Antena Meniu Search
x

Planul de pace făcut public de China: Ce prevăd cele 12 puncte. Occidentul şi Ucraina nu sunt de acord

Guvernul chinez a cerut Rusiei şi Ucrainei să reia dialogul şi a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte publicat vineri, la un an de la începerea războiului, informează AFP. Guvernul chinez nu a consultat Kievul în procesul de pregătire a planului său de pace pentru Ucraina, care ar trebui să fie lansat în această săptămână, notează Agerpres. Analiștii Bloomberg subliniază faptul că unele dintre punctele acestui plan de pace ar putea fi respinse de aliații Occidentali ai Kievului, mai ales cele legate de încetarea sancțiunilor asupra Rusiei. De asemenea, Kievul a subliniat în repetatea rânduri că discuțiile pe tema încetării conflictului nu pot avea loc fără retragerea rușilor.

de Adrian Popovici

la 24.02.2023, 13:29

Vezi și

"Toate părţile trebuie să rămână raţionale şi să dea dovadă de reţinere, să evite agravarea tensiunilor şi să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sa sub control", se arată în document, potrivit Reuters.

Intitulat "Poziţia Chinei cu privire la soluţionarea politică a crizei ucrainene", documentul a fost publicat vineri dimineaţă pe site-ul ministerului chinez. Beijingul încearcă de câteva săptămâni să joace rolul de mediator în conflictul ucrainean şi a promis de câteva zile că îşi va publica poziţia în vederea identificării unei soluţii politice.

În documentul dezvăluit vineri, Beijingul adoptă o poziţie clară împotriva oricărei recurgeri la arme nucleare, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat această ameninţare."Armele nucleare nu trebuie folosite şi un război nuclear nu trebuie purtat. Trebuie să ne opunem ameninţării sau recurgerii la armele nucleare", se arată în document.

Beijingul, "foarte îngrijorat" de escaladarea războiului

Pe acelaşi subiect

China solicită, de asemenea, ambelor ţări să evite orice atac asupra civililor."Părţile (implicate) în conflict trebuie să respecte cu stricteţe dreptul internaţional umanitar, să evite atacarea civililor sau a clădirilor civile". Acest război este o problemă delicată pentru Beijing, din cauza legăturilor sale diplomatice şi economice puternice cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Statele Unite.

China s-a declarat marţi "foarte îngrijorată" de conflictul care "se intensifică şi chiar scapă de sub control". Oficial neutră, China face apel la respectarea suveranităţii statelor, inclusiv a Ucrainei, îndemnând în acelaşi timp comunitatea internaţională să ţină cont de preocupările de securitate ale Moscovei. Însă presiunea occidentală creşte asupra Beijingului, care nu a susţinut, dar nici nu a criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, exprimându-şi în acelaşi timp în mod repetat sprijinul pentru Rusia în faţa sancţiunilor occidentale.

În ultimele zile, secretarul de stat american Antony Blinken şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei, acuzaţii negate cu fermitate de Beijing. Miercuri, diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt şi directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al PCC, Wang Yi, s-a deplasat la Moscova, unde s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi cu preşedintele Putin. La finalul vizitei, Moscova a spus că Wang a prezentat abordarea Chinei în vederea unei "soluţii politice" pentru conflict.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că doreşte să discute cu Beijingul acest document care prezintă poziţia Chinei, apreciind drept pozitivă implicarea acestui partener apropiat al Moscovei."Am dori să avem o întâlnire cu China. Este în interesul Ucrainei astăzi", a spus Zelenski."Faptul că Beijingul începe să vorbească despre Ucraina şi să trimită nişte semnale, acesta este un punct foarte pozitiv", a estimat liderul ucrainean, subliniind însă că nu cunoaşte conţinutul documentului chinez şi că, prin urmare, este "prea devreme pentru a-l evalua". 

Planul de pace în 12 puncte propus de China:

Într-un document publicat vineri, Ministerul de Externe al Chinei a cerut reluarea discuțiilor de pace, încetarea sancțiunilor unilaterale și a subliniat opoziția sa față de utilizarea armelor nucleare - o poziție pe care liderul chinez Xi Jinping a comunicat-o liderilor occidentali anul trecut.

1. Respectarea suveranității tuturor țărilor. Dreptul internațional universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, trebuie să fie respectat cu strictețe. Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie să fie menținute în mod eficient. Toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali ai comunității internaționale. Toate părțile ar trebui să respecte în comun normele de bază care reglementează relațiile internaționale și să apere echitatea și justiția internațională. Ar trebui promovată aplicarea egală și uniformă a dreptului internațional, în timp ce standardele duble trebuie respinse.

