Antena Meniu Search
x

Video UE pregătește un nou pachet de sancțiuni pentru Moscova. O mină a explodat lângă centrala nucleară de la Zaporojie

 Moment de risc major pentru Europa. Ieri, o mină a explodat lângă unul dintre reactoarele centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare de pe continent, controlată acum de către ruşi. Oficialii dau însă asigurări că nu există niciun pericol. În Herson, ruşii au bombardat un parc, iar un bărbat şi-a pierdut viaţa. Între timp, un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat că va fi lansat al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. 

de Redactia Observator

la 14.04.2023, 08:50

Vezi și

Compania nucleară ucraineană de stat susţine că explozia a fost în apropierea sălii motoarelor unuia dintre reactoare. De altfel, întreaga zonă ar fi minată de către soldaţii ruşi. Reprezentanţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică au declarat că detonarea a avut loc în afara perimetrului de siguranţă. Toate cele şase reactoare sunt oprite în acest moment. 

Incidentul este însă îngrijorător mai ales că Pentagonul crede că războiul va continua până în 2024 pentru că nicio tabără nu vrea să negocieze. În lumina noilor dezvăluiri, ucrainenii încearcă să-şi păstreze optimismul. 

Natalia Maltseva: "Am încredere în Joe Biden, știu că este o persoană cu experiență care iubește Ucraina. Sunt sigur că totul se va îmbunătăți."

Ucraina primește un nou ajutor militar din partea Poloniei

Pe acelaşi subiect

Între timp, Germania a decis să aprobe cererea Poloniei de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică, care au aparținut inițial forțelor aeriene est-germane înainte de reunificare. La Bucureşti, 20 de delegaţii ale ministerelor apărării din întreaga Europă s-au adunat pentru a stabili o strategie legată de securitatea la Marea Neagră. 

Bogdan Aurescu, ministru de Externe al României: "În loc de pace şi stabilitate, regiunea Mării Negre a devenit ţinta principală a agresiunii Rusiei. Rusia şi-a extins controlul spre partea de nord-vest a Mării Negre, în apropierea apelor teritoriale ale României."

Dmitro Kuleba, ministru de Externe al Ucrainei: "Marea Neagră este exemplu pentru rapiditatea cu care se pot deteriora lucrurile şi pot să apară ameninţări. Îmi pare rău să spun, dar cred că Occidentul nu are o strategie concretă privind Marea Neagră, în timp ce Rusia are deja una. Una agresivă şi barbară."

Tot ieri, miniştrii de externe şi ai apărării din România, Republica Moldova și Ucraina au adoptat o declarație comună în care subliniază angajamentul pentru "suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova şi Ucrainei". Pe de altă parte, Curtea de arbitraj de la Haga a decis că Rusia trebuie să plătească Ucrainei cinci miliarde de dolari drept compensaţie pentru confiscarea activelor companiei Naftogaz, începând cu momentul anexării Crimeei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » UE pregătește un nou pachet de sancțiuni pentru Moscova. O mină a explodat lângă centrala nucleară de la Zaporojie