UE menţine interdicția pentru importurile de grâu și cereale din Ucraina. Termenul a fost prelungit până la jumătatea lui septembrie
Embargoul pentru importurile de cerealele din Ucraina va fi prelungit până pe 15 septembrie. Interdicţia expira azi, dar Comisia Europeană o continuă, anunţă ministrul agirculturii din Polonia.
De Redactia Observator la 05.06.2023, 20:40Grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui au voie doar să treacă prin România. Comisia Europeană a calculat că fermierii români au pierdut aproape 46 de milioane de euro, nevoiți să vândă cereale foarte ieftin ca să fie competitivi.
Excesul de aprovizionare
Pe 2 mai, UE a stabilit restricții până la 5 iunie asupra importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina. Măsura a avut scopul de a reduce excesul de aprovizionare în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România.
Reprezentanții țărilor menționate s-au plâns la UE de faptul că grânele ucrainene mai ieftine fac producția internă nerentabilă și au cerut autorităților europene să introducă restricții.
- Accident groaznic, urmat de incendiu, în Galaţi. O dubă cu cereale s-a ciocnit violent cu un TIR. Unul dintre...
- România cere ca importurile de cereale din Ucraina să fie interzise până la finalul anului
- Ungaria vrea prelungirea restricțiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la finalul anului 2023
„Am primit de la CE un proiect al unui nou regulament care interzice importul a patru produse în cele cinci țări. Este un proiect, dar sper că va intra în vigoare începând de mâine ", a scris ministrul Robert Telus .
Grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui ucrainene pot fi vândute în celalalte țări din UE. După declanșarea războiului, UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru a ajuta Kievul. Cele cinci țări au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile sale din Marea Neagră din cauza războiului.