Antena LIVE

Curs valutar

”Un moment periculos pentru Europa”. SUA și Rusia negociază securitatea europeană, dar fără europeni

”SUA și Rusia discută la Geneva despre securitatea europeană, dar fără europeni” titrează New York Times. Negocierile dintre ruși și americani reînvie vechile temeri din vremea Războiului Rece că cele două puteri vor încheia singure un acord. 

De la 10.01.2022, 18:24
WhatsApp
”Un moment periculos pentru Europa”. SUA și Rusia negociază securitatea europeană, dar fără europeni Shutterstock

Șeful politicii externe din UE, Josep Borrell, a vizitat săptămâna trecută trupele ucrainene din regiunea contestată Donbas și a privit print-un gard pozițiile separatiștilor susținuți de ruși. „Nu mai suntem ca în vremurile de la Yalta”, a spus el, când marile puteri s-au întâlnit în 1945 pentru a împărți Europa postbelică, scrie New York Times. „Uniunea Europeană este cel mai de încredere partener al Ucrainei”, a insistat Borrell, și „nu poate fi un spectator”, în timp ce Statele Unite, NATO și Rusia discută despre securitatea europeană.

Pentru unii, vizita lui Borrell a fost interpretată ca un semn de nou interes al Europei pentru autonomia strategică și dorința de a fi un jucător important în propria apărare. Pentru alții, vizita lui a reprezentat o poziție riscantă, o cerere de atenție care nu arătă decât lipsa greutății reale a Uniunii Europene într-o lume a puterii dure.

Putin consideră NATO și UE subordonate americanilor

Statele Unite și Rusia s-au așezat luni la Geneva pentru a discuta despre Ucraina și securitatea europeană, dar europenii nu participă la aceste discuții. Uniunea Europeană ca instituție nu va participa nici la negocierile de miercuri când membrii NATO se vor reuni cu Rusia, din nou la discuții. O a treia întâlnire găzduită de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este programată pentru joi.

Pe acelaşi subiect

Chiar dacă națiunile conducătoare ale Uniunii Europene, precum Franța și Germania, au purtat propriile discuții cu Moscova și sunt membre NATO, este jenant de evident că președintele Vladimir Putin consideră atât NATO, cât și Uniunea Europeană sunt subordonate americanilor, scrie NYT.  Acest lucru îi supără pe europeni. Vine într-un „moment foarte dificil al afacerilor internaționale din Europa, fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece”, a comentat François Heisbourg, un analist francez. „Este securitatea noastră, dar nu suntem acolo.”

O parte a supărării este veșnica „enigma europeană că prea mult lidership american este neplăcut și prea puțin este la fel de neplăcut”, mai susține el. „Dar partea mai puțin liniștitoare este că europenii pun la îndoială consecvența” președintelui Biden după eșecul din Afganistan și dorința de a îndrepta atenția strategică către China. Europenii își fac griji că Joe Biden va fi puternic slăbit în acest an și că Donald Trump ar putea prelua președinția în 2024.

Americanii au promis că nu vor fi luate decizii cu privire la Europa fără europeni

Secretarul de stat Antony J. Blinken a promis în repetate rânduri că nu vor fi luate decizii cu privire la Europa fără europeni și cu privire la Ucraina fără ucraineni – care sunt, de asemenea, în mare măsură absenți de la discuții. 

Washingtonul s-a asigurat că Borrell și alți lideri europeni din afara NATO sunt informați în mod regulat. Dar există întotdeauna o tensiune între viziunea globală a Statelor Unite, pentru care China a devenit provocare centrală, și cea a europenilor, unde Rusia este provocarea centrală de securitate, a declarat Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Externe.

Frustrările americanilor și ale europenilor

Președintele Emmanuel Macron a presat Europa să facă mai multe pentru propria sa apărare, după ce Trump a discreditat NATO iar Biden si-a mutat interesul spre China. Însă europenii rămân împărțiți în privința modului de a face față Rusiei, un vecin agresiv, dar și sursă de gaz și petrol. 

Membrii Europei Centrale și de Est au încredere doar în Washington și NATO pentru a-i apăra și a descuraja Rusia, nu în Paris, Berlin sau Bruxelles. Iar sancțiunile economice grave cu care este amenințată Rusia dacă invadează Ucraina vor afecta economia europeană mult mai mult decât cea americană, ceea ce face ca sancțiunile suplimentare asupra exporturilor rusești de energie să fie foarte puțin probabile. „La Washington există multă frustrare că europenii nu fac multe ei înșiși în timp ce se plâng de ceea ce fac SUA”, a comentat Mark Leonard. „Biden vrea să se concentreze pe provocările secolului 21 și pe China și are nevoie ca europenii să facă mai multe sau să tacă.”

”Un moment periculos pentru Europa”

Sub titlul ”Un moment periculos pentru Europa” Wall Street Journal face și ea o analiză a summitului SUA-Rusia.”Criza creată de Rusia la frontiera Ucrainei este pentru Europa de Est cel mai periculos moment din ultimele decenii. Un alt risc, poate chiar mai mare, ar fi oferta pe care președintele Biden i-ar putea-o face lui Vladimir Putin ca să prevină o invazie în Ucraina. Washingtonul a dezmințit că va face concesii pe seama europenilor, dar, Putin a obținut deja un avantaj amenințând cu o invazie. Președintele rus este cel care pune condiții Occidentului și a și câștigat deja două întâlniri față în față cu Biden”, susține publicația. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

nato rusia europa negocieri
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025