Antena LIVE

Curs valutar

Ucrainenii se retrag "ordonat" din unele părţi ale Bahmutului. UK: Ruşii şi-au redinamizat asaltul împotriva oraşului

Trupele ucrainene au fost forţate să se retragă din anumite părţi din Bahmut în faţa unui nou asalt al forţelor ruse asupra oraşului în ruine, a anunţat vineri Ministerul britanic al Apărării, Moscova forţând o victorie în faţa Kievului înainte de aşteptata contraofensivă ucraineană, relatează Reuters şi DPA.

De la 14.04.2023, 15:36
WhatsApp
Ucrainenii se retrag "ordonat" din unele părţi ale Bahmutului. UK: Ruşii şi-au redinamizat asaltul împotriva oraşului Facebook

Responsabili ucraineni susţin că Rusia a adus trupe din alte regiuni ale frontului pentru o ofensivă majoră asupra Bahmut, oraş pe care Moscova încearcă să-l captureze de peste opt luni pentru a-şi relansa invazia pe scară largă, declanşată acum un an.

"Rusia şi-a redinamizat asaltul împotriva oraşului Bahmut în regiunea Doneţk, în timp ce forţele Ministerului Apărării rus şi cele ale Grupului Wagner şi-au îmbunătăţit cooperarea", indică Ministerul britanic al Apărării într-un buletin de informare zilnic.

În trecut, ţările occidentale au subliniat faptul că neînţelegerile între Ministerul rus al Apărării şi grupul privat de mercenari Wagner constituie o slăbiciune majoră a Rusiei, notează Reuters.

"Forţele ucrainene se confruntă cu importante probleme de reaprovizionare, dar au procedat la retrageri ordonate de pe poziţiile pe care au fost forţate să le cedeze", se menţionează în document.

Pe acelaşi subiect

În apropiere de Bahmut, soldaţi ai unei unităţi de artilerie ucraineană încărcau obuze într-un obuzier din perioada sovietică şi trăgeau spre linia frontului, unde - potrivit lor - Rusia îşi masase infanteria. "Ţinta noastră în această direcţie este în principal infanteria. Există o mare concentrare de 'factor uman' al Federaţiei Ruse", declară Dmitro, comandantul unităţii de artilerie, în vârstă de 44 de ani.

Bahmut, care avea circa 70.000 de locuitori înainte de război, a fost ţinta principală a Rusiei în ofensiva masivă din cursul iernii, care a avut puţin câştig până în prezent, în pofida luptelor infanteriei la sol şi de o intensitate nemaivăzută în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Comandanţii ruşi au redirecţionat trupe spre Bahmut din alte regiuni, a confirmat ministrul adjunct al apărării ucrainean, Hana Maliar.

"Inamicul îşi utilizează acolo unităţile cele mai profesioniste şi recurge la o cantitate importantă de artilerie şi de aviaţie", a transmis ea prin Telegram. "În fiecare zi, inamicul efectuează la Bahmut între 40 şi 50 de operaţiuni de asalt şi 500 de episoade de bombardamente", a spus ea.

Ucrainenii controlează cartierele din vestul Bahmutului

Buletinul britanic de vineri arată că ucrainenii deţin în continuare cartierele din partea de vest a Bahmut, dar au fost supuşi unor tiruri ale artileriei ruse extrem de intense în ultimele 48 de ore. Unităţile de mercenari Wagner se concentrează de acum pe avansarea în centrul oraşului Bahmut, în timp ce paraşutişti ruşi îi ajută prin atacuri asupra flancurilor oraşului.

Think tank-ul Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că imagini geolocalizate arată că forţele ruse avansaseră în ajun mai mult în vestul şi centrul oraşului şi înregistraseră "progrese nesemnificative" în sudul şi sud-vestul Bahmut.

Capturarea oraşului ar fi prima victorie substanţială a Rusiei în ultimele opt luni. Moscova afirmă că aceasta ar deschide calea cuceririi celei mai mari părţi din teritoriul regiunii Donbas, în estul Ucrainei, un obiectiv major al războiului. După străpungeri ucrainene majore ale frontului în al doilea semestru al anului trecut, liniile frontului abia s-au mişcat în cursul ultimelor cinci luni, în pofida unei ofensive ruseşti masive.

Moscova a făcut apel la sute de mii de rezervişti proaspăt înrolaţi şi la mii de condamnaţi recrutaţi ca mercenari din închisori. Kievul s-a concentra asupra apărării liniilor sale în aşteptarea sosirii de noi arme occidentale pentru o preconizată cotraofensivă în lunile următoare.

"Ne pregătim băieţii", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video joi seara. "Aşteptăm cu nerăbdare livrarea armelor promise de partenerii noştri", a spus el.

Ucraina părea pe cale să abandoneze Bahmut la sfârşitul lunii februarie, dar în martie a anunţat că va lupta acolo, afirmând că merită să apere oraşul distrus în mare parte din cauza pierderilor pe care le provoacă ruşilor care încearcă să-l preia cu asalt.

Cele două părţi afirmă fiecare că provoacă celeilalte pierderi enorme. Documente ale serviciilor de informaţi americane divulgate săptămâna trecută indicau că Rusia a pierdut între 35.000 de şi 43.000 de soldaţi ucişi, în timp ce Ucraina ar fi pierdut între 15.500 şi 17.500 de militari.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

armata rusa bahmut
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Unde se pune bicarbonat de sodiu în mașina de spălat rufe ca să curețe petele...
Fanatik.ro
Publicat 25.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin...
Gandul
Publicat 25.11.2024
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria...
Adevărul
Publicat 25.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 26 noiembrie 2024. Berbecii sunt atenți la cheltuieli. Află...
CaTine
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Care este averea lui Călin Georgescu! Ce mașină conduce și în ce bancă își...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Câți bani ar fi plătit Călin Georgescu pe TikTok pentru a fi promovat de...
Redacţia.ro
Publicat 25.11.2024
Prima declarație de la Kremlin despre victoria lui Călin Georgescu în primul...
libertatea.ro
Publicat 25.11.2024
Taylor Swift a purtat un colier strălucitor cu diamante pentru o cină în New...
ZU
Publicat 25.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Cel mai bun mic dejun pentru copiii care merg la școală. Nutriționiștii...
Deparinti
Publicat 25.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cei mai iubiți 7 actori turci în 2024. Care sunt preferații fanelor din...
Happy
Publicat 25.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să faci maia naturală. Ce tipuri de pâine sunt mai sănătoase
Medicool
Publicat 25.11.2024