofensive ucrainene în provinciile Doneţk şi Zaporojie.

Recucerirea satelor anunţată luni reprezintă cea mai rapidă înaintare a trupelor ucrainene în ultimele şapte luni, dar încă nu se poate vorbi despre o străpungere a liniilor defensive ruseşti. Ultimele progrese înseamnă o înaintare de circa cinci kilometri, astfel că armata ucraineană mai are de pătruns încă aproximativ 90 de kilometri în interiorul teritoriului controlat de ruşi pentru a putea atinge Marea Azov şi a tăia astfel coridorul terestru al Rusiei cu Crimeea.

Ucraina mizează pe armele performante în valoare de zeci de miliarde de euro oferite de aliaţii săi occidentali, plus informaţiile primite din partea acestora şi instruirea oferită militarilor ucraineni, dar eficacitatea acţiunilor ofensive a trupelor sale este diminuată de sprijinul aerian insuficient, în timp ce Rusia şi-a fortificat liniile defensive.

Armata ucraineană nu a angajat încă în luptă toate rezervele

Statul Major ucrainean a anunţat luni că trupele sale au fost angajate în ultimele 24 de ore în circa 20 de bătălii, lângă oranşul Bahmut, de asemenea mai la sud aproape de oraşele Avdiivka şi Mariinka şi tot către sud lângă Bilohorivka. Ministerul rus al Apărării a semnalat la rândul său că luptele cele mai grele au loc în zona localităţilor Avdiivka şi Mariinka.

Dar armata ucraineană nu a angajat încă în luptă toate rezervele pregătite pentru contraofensivă. Fostul comandant al trupelor americane în Europa, Ben Hodges, estimează că principalul asalt ucrainean, atunci când va veni, va implica formaţiuni de sute de tancuri şi vehicule de luptă ale infanteriei.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024