Antena Meniu Search
x

Foto Apărarea lui Trump cere achitarea fostului preşedinte, în procesul de "instigare la violență" din Senat

Echipa de avocați a lui Donald Trump va cere achitarea fostului președinte american, acuzat de instigare la violență în timpul protestelor de la Capitoliu, din data de 6 ianuarie. A patra zi procesului de impeachment ar putea fi și ultima, relatează Reuters.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 12.02.2021, 19:09

Președintele Donald Trump
Donald Trump, în timpul unei ceremonii de rămas-bun, Baza Militară Andrews, 20 ianuarie 2021 - Capital Pictures / Stefani Reynolds - Pool via CNP | Hepta
  • Deocrații au nevoie de o majoritate de două-treimi în Senatul american pentru a-l găsi vinovat pe Donald Trump
  • Sunt necesare voturile a 17 senatori republicani, alături de cele ale tuturor senatorilor democraţi, pentru o eventuală condamnare

Davis Schoen, unul dintre avocații lui Trump, a anunţat că urmează să-şi prezinte argumentele timp de "trei-patru ore" în cursul zilei de vineri, fără să facă alte precizări.

De altfe, apărarea lui Donald Trump, care a stârnit nemulțumiri în rândurile republicanilor, ar urma să arate că discursul incendiar pe care fostul preşedinte l-a susţinut înainte ca sute de susţinători de-ai săi să ia cu asalt sediul Congresului - acolo unde și-au pierdut viața cinci oameni - este protejat de către Primul Amendament al Constituţiei americane, care garantează libertatea de exprimare.

Avocaţii ar urma să încerce să arate că acuzarea, reprezentată de un grup de aleşi democraţi, nu a reușit să stabilească o legătură directă între declaraţiile lui Trump şi faptele violente de la Capitoliu.

Democrații insistă cu destituirea, deși Trump nu mai este în funcție

În urma unei prime zile de dezbateri cu privire la constituţionalitatea procedurii, procurorii democraţi au cerut, timp de două zile, miercuri şi joi, destituirea lui Donald Trump.

Aceștia au apreciat, prezentând înregistrări video drept dovadă, că fostul preşedinte ştia ceea ce se întâmplă atunci când şi-a îndemnat susţinătorii să se ducă la Capitoliu şi "să se bată ca nişte draci" pentru a împiedica certificarea victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, după ce a denunţat timp de săptămâni de zile, fără probe, o vastă fraudă electorală.

"Dacă el (Donald Trump) revine la putere, iar acest lucru se repetă, nu ne vom putea reproşa acest lucru decât nouă înşine", a argumentat Jamie Raskin, coordonatorul procurorilor democraţi.

Procesul de impeachment, declarat constituțional

Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, l-a inculpat prin vot pe Donad Trump la 13 ianuarie cu privire la "incitare la insurecţie".

Însă pare puţin probabil ca Partidul Democrat să adune o majoritate de două treimi a senatorilor (67 de voturi), necesară în proces pentru obținerea unei condamnări.

Democraţii şi republicanii îşi împart în mod egal (50-50) cele 100 de mandate de senatori, însă vicepreședintele Kamala Harris (Partidul Democrat) are drept de vot și poate înclina balanța în cazul unei majorități simple.

Şase senatori republicani s-au pronunţat marţi, prin vot, alături de democraţi, în favoarea caracterului constituţional al procedurii în vederea destiturii. Nici acuzarea şi nici apărarea nu şi-au semnalat intenţia de a convoca martori în proces - ceea ce ar putea conduce la un vot final chiar sâmbătă, informează news.ro.

Citește și:

Donald Trump este primul preşedinte din istoria Statelor Unite judecat de două ori în vederea destituriii, ambele în unicul său mandat.

În primul proces în vederea destiturii, în care a fost inculpat în urma unor presiuni asupra Ucrainei cu scopul de a-i provoca prejudicii lui Joe Biden, la acea vreme doar un posibil rival în alegeri, Trump a fost achitat de către un Senat majoritar republican, în urmă cu un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Apărarea lui Trump cere achitarea fostului preşedinte, în procesul de "instigare la violență" din Senat