Antena LIVE

”Un moment periculos pentru Europa”. SUA și Rusia negociază securitatea europeană, dar fără europeni

”SUA și Rusia discută la Geneva despre securitatea europeană, dar fără europeni” titrează New York Times. Negocierile dintre ruși și americani reînvie vechile temeri din vremea Războiului Rece că cele două puteri vor încheia singure un acord. 

De la 10.01.2022, 18:24
”Un moment periculos pentru Europa”. SUA și Rusia negociază securitatea europeană, dar fără europeni Shutterstock

Șeful politicii externe din UE, Josep Borrell, a vizitat săptămâna trecută trupele ucrainene din regiunea contestată Donbas și a privit print-un gard pozițiile separatiștilor susținuți de ruși. „Nu mai suntem ca în vremurile de la Yalta”, a spus el, când marile puteri s-au întâlnit în 1945 pentru a împărți Europa postbelică, scrie New York Times. „Uniunea Europeană este cel mai de încredere partener al Ucrainei”, a insistat Borrell, și „nu poate fi un spectator”, în timp ce Statele Unite, NATO și Rusia discută despre securitatea europeană.

Pentru unii, vizita lui Borrell a fost interpretată ca un semn de nou interes al Europei pentru autonomia strategică și dorința de a fi un jucător important în propria apărare. Pentru alții, vizita lui a reprezentat o poziție riscantă, o cerere de atenție care nu arătă decât lipsa greutății reale a Uniunii Europene într-o lume a puterii dure.

Putin consideră NATO și UE subordonate americanilor

Statele Unite și Rusia s-au așezat luni la Geneva pentru a discuta despre Ucraina și securitatea europeană, dar europenii nu participă la aceste discuții. Uniunea Europeană ca instituție nu va participa nici la negocierile de miercuri când membrii NATO se vor reuni cu Rusia, din nou la discuții. O a treia întâlnire găzduită de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este programată pentru joi.

Pe acelaşi subiect

Chiar dacă națiunile conducătoare ale Uniunii Europene, precum Franța și Germania, au purtat propriile discuții cu Moscova și sunt membre NATO, este jenant de evident că președintele Vladimir Putin consideră atât NATO, cât și Uniunea Europeană sunt subordonate americanilor, scrie NYT.  Acest lucru îi supără pe europeni. Vine într-un „moment foarte dificil al afacerilor internaționale din Europa, fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece”, a comentat François Heisbourg, un analist francez. „Este securitatea noastră, dar nu suntem acolo.”

O parte a supărării este veșnica „enigma europeană că prea mult lidership american este neplăcut și prea puțin este la fel de neplăcut”, mai susține el. „Dar partea mai puțin liniștitoare este că europenii pun la îndoială consecvența” președintelui Biden după eșecul din Afganistan și dorința de a îndrepta atenția strategică către China. Europenii își fac griji că Joe Biden va fi puternic slăbit în acest an și că Donald Trump ar putea prelua președinția în 2024.

Americanii au promis că nu vor fi luate decizii cu privire la Europa fără europeni

Secretarul de stat Antony J. Blinken a promis în repetate rânduri că nu vor fi luate decizii cu privire la Europa fără europeni și cu privire la Ucraina fără ucraineni – care sunt, de asemenea, în mare măsură absenți de la discuții. 

Washingtonul s-a asigurat că Borrell și alți lideri europeni din afara NATO sunt informați în mod regulat. Dar există întotdeauna o tensiune între viziunea globală a Statelor Unite, pentru care China a devenit provocare centrală, și cea a europenilor, unde Rusia este provocarea centrală de securitate, a declarat Mark Leonard, directorul Consiliului European pentru Relații Externe.

Frustrările americanilor și ale europenilor

Președintele Emmanuel Macron a presat Europa să facă mai multe pentru propria sa apărare, după ce Trump a discreditat NATO iar Biden si-a mutat interesul spre China. Însă europenii rămân împărțiți în privința modului de a face față Rusiei, un vecin agresiv, dar și sursă de gaz și petrol. 

Membrii Europei Centrale și de Est au încredere doar în Washington și NATO pentru a-i apăra și a descuraja Rusia, nu în Paris, Berlin sau Bruxelles. Iar sancțiunile economice grave cu care este amenințată Rusia dacă invadează Ucraina vor afecta economia europeană mult mai mult decât cea americană, ceea ce face ca sancțiunile suplimentare asupra exporturilor rusești de energie să fie foarte puțin probabile. „La Washington există multă frustrare că europenii nu fac multe ei înșiși în timp ce se plâng de ceea ce fac SUA”, a comentat Mark Leonard. „Biden vrea să se concentreze pe provocările secolului 21 și pe China și are nevoie ca europenii să facă mai multe sau să tacă.”

”Un moment periculos pentru Europa”

Sub titlul ”Un moment periculos pentru Europa” Wall Street Journal face și ea o analiză a summitului SUA-Rusia.”Criza creată de Rusia la frontiera Ucrainei este pentru Europa de Est cel mai periculos moment din ultimele decenii. Un alt risc, poate chiar mai mare, ar fi oferta pe care președintele Biden i-ar putea-o face lui Vladimir Putin ca să prevină o invazie în Ucraina. Washingtonul a dezmințit că va face concesii pe seama europenilor, dar, Putin a obținut deja un avantaj amenințând cu o invazie. Președintele rus este cel care pune condiții Occidentului și a și câștigat deja două întâlniri față în față cu Biden”, susține publicația. 

Ți-a plăcut acest articol?

nato rusia europa negocieri
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024