Ucraina ar fi încercat să deturneze un bombardier strategic rusesc. FSB susţine că "servicii speciale din ţări NATO" ar fi fost implicate în operaţiune
Război în Ucraina. Ofiţeri ai Serviciului de Securitate al Rusiei (FSB, ex-KGB) ar fi dejucat o tentativă a Ucrainei de a organiza deturnarea unui bombardier strategic rusesc Tu-22M3, conform unui comunicat emis luni de FSB, citat de Reuters, informează Agerpres.
De Redactia Observator la 08.07.2024, 15:30"Serviciile de informaţii ucrainene intenţionau să recruteze un pilot militar rus în schimbul unei recompense financiare şi al acordării cetăţeniei italiene, pentru a-l convinge să transfere şi să facă să aterizeze un avion purtător de rachete în Ucraina", susţine FSB pe site-ul său. În acest comunicat, FSB susţine că "servicii speciale din ţări NATO" ar fi fost implicate în "pregătirea şi realizarea" acestui plan pentru deturnarea "unui bombardier strategic Tu-22M3", notează AFP.
Tu-22M3 poate efectua atacuri nucleare
Acest aparat este capabil să efectueze lovituri nucleare şi convenţionale pe distanţe lungi. Reuters nu a putut verifica în mod independent veridicitatea acestor informaţii. Ucraina nu a făcut deocamdată niciun comentariu. În cursul acestei operaţiuni, Rusia ar fi primit informaţii care i-au ajutat forţele să atace baza aeriană "Oziornoe", în nord-vestul Ucrainei, conform comunicatului FSB, care nu indică nici când a fost întreprinsă această operaţiune şi nici când a fost efectuată lovitura asupra aerodromului Oziornoe din regiunea Jitomir.
Tu-22M3 (cod NATO "Backfire") este un avion de luptă pe distanţe lungi, ce poate transporta inclusiv rachete hipersonice, atât cu încărcătură convenţională, cât şi nucleară, cu aripi şi geometrie variabile, conceput pentru a distruge ţinte maritime şi terestre cu rachete ghidate şi bombe lansate pe cale aeriană. În ultimele zile, forţele ruse au efectuat numeroase lovituri asupra unor baze ale forţelor aeriene ucrainene, într-un moment în care Kievul aşteaptă cu nerăbdare sosirea avioanelor de vânătoare F-16 promise de către Occident pentru a încerca să recâştige controlul în spaţiul aerian.
- Ucraina acuză Rusia că a atacat intenţionat spitalul de copii din Kiev. Moscova susţine că a fost lovit de...
- NATO are nevoie de până la 350.000 de militari în plus pentru planurile de apărare. Cum va face rost de soldaţi
- Atac rar cu rachete lansat de Rusia, pe timp de zi, asupra Ucrainei. Un spital de copii din Kiev, lovit. 20 morţi...
Vara trecută, Ucraina a reuşit să recruteze un pilot rus de elicopter, Maksim Kuzminov, care se opunea conflictului şi care a dezertat la bordul unui aparat Mi-8, aducând elicopterul pe un teritoriu controlat de ucraineni, aminteşte AFP. Acest dezertor a fost găsit mort în Spania în luna februarie. Rusia a fost acuzată în mod repetat că şi-a eliminat adversarii, atât în ţară, cât şi în străinătate, dar aceasta a negat de fiecare dată acuzaţiile.
De asemenea, Ucraina acuză periodic Moscova că încearcă să recruteze agenţi de partea ucraineană. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat în luna mai că a "destructurat o reţea de agenţi" ai FSB care pregăteau asasinarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi a arestat doi ofiţeri ucraineni care făceau parte din acest complot.