Un armistițiu în Fâșia Gaza ar putea fi la câteva ore distanță. Ultimele negocieri SUA-Israel-Hamas-Egipt la Doha, în Qatar
Negociatorii încercau să finalizeze ultimele detalii ale unui armistițiu în Gaza, miercuri, după discuții maraton în Qatar, iar liderii SUA și Egiptului au promis să rămână în contact strâns privind acordul în următoarele ore. Peste opt ore de discuții la Doha au alimentat optimismul. Oficialii din Qatar, Egipt și SUA, precum și din Israel și Hamas, au declarat că un acord pentru un armistițiu în enclava asediată și eliberarea ostaticilor este mai aproape ca niciodată, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 15.01.2025, 10:56- Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- Planul Rusiei de a duce războiul în SUA. Cum l-au ameninţat americanii pe Putin să nu provoace o catastrofă aeriană
Un oficial de rang înalt al Hamas a declarat pentru Reuters marți seara că grupul palestinian nu și-a transmis încă răspunsul, deoarece aștepta ca Israelul să prezinte hărți care să arate cum își va retrage forțele din Fâșia Gaza.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Qatarului, Majed Al-Ansari, a declarat într-o conferință de presă că ambele părți au primit un text și că discuțiile asupra ultimelor detalii erau în curs.
Președintele SUA, Joe Biden, al cărui guvern a participat alături de un trimis al președintelui ales Donald Trump, a spus că un acord este aproape, după ce războiul a decimat Gaza, a ucis zeci de mii de oameni și a declanșat conflicte în regiune.
Biden și președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi au discutat,marți, despre progresele în negocieri. "Ambii lideri s-au angajat să rămână în coordonare strânsă, direct și prin echipele lor, în următoarele ore", a transmis Casa Albă, într-o declarație, după apelul telefonic între lideri. Cei doi președinți "au subliniat necesitatea urgentă de a implementa un acord".
O fază critică în negocierile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza
Hamas a spus că discuțiile au ajuns în ultimele etape și speră că această rundă de negocieri va duce la un acord. Un oficial israelian a declarat, la rândul lui, că discuțiile au ajuns într-o fază critică, deși unele detalii trebuie încă rezolvate: "Suntem aproape, dar nu am ajuns încă acolo". Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a spus că speră ca un acord pentru ostaticii din Gaza să fie realizat în această săptămână.
Ministrul de Externe al Israelului, Gideon Saar, aflat în vizită la Roma, a declarat marți că crede că majoritatea guvernului de coaliție al Israelului va sprijini un acord privind Gaza dacă acesta va fi în cele din urmă convenit, în ciuda opoziției vocale din partea partidelor naționaliste dure din coaliție.
Grupul militant Jihadul Islamic, care este separat de Hamas și deține și ostatici în Gaza, a spus că trimite o delegație de rang înalt care va ajunge la Doha marți seara pentru a participa la ultimele aranjamente pentru un acord de armistițiu.
Dacă va avea succes, armistițiul în etape - punând capăt unui an de negocieri începute și întrerupte - ar putea opri luptele care au decimat Gaza, au ucis zeci de mii de palestinieni, au lăsat majoritatea populației enclavei fără adăpost și continuă să ucidă zeci de oameni pe zi.
Un acord de succes ar putea reduce tensiunile din întreaga regiune a Orientului Mijlociu, unde războiul a alimentat conflicte în Cisiordania, Liban, Siria, Yemen și Irak și a ridicat temeri privind un război total între Israel și Iran.
Israelul ar recupera aproximativ 100 de ostatici și corpuri din rândul celor capturați în atacurile din 7 octombrie 2023 de către Hamas, care au pornit războiul. În schimb, ar elibera prizonieri palestinieni.
Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, care a susținut un discurs la Washington, în care a conturat o viziune pentru guvernarea teritoriilor palestiniene după război, a spus că este la latitudinea Hamas să accepte un acord deja stabilit pentru implementare.
Ostaticii copii și femei ar urma să fie eliberați primii
"Acordul (...) ar elibera ostaticii, ar opri luptele, ar oferi securitate Israelului și ne-ar permite să creștem semnificativ asistența umanitară pentru palestinienii care au suferit teribil în acest război început de Hamas", a declarat Joe Biden.
În ciuda eforturilor de a ajunge la un armistițiu, armata israeliană, agenția de informații interne Shin Bet și forțele aeriene au atacat aproximativ 50 de "ținte teroriste" din întreaga Gaza în ultimele 24 de ore, conform unui comunicat emis de Shin Bet și de armată.
Între timp, Națiunile Unite au declarat că se pregătesc să extindă asistența umanitară pentru Fâșia Gaza în cadrul unui armistițiu posibil, dar incertitudinea privind accesul la graniță și securitatea rămân obstacole.
Familiile ostaticilor din Israel se aflau între speranță și disperare.
"Nu putem rata acest moment. Acesta este ultimul moment; putem să-i salvăm", a spus Hadas Calderon, al cărei soț Ofer și copiii Sahar și Erez au fost răpiți.
Un oficial israelian a spus că prima etapă a acordului va prevedea eliberarea a 33 de ostatici, inclusiv copii, femei, inclusiv soldați de sex feminin, bărbați peste 50 de ani și răniți și bolnavi. Israelul va retrage treptat și parțial unele forțe.
O sursă palestiniană a spus că Israelul va elibera 1.000 de prizonieri palestinieni în prima fază, pe parcursul a 60 de zile.
Un an și trei luni de război în Fâșia Gaza
Israelul a lansat atacul în Gaza după ce luptători conduși de Hamas au pătruns peste granițele sale pe 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de oameni și luând mai mult de 250 de ostatici, conform statisticilor israeliene.
De atunci, forțele israeliene au ucis mai mult de 46.000 de palestinieni în Gaza, conform oficialilor palestinieni din domeniul sănătății.
Ambele părți s-au angajat, în principiu, de luni bune, la perspectiva unui armistițiu însoțit de un schimb de ostatici rămași cu deținuți. Dar Hamas a respins orice acord care nu aducea o încheiere permanentă a războiului, în timp ce Israelul a spus că nu va încheia războiul până când Hamas nu va fi desființat.
Inaugurarea lui Trump pe 20 ianuarie este acum văzută ca o dată limită de facto pentru un acord de armistițiu.