UE ar putea muri, avertizează Emmanuel Macron. "Suntem în urma SUA şi a Chinei. În doi-trei ani vom ieși de pe piață"
Președintele francez Emmanuel Macon le-a spus liderilor europeni că UE a ajuns în urmă SUA și a Chinei din cauza suprareglementărilor și subinvestițiilor, relatează The Telegraph.
De Redactia Observator la 04.10.2024, 11:50Emmanuel Macron a lansat în cadrul evenimentului "Berlin Global Dialogue" un avertisment serios legat de faptul că economia UE a rămas în urmă față de SUA și China, relatează The Telegraph. "UE ar putea muri. Fostul nostru model (economic) s-a terminat. Suprareglementăm și subinvestim. În următorii doi-trei ani, dacă ne urmăm agenda clasică, vom ieși de pe piață", a spus liderul francez.
UE ar putea muri, avertizează Emmanuel Macron
Potrivit liderului de la Elysee, Washingtonul și Beijingul au depășit UE atât în ceea ce privește producția economică, cât și investițiile. El a cerut liderilor europeni să finalizeze proiectul privind "Pachetul Bancar". De asemenea, statele membre trebuie să facă presiuni pentru reguli comerciale globale echitabile, a adăugat el, potrivit Bloomberg.
"UE ar putea muri, suntem în pragul unui moment foarte important", a spus Macron. "Fostul nostru model (economic) s-a terminat, suprareglementăm și investim insuficient. În următorii doi-trei ani, dacă ne urmăm agenda clasică, vom ieși de pe piață".
- Planul pentru salvarea economiei UE, prin datorii comune şi investiţii masive, respins imediat de Germania
- Electricitate de două-trei ori mai scumpă în UE ca în SUA. Draghi: Europa trebuie să coboare preţurile la energie
- Economia UE a crescut cu doar 0,2% în trimestrul al doilea. România, codaşă la creşterea economică
Declarațiile lui Macron întăresc evaluările din raportul despre relansarea economiei europene, semnat de Mario Draghi, fostul premier al Italiei şi fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, creditat cu salvarea monedei euro. Acesta a cerut într-o analiză de 70 de pagini publicată în septembrie o "strategie industrială pentru Europa" care să implice investiții anuale de 800 de miliarde de euro pentru ca UE să nu rămână în urmă SUA și a Chinei.
În aprilie, Macron a cerut o apărare europeană mai integrată și a avertizat că UE nu poate deveni un vasal al SUA când vine vorba de securitate și armată. "Există un risc pe care Europa noastră îl poate face. Nu suntem pregătiţi pentru a face față riscurilor", a spus e prezentând o viziune pentru o UE mai asertivă pe scena globală. Şi raportul lui Draghi a cerut guvernelor UE să cheltuiască masiv pentru proiecte comune de apărare, deoarece nu se mai pot baza în întregime pe SUA.
Unele state UE se tem că un al doilea mandat al lui Donald Trump va reprezenta un risc pentru NATO. Republicanul a ameninţat că-i ca permite Rusiei să facă "ce naiba vrea" oricărei țări membre NATO care nu-şi atinge obiectivele de cheltuieli pentru apărare.