Turcia a anunţat o nouă descoperire majoră în Marea Neagră: 135 de miliarde de metri cubi de gaz natural, în zăcământul Sakarya
Preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că nava de foraj Fatih a descoperit un depozit de 135 de miliarde de metri cubi de gaz natural, în zăcământul Sakarya din Marea Neagră.
De Veronica Micu la 05.06.2021, 07:22"O nouă descoperire de 135 de miliarde de metri cubi a fost făcută în puțul de explorare Amasra-1", a anunțat Recep Tayyip Erdogan, potrivit CNN Turk. Astfel, "descoperirea noastră totală de gaze în Marea Neagră a ajuns la 540 miliarde de metri cubi", a mai precizat preşedintele turc.
Obiectivul vizat de Ankara este de a aduce gazul din acel depozit pe piaţa internă începând cu 2023.
Anul trecut, Turcia a anunţat că a descoperit cel mai mare depozit de gaze naturale al său, de 405 miliarde de metri cubi, potrivit Reuters.
- Investiţie de 148 de milioane de dolari pentru construcția unei noi centrale la Petromidia. Gazele naturale,...
- SUA nu mai sancționează principala companie care construiește Nord Stream 2, gazoductul care a inflamat UE
- Minunăţiile naturii, descoperite la Centrul pentru biodiversitate Angofa: "La noi vin studenţi din toată lumea ca...
Turcia consumă între 45 și 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în fiecare an
Ankara, care se confruntă cu o lipsă de rezerve proprii de energie, este nevoită să recurgă la import pentru a-şi acoperi cea mai mare parte a necesarului intern, fiind unul din cei mai mari cumpărători de gaze naturale ruseşti. În 2020, a importat 48,1 miliarde de metri cubi de gaz, în creștere cu 6% față de anul precedent, din care o treime proveneau din Rusia.
De aceea, de mai mulţi ani, navele sale de foraj explorează resursele energetice ale Mării Negre.
Pe lângă Marea Neagră, Turcia explorează hidrocarburi şi în Mediterana de est, zonă unde este blocată într-o dispută cu Grecia privind frontiera maritimă. Turcia consumă între 45 și 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în fiecare an. Această cantitate reprezintă aproximativ 11 miliarde de euro, potrivit Autorității de Reglementare a Pieței Energetice (EPDK).