Ucraina rămâne fermă pe poziții, după ce China a prezentat planul de pace. Cere revenirea la frontierele din 1991
Mihailo Podoliak, consilier politic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a afirmat vineri că orice plan de încheiere a războiului cu Rusia trebuie să includă retragerea trupelor ruse în afara frontierelor Ucrainei din 1991, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
De Redactia Observator la 24.02.2023, 15:30Oficialul de la Kiev s-a pronunţat după ce China a prezentat un plan cu 12 puncte pentru un armistiţiu în Ucraina. El se referea la frontierele ucrainene din momentul dezmembrării Uniunii Sovietice.
Podoliak a scris pe Twitter că "orice plan de pace doar cu un armistiţiu şi deci cu o nouă linie de demarcaţie şi continuarea ocupării teritoriului ucrainean nu are legătură cu pacea, ci cu îngheţarea războiului, înfrângerea Ucrainei şi următoarele etape al genocidului rusesc". "Poziţia Ucrainei este cunoscută - retragerea trupelor ruse la frontierele din 1991", insistă el.
Cum au reacționat oficialii NATO și ai UE la planul de pace propus de China
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reacţionat rezervat vineri la o propunere chineză de încetare a focului în Ucraina, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator, notează Reuters.
- Planul de pace făcut public de China: Ce prevăd cele 12 puncte. Occidentul şi Ucraina nu sunt de acord
- Rusia a negociat cu China furnizarea a 100 de drone kamilaze. Armele ar putea fi livrate în aprilie, în ciuda...
- Rusia avertizează SUA, NATO și Ucraina: Un presupus atac în Transnistria înseamnă un atac împotriva Federației...
"China nu are prea multă credibilitate pentru că ei nu au fost în stare să condamne invazia ilegală a Ucrainei", a declarat el reporterilor la Tallinn (Estonia), adăugând că Beijingul a semnat un acord cu preşedintele rus Vladimir Putin cu doar câteva zile înainte de invazie.
La rândul ei, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a considerat că China nu a venit cu un plan de pace, ci cu nişte principii. "Trebuie să le vedem într-un anumit context şi acesta este contextul pe care China şi l-a asumat deja, alegând de partea cui este, prin semnarea, de exemplu, a unei prietenii nelimitate (cu Rusia) chiar înainte de invazie", a notat ea. "Aşa că ne vom uita la principii, desigur, dar o vom face în contextul în care China s-a poziţionat deja de o parte", a adăugat Ursul von de Leyen.