Antena Meniu Search
x

Video Cursă strânsă pentru poziția de președinte al Turciei. Kremlinul, acuzat că intervine pentru a influența rezultatul alegerilor

Mâine, soarta Turciei se poate schimba! Ţara se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare care au loc în mijlocul unei crize economice fără precedent. Erdogan se află într-o cursă strânsă cu preşedintele Partidului Republican al Poporului din Turcia, asta după ce un alt candidat şi-a anunţat retragerea. Cele mai multe sondaje de opinie arată că liderul opoziţiei ar primi cele mai multe voturi. Ultimele săptămâni au fost dedicate mitingurilor electorale în care candidaţii au ţinut discursuri în faţa a mii de turci din toată ţara.

de Redactia Observator

la 13.05.2023, 09:40

Vezi și

Cu puţin timp înainte de alegeri, principalul contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a apărut la un miting electoral purtând o vestă antiglonţ, asta după ce au apărut informaţii cum că ar putea fi atacat. Imaginile arată cum echipa de securitate a oficialului se afla pe scenă cu el în timp ce își rostea discursul, cu puști de asalt.

Într-un interviu, Kilicdaroglu şi-a expus dorinţa de a face din Turcia o ţară democratică însă nu a ratat nici ocazia de a-l critica pe actualul preşedinte. 

Kemal Kilicdaroglu, liderul opozitiei turce: "Vreau să facem parte din Vest şi din lumea civilizată. Vreau să fie democraţie în ţara noastră. Nu vrem un stil de conducere autoritar, vrem libertate. Tinerii şi femeile au obosit, vor şi ei libertate. Prin urmare, vom implementa toate regulile democratice ale Uniunii Europene în ţara noastră. Preşedintele Recep Tayyip Erdogan mereu a jucat murdar. Nu am văzut niciodată un viaţa mea un om care să mintă atât de mult. Distorsionează realitatea şi denigrează oamenii. Dar, indiferent de ce va face, oamenii mă vor alege pe mine."

O retragere din cursa prezidențială

Pe acelaşi subiect

Joi, cu numai câteva zile înaintea primului tur de alegeri prezidenţiale, unul dintre cei patru candidaţi ai cursei şi-a anunţat retragerea. Reacţia lui Erdogan a apărut imediat. 

Recep Tayyip Erdogan, presedintele Turciei: "Îmi este foarte greu să înţeleg de ce a ales să se retragă. Sincer să fiu, am fost trist. Speram ca această cursă să se termine aşa cum a început."

Motivul retragerii lui Muharrem Ince ar fi fost dat de un scandal sexual, după ce mai multe fotografii explicite cu el au început să circule pe Internet. Principalul contracandidat al lui Erdogan spune că ar fi false şi că de vină ar fi Rusia, care s-ar fi implicat în campanie. Kremlinul respinge însă aceste acuzaţii. 

Erdogan îl apără pe Putin

Președintele turc i-a luat apărarea vineri omologului său rus, Vladimir Putin, împotriva acuzaţiilor de ingerinţă în apropiatele alegeri prezidenţiale din Turcia, notează AFP. Rivalul lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, a acuzat joi actori ruşi anonimi că răspândesc "deepfakes" şi alte forme de dezinformare menite să încerce influenţarea rezultatului alegerilor de duminică. Kremlinul a dezminţit "ferm" acuzaţia, iar vineri Erdogan a venit în apărarea lui Putin într-o apariţie la televiziune în cadrul campaniei sale.

"Kemal atacă Rusia, îl atacă pe Putin. Dacă îl ataci pe Putin, nu voi fi de acord", a declarat Erdogan. "Relaţiile noastre cu Rusia nu sunt mai puţin importante decât cele cu Statele Unite", a adăugat el.

Erdogan s-a străduit să păstreze relaţii bune cu Moscova de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Turcia, membră a NATO, a beneficiat de reduceri la importurile de energie rusească şi a refuzat să subscrie sancţiunilor occidentale împotriva Kremlinului. Ultimele sondaje prevăd că votul de duminică va fi strâns. Comentariile lui Kilicdaroglu au fost făcute în cadrul unei campanii din ce în ce mai agresive, în care candidatul altui partid, Muharrem Ince, a demisionat joi. El şi-a anunţat decizia după ce a fost ţinta unei campanii de defăimare online, care includea în special imagini contrafăcute ale lui în compania mai multor femei sau la volanul unor maşini de lux.

Erdogan a difuzat, de asemenea, videoclipuri montate la unele dintre mitingurile sale, încercând să-l asocieze pe Kilicdaroglu cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), miliţie considerată "teroristă" de Turcia şi aliaţii săi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Cursă strânsă pentru poziția de președinte al Turciei. Kremlinul, acuzat că intervine pentru a influența rezultatul alegerilor