UE deconectează 13 bănci rusești de la SWIFT și interzice importurile de aluminiu din Rusia. Ce conţine al 16-lea pachet de sancţiuni
Uniunea Europeană a impus un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, al 16-lea la număr, marcând trei ani de la invazia Ucrainei. Noile măsuri vizează importurile de aluminiu, exporturile de crom și excluderea unor bănci rusești din SWIFT, alături de restricții suplimentare pentru prevenirea eludării plafonării prețului petrolului. În paralel, discuțiile dintre SUA și Rusia privind încetarea războiului ridică incertitudini cu privire la viitoarea politică de sancțiuni, în contextul unei posibile relaxări a acestora de către administrația Trump.
De Redactia Observator la 24.02.2025, 11:45Uniunea Europeană a impus luni un nou set de sancţiuni contra Rusiei, al 16-lea, în ziua când se împlinesc exact trei ani de la începerea agresiunii ruse nejustificate, neprovocate şi ilegale împotriva Ucrainei, transmit AFP şi Reuters.
Uniunea Europeană a impus al 16-lea set de sancţiuni contra Rusiei
''De trei ani, Rusia bombardează fără oprire Ucraina, sperând să-şi însuşească teritorii care nu îi aparţin. Fiecare pachet de sancţiuni privează Kremlinul de fonduri necesare pentru a duce acest război. Europa trebuie să sprijine Ucraina mai mult ca oricând'', a denunţat şefa diplomaţiei UE Kaja Kallas cu ocazia reuniunii Consiliului Afaceri Externe (CAE). ''Fiecare pachet de sancţiuni privează Kremlinul de fonduri necesare pentru a duce acest război'', a adăugat reprezentanta blocului comunitar.
Noul set de sancţiuni include interdicţii asupra importurilor de aluminiu, restricţii asupra exporturilor de crom şi retragerea mai multor bănci ruse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT. De asemenea, noile sancţiuni includ măsuri suplimentare menite să combată ocolirea de către Rusia a plafonării preţului petrolului decise de G7, măsură ce limitează la 60 de dolari/baril preţul petrolului rusesc transportat pe mare.
- Elveţia ar putea trimte 200 de soldaţi în Ucraina: "Ne va lua între 9 şi 12 luni"
- Explozie lângă consulatul rus din Marsilia. Două cocktailuri Molotov au fost aruncate în curte
- Serghei Lavrov, vizită în Turcia la 3 ani de la lansarea invaziei în Ucraina. Ministrul rus discută despre...
- Rusia accelerează maşinăria de război înainte de negocierile cu Trump. Moscova susţine că vrea un acord pe...
- Mesajul lui Zelenski la trei ani de război: "Trei ani de rezistenţă, de eroism absolut al ucrainenilor. Sunt...
- Unde au loc cele mai intense lupte, la trei ani de la izbucnirea războiului din Ucraina. Concluzia analiştilor ISW
Kaja Kallas a anunţat că se va deplasa marţi în Statele Unite pentru a discuta cu secretarul de stat Marco Rubio despre relaţiile UE-SUA şi despre tratativele între Washington şi Moscova privitoare la încetarea războiului din Ucraina. ''Puteţi discuta tot ce vreţi cu Putin, dar dacă este vorba despre Ucraina şi Europa, atunci Ucraina şi Europa trebuie să agreeze şi ele acest acord'', a spus ea.
Pentru a-şi exprima sprijinul pentru Ucraina, mai mulţi miniştri de externe participanţi la reuniunea CAE sunt îmbrăcaţi în albastru şi galben, culorile drapelului ucrainean.
Şeful diplomaţiei spaniole Jose Manuel Albares a accentuat că nimeni nu ar trebui să confunde victima, Ucraina, cu agresorul, care este Rusia. ''Este total inacceptabil, aşa cum SUA vor să facă astăzi la ONU, să pui cele două ţări pe aceeaşi poziţie'', a afirmat ministrul de externe belgian Maxime Prevot.
Potrivit Euractiv, un diplomat european familiarizat cu acest dosar a declarat că este ''foarte probabil'' ca politica de sancţiuni a UE să ''poată evolua în mod independent'' de SUA în lunile următoare, întrucât deocamdată rămâne neclar care va fi poziţia administraţiei Trump faţă de Moscova după primii paşi făcuţi de liderul american către ''peticirea'' relaţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Secretarul de stat american Marco Rubio sugerase, după întâlnirea de la Riad cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, că Washingtonul ar putea relaxa sancţiunile asupra Rusiei ca parte a oricărui acord de încetare a focului în Ucraina şi a dat de înţeles că UE ar putea fi nevoită să facă acelaşi lucru.
Ulterior, potrivit Bloomberg, care cita diplomaţi apropiaţi discuţiilor, Marco Rubio a informat în cadru privat mai mulţi miniştri de externe europeni că Washingtonul îşi va menţine setul de sancţiuni asupra Rusiei până la încheierea războiului.