2. Abandonarea mentalității Războiului Rece. Securitatea unei țări nu trebuie urmărită în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu ar trebui obținută prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele legitime de securitate și preocupările tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător. Nu există o soluție simplă la o problemă complexă. Toate părțile ar trebui, urmând viziunea unei securități comune, cuprinzătoare, cooperante și durabile și ținând seama de pacea și stabilitatea pe termen lung a lumii, să contribuie la crearea unei arhitecturi europene de securitate echilibrate, eficiente și durabile. Toate părțile ar trebui să se opună urmăririi propriei securități cu prețul securității altora, să prevină confruntarea blocurilor militare și să lucreze împreună pentru pace și stabilitate pe continentul eurasiatic.

3. Încetarea ostilităților. Conclictul și războiul nu aduc beneficii nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să exercite reținere, să evite agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar să scape acesteia de sub control. Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, astfel încât să se detensioneze treptat situația și, în cele din urmă, să se ajungă la o încetare completă a focului.

4. Reluarea discuțiilor de pace. Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă pentru criza din Ucraina. Toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei trebuie încurajate și sprijinite. Comunitatea internațională ar trebui să rămână angajată în abordarea corectă a promovării discuțiilor pentru pace, să ajute părțile implicate în conflict să deschidă cât mai curând posibil ușa unei soluționări politice și să creeze condiții și platforme pentru reluarea negocierilor. China va continua să joace un rol constructiv în acest sens.

5. Rezolvarea crizei umanitare. Trebuie încurajate și sprijinite toate măsurile care contribuie la reducerea crizei umanitare. Operațiunile umanitare ar trebui să respecte principiile neutralității și imparțialității, iar chestiunile umanitare nu ar trebui politizate. Siguranța civililor trebuie să fie protejată în mod eficient, iar coridoarele umanitare trebuie să fie stabilite pentru evacuarea civililor din zonele de conflict. Sunt necesare eforturi pentru a spori asistența umanitară în domeniile relevante, pentru a îmbunătăți condițiile umanitare și pentru a asigura un acces umanitar rapid, sigur și fără obstacole, în vederea prevenirii unei crize umanitare la scară mai largă. ONU ar trebui să fie sprijinită în a juca un rol de coordonare în canalizarea ajutorului umanitar către zonele de conflict.

6. Protejarea civililor și a prizonierilor de război. Părțile implicate în conflict ar trebui să respecte cu strictețe dreptul umanitar internațional, să evite atacarea civililor sau a facilităților civile, să protejeze femeile, copiii și alte victime ale conflictului și să respecte drepturile fundamentale ale prizonierilor de război. China sprijină schimbul de prizonieri de război între Rusia și Ucraina și solicită tuturor părților să creeze condiții mai favorabile în acest scop.

7. Securitatea centralelor nucleare. China se opune atacurilor armate împotriva centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice și solicită tuturor părților să respecte dreptul internațional, inclusiv Convenția privind securitatea nucleară (CNS) și să evite cu fermitate accidentele nucleare provocate de om. China sprijină Agenția Internațională pentru energie Atomică (AIEA) în a juca un rol constructiv în promovarea siguranței și securității instalațiilor nucleare pașnice.

8. Reducerea riscurilor strategice. Armele nucleare nu trebuie folosite și războaiele nucleare nu trebuie purtate. Amenințarea sau utilizarea armelor nucleare ar trebui să se opună. Proliferarea nucleară trebuie evitată și criza nucleară trebuie evitată. China se opune cercetării, dezvoltării și utilizării armelor chimice și biologice de către orice țară, în orice circumstanțe.

9. Facilitarea exporturilor de cereale. Toate părțile trebuie să pună în aplicare inițiativa grânelor din Marea Neagră semnată de Rusia, Turcia, Ucraina și ONU în mod complet și eficient, într-o manieră echilibrată și să sprijine ONU în a juca un rol important în acest sens. Inițiativa de cooperare privind securitatea alimentară globală propusă de China oferă o soluție fezabilă la criza alimentară globală.

10. Încetarea sancțiunilor unilaterale. Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; ele creează doar noi probleme. China se opune sancțiunilor unilaterale neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU. Țările relevante ar trebui să înceteze să mai abuzeze de sancțiunile unilaterale și de "jurisdicția pe termen lung" împotriva altor țări, pentru a-și face partea în deescaladarea crizei din Ucraina și pentru a crea condiții pentru ca țările în curs de dezvoltare să-și dezvolte economiile și să îmbunătățească viața oamenilor lor.

11. Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare. Toate partidele ar trebui să mențină cu seriozitate sistemul economic mondial existent și să se opună utilizării economiei mondiale ca instrument sau armă în scopuri politice. Sunt necesare eforturi comune pentru a atenua efectele de propagare ale crizei și pentru a preveni perturbarea cooperării internaționale în domeniul energiei, finanțelor, comerțului cu alimente și transporturilor și subminarea redresării economice globale.

12. Promovarea reconstrucției post-conflict. Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucția post-conflict în zonele de conflict. China este pregătită să ofere asistență și să joace un rol constructiv în acest demers.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Planul de pace făcut public de China: Ce prevăd cele 12 puncte. Occidentul şi Ucraina nu sunt de acord