Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina a lovit pentru prima dată în Rusia cu rachete Storm Shadow. Care va fi răspunsul lui Putin

Forțele armate ale Ucrainei au tras pentru prima dată cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow asupra unor ținte militare din interiorul Rusiei, a declarat un oficial occidental pentru Bloomberg. Vestea vine după ce pe 19 noiembrie, ucrainenii au lovit regiunea rusă de graniţă Briansk cu rachete americane ATACMS. 

De la 20.11.2024, 18:30
WhatsApp
Ucraina a lovit pentru prima dată în Rusia cu rachete Storm Shadow Profimedia

Război în Ucraina. Loviturile cu rachete Storm Shadow au fost autorizate ca răspuns la desfășurarea de trupe nord-coreene de către Rusia în războiul împotriva Ucrainei, o mișcare pe care guvernul Marii Britanii a considerat-o o escaladare a conflictului, a declarat sursa citată de Bloomberg.

Publicaţia britanică The Times a relatat anterior marţi că Statele Unite au renunțat şi la obiecțiile față de utilizarea rachetelor Storm Shadow pentru lovituri în Rusia. Guvernul de la Kiev a anunţat că nu va confirma direct atacul, a transmis doar că Ucraina "folosește toate mijloacele pentru a apăra țara". Nici guvernul de la Londra nu comentează informaţia din motive operaţionale, scrie BBC. 

Nu este clar ce au vizat ucrainenii şi câte rachete au folosit. Moscova nu a anunţat nimic oficial încă, dar bloggerii militari ruşi vorbesc pe Telegram despre un atac în două valuri asupra regiunii Kursk, cu cel puţin 12 rachete Storm Shadow lansate. Guvernatorul regional a transmis pe Telegram că două rachete au fost doborâte în Kursk, fără a preciza ce fel de rachete erau. 

Deşi public, guvernul britanic a spus în repetate rânduri că permite astfel de lovituri, nu exista până acum undă verde din partea americanilor. Atât rachetele britanice Storm Shadow, cât şi echivalentele franţuzeşti Scalp au componente americane, fiind necesară aprobarea din partea SUA pentru folosirea lor. 

Pe acelaşi subiect

Într-o schimbare majoră de politică, Joe Biden a autorizat Ucraina să folosească rachete balistice fabricate de SUA pentru atacuri în Rusia. Moscova a confirmat marţi că Ucraina a atacat pentru prima dată teritoriul rus cu rachete ATACMS. Ucrainenii spun că au lovit un depozit de muniţie din Briansk, care adăpostea inclusiv armament nord-coreean.

Oficialii americani au spus că Ucraina a lansat marţi dimineaţă 8 rachete ATACMS, dintre care doar două au fost interceptate. Potrivit Ministerului Apărării din Rusia, în atac ucrainenii au utilizat doar 6 rachete ATACMS. Ruşii susţin că cinci rachete au fost doborâte, iar o a şasea a fost avariată iar fragmentele au căzut în perimetrul unei instalaţii militare din regiunea Briansk, fără a provoca victime sau pagube materiale. Impactul a produs totuşi un incendiu, scrie Reuters. Armata ucraineană a declarat că a fost lovit un depozit de armament, situat la 100 km de graniță, lângă orașul Karacev iar atacul a provocat 12 explozii secundare.

Armata Kievului ar mai avea în stocuri în prezent mai puţin de 50 de rachete americane ATACMS care au o rază de acţiune de 300 de km. Rachete Storm Shadow au o rază de acțiune de aproximativ 250 de kilometri. Nu este clar câte rachete Storm Shadow a trimis Londra în Ucraina, dar potrivit Le Monde, Parisul a livrat doar 10 rachete SCALP din 40 promise în ianuarie.

Unde pot lovi ucrainenii cu rachete ATACMS şi Storm Shadow

Aparent, nu peste tot în Rusia. Joe Biden a autorizat atacuri doar în regiunea rusă Kursk şi în împrejurimile ei. Acolo, potrivit Forbes, aproximativ 20.000 de soldaţi ucraineni apără un teritoriu de circa 650 de km pătraţi împotriva a 50.000 de soldaţi ruși și nord-coreeni. Ținta atacului cu ATACMS de marți a fost un depozit din Briansk, regiune rusă vecină cu Kursk, de unde erau aprovizionate trupele ruse care luptă în regiune. 

Cum ar putea răspunde Putin

Putin a avertizat în trecut că o astfel de mișcare a Occidentului ar însemna efectiv că Rusia este în război cu NATO. Totuși, și pentru Putin, circumstanțele politice s-au schimbat acum, explică The Times

Cu Trump din nou la Casa Albă peste două luni, Kremlinul are toate motivele să spere că noul președinte al SUA va face totul pentru a negocia un acord care să favorizeze Rusia. Cu alte cuvinte, să păstreze tot teritoriul ocupat în Ucraina, adică 20%.  

Potrivit unui plan de pace prezentat lui Trump de consilieri şi citat de The Wall Street Journal, Putin va primi şi asigurarea că Ucraina nu va adera la NATO cel puțin 20 de ani. Prin urmare, nu ar fi neapărat în interesul lui Putin să răspundă atacurilor cu ATACMS şi Storm Shadow cu represalii masive, lovind ținte apropiate sau legate de vreo țară NATO din regiune.

În ceea ce privește recurgerea la arme nucleare tactice pentru a lovi Ucraina, ar fi cu siguranță un pariu prea riscant. S-ar putea să obțină sprijin de la Kim Jong-un, liderul nord-coreean devenit un aliat militar și strategic al lui Putin, dar restul liderilor mondiali, în special președintele Chinei, Xi Zinping, și întregul bloc NATO ar condamna la unison un astfel de atac. Speranțele lui Putin de a ajunge la o înțelegere favorabilă intermediată de noua administrație Trump ar fi spulberate dacă recurge la un astfel de atac, a conchis sursa citată.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina storm shadow rachete atacms
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025