Antena LIVE

Curs valutar

Turcia, la răscruce de drumuri. O înfrângere pentru Erdogan ar putea schimba radical politica externă. Mai vrea UE să continue negocierile de aderare?

Alegerile din Turcia de duminică reprezintă un moment cheie nu doar pentru ţară, ci şi pentru vecinii săi europeni. În condiţiile în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu cel mai dificil test electoral din ultimele două decenii, membrii Uniunii Europene şi ai NATO urmăresc să vadă dacă se produce o schimbare într-o ţară care îi afectează în probleme ce variază de la securitate la migraţie şi energie, relatează Reuters. Relaţiile dintre Erdogan şi Uniunea Europeană au devenit extrem de tensionate în ultimii ani, în condiţiile în care blocul celor 27 de state membre este prea puţin entuziasmat de ideea ca Ankara să devină membră, aşa cum îşi dorea Turcia, şi a condamnat reprimarea drepturilor omului, a independenţei justiţiei şi a libertăţii presei, conform News.ro.

De la 14.05.2023, 13:25
WhatsApp
Turcia, la răscruce de drumuri. O înfrângere pentru Erdogan ar putea schimba radical politica externă. Mai vrea UE să continue negocierile de aderare? Profimedia

Pe de altă parte, membri importanţi ai NATO, alianţă din care Turcia face parte, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de relaţiile strânse ale lui Erdogan cu preşedintele rus Vladimir Putin şi suspectează că Turcia este folosită pentru a eluda sancţiunile impuse Moscovei după războiul din Ucraina. Contracandidatul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a promis mai multă libertate în ţară şi politici externe mai apropiate de Occident. Indiferent de rezultat, vecinii europeni ai Turciei vor folosi alegerile şi consecinţele acestora pentru a-şi evalua relaţia cu Ankara şi măsura în care aceasta poate fi resetată.

Care ar putea fi cel mai rău scenariu?

Oficialii UE au fost atenţi să nu îşi exprime o preferinţă pentru un candidat sau altul, dar au precizat că vor fi atenţi la manipularea voturilor, violenţe sau alte interferenţe electorale. "Este important ca procesul în sine să fie corect şi liber", a declarat Sergey Lagodinsky, europarlamentar german care coprezidează un grup comun de deputaţi din UE şi Turcia.

Peter Stano, purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE, a declarat că blocul comunitar se aşteaptă ca votul să fie "transparent şi incluziv" şi să se desfăşoare în conformitate cu standardele democratice pe care Turcia s-a angajat să le respecte. Cel mai rău scenariu, atât pentru Turcia, cât şi pentru UE, ar fi un rezultat contestat - poate după un al doilea tur de scrutin - care l-ar determina pe actualul preşedinte să lanseze o campanie de reprimare a protestelor, a declarat Dimitar Bechev, autorul unei cărţi despre Turcia sub Erdogan.

Pe acelaşi subiect

"Încă cinci ani cu Erdogan înseamnă încă cinci ani în care Turcia va fi o verigă slabă pentru NATO şi cu o verigă puternică pentru Rusia", spune Marc Pierini, fost ambasador al UE în Turcia, care acum este senior fellow la think tank-ul Carnegie Europe.

Erdogan i-a deranjat pe ceilalţi membri NATO prin cumpărarea unui sistem rusesc de apărare antirachetă, S-400, şi prin faptul că a contribuit prea puţin la consolidarea flancului estic al NATO. Un prim test pentru a vedea dacă învingătorul alegerilor doreşte să refacă legăturile cu NATO va fi dacă va înceta să mai blocheze aderarea Suediei. Erdogan a cerut Stockholmului să extrădeze militanţi kurzi, dar instanţele suedeze au blocat unele expulzări. Analiştii şi diplomaţii se aşteaptă ca Kilicdaroglu să pună capăt blocării aderării Suediei la NATO, ceea ce ar determina Ungaria - cealaltă ţară care stă în expectativă - să-i urmeze exemplul. Acest lucru ar putea permite Suediei să adere la timp pentru summitul NATO care va avea loc în Lituania în iulie. Unii analişti şi diplomaţi spun că Erdogan ar putea, de asemenea, să-şi ridice obiecţiile după alegeri, dar alţii nu sunt convinşi.

Relația cu Rusia

Deşi Erdogan a încercat să găsească un echilibru între Moscova şi Occident, relaţia sa politică cu Putin şi legăturile economice ale Turciei cu Rusia reprezintă o sursă de frustrare pentru UE. Acest lucru va continua, probabil, dacă Erdogan va câştiga un nou mandat. Dacă Kilicdaroglu va triumfa în alegeri, oficialii europeni vor fi probabil mulţumiţi cu o îndepărtare treptată de Moscova, recunoscând că Turcia se află în toiul unei crize a costului vieţii şi că economia turcă depinde în mare măsură de Rusia.

"În ceea ce priveşte Rusia, un nou guvern va fi foarte atent", consideră Bechev.

Kilicdaroglu a arătat săptămâna aceasta că nu se dă în lături să critice Rusia, acuzând public Moscova că ar avea legătură cu materiale false care au circulat pe reţelele sociale înainte de scrutinul de duminică. Totuşi, el a spus clar într-un interviu pentru Reuters acordat cu câteva zile înainte de alegeri că dacă va deveni preşedinte, va păstra bunele relaţii între Ankara şi Moscova.

În cazul în care Kilicdaroglu şi coaliţia sa câştigă, UE va fi interesată să vadă dacă îşi respectă promisiunile de a-i elibera din închisoare pe criticii lui Erdogan, în conformitate cu hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului, şi, în general, de a îmbunătăţi standardele statului de drept. "UE va avea o atitudine de aşteptare", a declarat Pierini.

În cazul în care există o combatere reală a corupţiei, companiile europene ar putea fi dispuse să facă din nou investiţii mari în Turcia, poate cu sprijinul UE şi al guvernelor membre, spune analistul. De asemenea, ar putea fi reluate eforturile de extindere a uniunii vamale UE-Turcia pentru a include mai multe bunuri şi pentru a le acorda turcilor posibilitatea de a călători fără vize în UE. 

Cipru, un subiect sensibil

Însă niciuna dintre aceste acţiuni nu va fi uşoară, mai ales din cauza divizării insulei Cipru. Guvernul recunoscut la nivel internaţional, format de ciprioţii greci, este membru al UE, în timp ce statul cipriot turc separatist este recunoscut doar de Ankara. "Aceasta este, desigur, marea piedică în relaţiile noastre", arată europarlamentarul Lagodinsky.

Cu toate acestea, oficialii UE nu văd prea multe semne că Kilicdaroglu ar schimba prea multe în politica în privinţa Ciprului. "Aici, agenda candidaţilor nu pare fundamental diferită", a declarat un oficial UE de rang înalt.

Ciprul este unul dintre numeroşii factori care fac puţin probabilă o relansare a negocierilor de aderare a Turciei la UE, spun oficialii şi analiştii. Liderii UE au desemnat Turcia drept candidat la aderarea la blocul comunitar încă din 2004, dar discuţiile s-au blocat cu ani în urmă.

"Există multe alte modalităţi de a consolida relaţia, de a crea încredere. Există deja o mulţime de bani europeni care au ajuns în Turcia", a declarat un diplomat european. "Nu cunosc pe nimeni în Europa care să vrea să revigoreze discuţiile de aderare la UE", recunoaşte el.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alageri turcia erdogan ue
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025