Donald Trump, achitat în procesul privind violențele de la Capitoliu. Prima reacție a fostului președinte după votul din Senat
Donald Trump a fost achitat în al doilea proces de impeachment din Congresul SUA. Democrații l-au acuzat de instigare la violență după protestele violente de la Capitoliul SUA, în care au murit cinci oameni, însă nu au reușit să adune numărul necesar de voturi în Senat, camera decizională.
De Daniel Murărescu la 13.02.2021, 23:23- 43 de senatori au votat că este vinovat, iar 57 au votat că este nevinovat.
- Pentru ca Donald Trump să fie condamnat, erau necesare două treimi din voturile senatorilor.
Fostul preşedinte american Donald Trump a fost achitat, sâmbătă, după votul din Senat, de acuzaţia de incitare la insurecţie în legătură cu violenţele din data de 6 ianuarie. Dintre senatori, 43 au votat vinovat, iar 57 au votat nevinovat, astfel că Trump a fost achitat, neîntrunindu-se voturile necesare pentru ca fostul preşedinte să fie declarat vinovat.
Votul a venit în a cincea zi a procesului în Senat, după ce luna trecută Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor. Trump era acuzat că discursurile sale i-au încurajat susţinătorii să ia cu asalt Capitoliul în 6 ianuarie.
Dacă era găsit vinovat, Donald Trump putea fi lăsat fără anumite drepturi, printre care și dreptul de a candida la președinție în 2024.
Desfășurarea procesului lui Donald Trump, live update
Ora 23:00 - Echipa lui Donald Trump a transmis un comunicat la câteva minute după decizia din Senat:
”A fost încă o etapă din cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria țării noastre. Este trist că în vremurile noastre un partid politic din America este lăsat să denigreze legea, să denigreze forțele de ordine, să încurajeze mulțimile și să le găsească scuze răzvrătiților.
Mișcarea noastră istorică, patriotică și frumoasă de a face America măreață din nou este abia la început. În lunile următoare am multe să vă împărtășesc și sunt nerăbdător să continuăm călătoria noastră incredibilă, pentru a face America măreață pentru toți oamenii noștri.”
Ora 22:50 - Donald Trump a fost achitat pentru a doua oară în Senatul SUA. Acuzat de abuz de putere și obstrucționarea Congresului, în decembrie 2019, și de instigare la violență după protestele de la Capitoliu, fostul președinte a fost găsit nevinovat.
Dintre senatori, 43 au votat vinovat, iar 57 au votat nevinovat, astfel că Trump a scăpat de acuzații, neîntrunindu-se voturile necesare.
Ora 22:35 - Începe votul de impeachment.
Ora 22:00 - Avocații lui Donald Trump susțin pledoariile finale, după ce acuzarea și-a expus punctul de vedere și a argumentat că fostul lider de la Casa Albă a fost "incitatorul-șef". "Am dovedit că a trădat această țară, că a trădat Constituția și că a trădat jurământul. Senatorilor, acest proces în analiza finală nu este despre Donald Trump, țara și lumea știe cine este Donald Trump. Acest proces este despre cine suntem noi", a declarat Jamie Raskin.
Ora 21:20 - Coordonatoarea acuzării, democrata Madeleine Dean, a început pledoaria finală printr-un montaj video cu declarațiile lui Donald Trump privind fraudarea alegerilor prezidențiale din noiembrie. "Donald Trump i-a invitat, i-a incitat, apoi i-a coordonat", a spus ea.
Au fost momente de confuzie în Congresul american, acolo unde Donald Trump are parte de cel de-al doilea proces de impeachment, într-un interval de doar 13 luni. Democrații au cerut, prin intermediul lui Jamie Raskin, membru în Camera Reprezentanților, ca republicanul Jaime Herrera Beutler, cel care a dezvăluit conversația dintre Donald Trump și liderul republican Kevin McCarthy, în care fostul președinte i-ar fi spus că protestatarilor le pasă mai mult de rezultatele alegerilor decât îi pasă lui, să fie audiat.
Astfel, după ce reprezentații democrați au anunțat că vor aduce noi martori la audieri, avocatul lui Trump, Michael van der Veen, a răspuns că în acest caz echipa de apărare, care a anunțat că va cere achitarea, va avea nevoie de alte 100 de depoziții (declarații ale unor martori), o tentativă de a bloca o astfel de continuare a procesului.
Donald Trump, inculpat pentru violențele de la Capitoliu
Al doilea proces de punere sub acuzare a lui Trump a început diferit faţă de primul. Timp de zece minute, senatorii au urmărit o compilaţie realizată de democraţi - a început cu discursul lui Trump şi a cuprins imagini (captate din toate unghiurile) cu protestatarii care au intrat nîn clădirea Congresului şi s-au confruntat cu poliţia Capioliului.
„Domnilor senatori, preşedintele a fost pus sub acuzare pe 13 ianuarie pentru tot ceea ce am văzut”, a spus Jamie Raskin, care conduce grupul de procurori democraţi din proces. „Dacă asta nu este o infracţiune condamnabilă, atunci nu există”.
Raskin a explicat de ce organizarea unui proces acum este încă necesară şi constituţională, deşi Trump nu mai este preşedinte. El a spus că obiectivul părinţilor fondatori ai SUA a fost mereu „tragerea la răspundere, protejarea societăţii şi descurajarea corupţiei oficiale”, şi nu înlăturarea cuiva din funcţie.
Luni, avocaţii lui Trump au respins acuzaţia că fostul preşedinte a incitat la violenţă în discursul susţinut în faţa susţinătorilor.
Procurorii în proces spun că Trump „nu are o bună apărare” şi vor încerca să arate că el a încercat să dea vina pe susţinătorii săi. Ei au precizat şi că fostul preşedinte a alimentat violenţa timp de mai multe săptămâni, prin repetate acuzaţii, fără bază, că alegerile au fost fraudate.
Democraţii susţin că Trump nu poate fi tratat ca un cetăţean „oarecare”, că „nu poate inflama insurecţia şi să plece”. Revolta de la Capitoliu „nu trebuie să fie viitorul nostru”.
Săptămâna trecută, avocatul Bruce Castor a spus că Donald Trump nu va depune mărturie în proces şi nici nu va transmite un memoriu scris, după ce Raskin a cerut acest lucru.
Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, pe 13 ianuarie, pentru rolul său în actele violente care au avut loc la Capitoliu pe 6 ianuarie, soldate cu 4 morți.
Preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, a numit nouă „procurori” democraţi, cu Jamie Raskin (Maryland), conducător al grupului. Ceilalţi opt sunt Diana DeGette (Colorado), Joe Neguse (Colorado), David Cicilline (Rhode Island), Joaquin Castro (Texas), Eric Swalwell (California), Ted Lieu (California), Madeleine Dean (Pennsylvania) şi Stacey Plaskett, delegat Virgin Islands fără drept de vot în Congres.
Donald Trump este primul preşedinte american pus de două ori sub acuzare.