UE adoptă al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând industria aluminiului și exporturile de petrol
Capitalele UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce Bruxelles-ul își intensifică presiunea asupra Moscovei și își reafirmă sprijinul pentru Kiev, în ciuda negocierilor conduse de SUA pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
![UE adoptă al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând industria aluminiului și exporturile de petrol UE adoptă al 16-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, vizând industria aluminiului și exporturile de petrol](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/19/610640/presedinta-comisiei-europene-ursula-von-der-leyen-la-summitul-0fe55aa6.webp?w=430&f=2&v=2)
Al 16-lea pachet de sancțiuni al blocului european, impus Rusiei de la începutul invaziei la scară largă, vizează industria aluminiului și înăsprește restricțiile asupra exporturilor de petrol.
Măsurile includ sancțiuni asupra a 13 bănci rusești; restricții impuse asupra a 73 de nave-cisternă utilizate de Moscova pentru a exporta petrol pe piața internațională, interdicția ca țările UE să cumpere anumite produse din aluminiu provenite din Rusia, relatează Financial Times, citând surse.
Acest nou set de măsuri restrictive, aprobat miercuri dimineață de ambasadorii celor 27 de state membre, vizează persoane și companii care ajută Rusia să își continue războiul împotriva Ucrainei.
UE aprobă al 16-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
- Dmitri Medvedev îl compară pe Volodimir Zelenski cu un "şobolan încolţit"
- Americanii au anunţat când ridică sancţiunile împotriva Rusiei: Toate părțile vor trebui să facă concesii
- Cât de popular este de fapt Zelenski în Ucraina. Respinge că are 4% în sondaje, cum a spus Trump
- Donald Trump dă o nouă lovitură umilitoare Ucrainei: Inspirat de Putin, acuză Kievul că a început războiul cu...
- Andrew Tate, susţinător al politicii lui Trump: "SUA şi Rusia fac echipă împotriva Europei. O schimbare globală...
- Macron acuză Rusia că a manipulat alegerile din România: Moscova este o amenințare existențială pentru europeni
"Suntem hotărâți să menținem presiunea asupra Kremlinului", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X, salutând decizia statelor membre.
Potrivit European Aluminium, importurile de aluminiu rusesc în UE au scăzut cu 35% în 2023, iar tendința a continuat în 2024. În 2023, aceste importuri au generat pentru Rusia venituri de aproape 1,25 miliarde de euro, relatează AFP.
UE lovește "flota fantomă" folosită de Rusia pentru a ocoli sancțiunile
Noul pachet de sancțiuni vizează și 73 de petroliere "fantomă" utilizate de Rusia pentru a transporta petrol în afara cadrului sancțiunilor internaționale. Această flotă, formată în mare parte din nave vechi, neînmatriculate și neasigurate, operează în special în Marea Baltică, punând riscuri mari asupra mediului și siguranței maritime.
De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe 24 februarie 2022, numărul acestor nave a explodat, permițând Moscovei să evite restricțiile impuse de UE și aliații occidentali asupra exporturilor de petrol și produse petroliere. Potrivit unui raport al Școlii Economice din Kiev, aproximativ 430 de nave au fost identificate ca parte a acestei "flote fantomă" la nivel global.
Pe lângă aluminiu, UE a decis și interzicerea importului unor metale și minereuri, precum cromul, pentru a reduce și mai mult veniturile economice ale Rusiei.
Noi sancțiuni financiare și restricții
În aproape trei ani de război, UE a adoptat 15 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, vizând persoane, companii și instituții financiare. Miercuri, zeci de noi entități și indivizi au fost adăugați pe lista celor supuși înghețării activelor și interdicției de a intra în UE.
În plus, 13 bănci rusești vor fi deconectate de la sistemul internațional de plăți SWIFT, izolând și mai mult Rusia de piețele financiare globale.
Sancțiunile, un factor-cheie în negocierile de pace dintre SUA și Rusia
Aceste sancțiuni, menite să slăbească capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul, vor reprezenta un punct central în negocierile de pace dintre SUA și Rusia. Secretarul de stat american, Marco Rubio, a recunoscut marți că UE ar trebui să fie prezentă la masa negocierilor pentru a discuta despre aceste măsuri și impactul lor asupra conflictului din Ucraina.
Totodată Rubio le-a transmis marţi aliaților europeni că administrația Trump va menține sancțiunile împotriva Rusiei cel puțin până când se va ajunge la un acord care să pună capăt conflictului din Ucraina, relatează Bloomberg.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