Antena Meniu Search
x

Update NATO este gata de război în Europa. Americanii și rușii au început la Geneva negocierile cruciale

"Nato este pregătită de război în Europa" este titlul cu care deschide astăzi Financial Times, care îl citează pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. SUA și Rusia se întâlnesc azi să discute despre Ucraina. Negocierile au început cu puțin înainte de ora 09.00 și se anunță complicate.

de Redactia Observator

la 10.01.2022, 17:57

NATO esta gata de război în Europa. Americanii și rușii se întâlnesc azi la Geneva
Vladimir Putin - Profimedia

Negocierile cruciale din Rusia și SUA au debutat la ora locală 08:55  la sediul reprezentanţei americane din Geneva. Participă miniştrii adjuncţi de externe - secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, şi viceministrul de externe rus Serghei Riabkov. Delegaţia rusă a sosit puţin după ora 08:30 (07:30), după delegaţia americană, sub supravegherea poliţiei. La sfârşitul după-amiezii de luni sunt prevăzute conferinţe de presă.

Jens Stoltenberg a declarat pentru Financial Times că NATO este pregătită pentru „un nou conflict armat în Europa” în cazul în care negocierile eșuează, în timp ce oficialii occidentali s-au pregătit pentru discuții cu Moscova privind reducerea amplorii exercițiilor militare, controlul armamentelor și un angajament de a nu amplasa rachete americane în Ucraina.

„Sunt la curent cu istoria Rusiei. De secole au trecut prin conflicte cu vecinii”, a declarat Jens Stoltenberg pentru Financial Times. „[Dar] Rusia are o alternativă: să coopereze, să lucreze cu NATO”. Rusia a trimis aproximativ 100.000 de militari în apropiate de granița cu Ucraina în ultimele luni, stârnind temeri că plănuiește un nou atac asupra țări pe care a invadat-o în 2014 odată cu anexarea Crimeei.

Președintele Vladimir Putin a negat orice plan de război. Dar a avertizat în legătură cu o posibilă acțiune militară dacă SUA și NATO ignoră cererile Moscovei referitoare la noi acorduri de apărare care ar reduce drastic capacitățile SUA și NATO în Europa. Rusia susține că aceste capacități reprezintă o amenințare pentru granițele sale.

Pe acelaşi subiect

„Este posibil să găsim împreună o cale, o rezolvare politică și să abordăm totodată preocupările Rusiei. Dar continuă să existe un risc de conflict”, a spus Stoltenberg într-un interviu. „Încercarea de a opri NATO este credibilă și puternică. Trebuie să sperăm la ce este mai bun, dar să fim pregătiți pentru ce e mai rău.”

Programul discuțiilor din această săptămână dintre ruși, americani și NATO

Avertismentul său vine înaintea discuțiilor oficiale dintre oficialii ruși și americani care încep luni la Geneva. Vor fi urmate de o altă întâlnire miercuri între membrii NATO și delegația rusă. O a treia întâlnire găzduită de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este programată pentru joi.

Duminică seara, negociatorul principal al Rusiei și ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov s-a întâlnit la cină cu omologul său american Wendy Sherman, secretar de stat adjunct. El a spus că discuția lor de la Geneva „a fost dificilă, dar una de afaceri”.

„Cred că mâine nu vom pierde timpul...Nu îmi pierd niciodată optimismul, sunt întotdeauna ghidat de el.”, a mai spus el, citat de agenția de știri de stat rusă Ria. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că Sherman „a subliniat angajamentul Statelor Unite față de principiile internaționale de suveranitate, integritate teritorială și libertatea națiunilor suverane de a-și alege propriile alianțe” în timpul cinei cu Serghei Riabkov și „a afirmat că Statele Unite vor saluta progresul autentic prin diplomație”.

Price a spus că Sherman a „subliniat că discuțiile despre anumite subiecte” legate de securitatea europeană vor fi abordate în cadrul discuțiilor multilaterale care implică NATO mai târziu în cursul săptămânii.

Cu ce solicitări ale lui Vladimir Putin sunt de acord americanii

Solicitările Rusiei includ interzicerea aderării Ucrainei și a altor țări la NATO și un drept de veto al Kremlinului cu privire la activitățile alianței în statele membre care s-au alăturat după prăbușirea Uniunii Sovietice. Stoltenberg a spus că ambele cereri sunt inacceptabile, deoarece încălcă „principiile de bază” ale NATO de a oferi tuturor calitatea de membru și de a apăra aliații în mod egal.

În schimb, Stoltenberg a spus că SUA și NATO sunt pregătite să discute cu Rusia despre posibile măsuri de reducere a riscurilor „cum ar fi controlul armelor, eforturi pentru mai multă transparență în ceea ce privește activitatea militară, exerciții și, , linii de comunicații”.

Excluderea amplasării de rachete americane în Ucraina și discutarea unor măsuri mai largi privind sistemele de rachete din Europa sunt două domenii unde americanii au văzut posibile posibilități de acord cu rușii, a declarat un înalt oficial al administrației Biden înaintea discuțiilor, adăugând că acestea vor depinde dacă „Rusia este dispusă să-și asume un angajament reciproc”. 

SUA se arată „dispuse să exploreze posibilitatea unor restricții reciproce privind amploarea și tipul exercițiilor militare, inclusiv cele cu bombardiere strategice apropiate de teritoriul celuilat și exerciții la sol”, a spus oficialul, adăugând că „nu vor fi luate angajamente ferme” la Geneva.

Washingtonul a negat ferm informațiile apărute în presă conform cărora ar putea fi de acord cu retragerea unor trupe staționate în Europa de Est, dacă Rusia să își reduce prezența militară la granița cu Ucraina. Ba chiar, oficialii americani au spus că SUA și alți aliați NATO sunt gata să sporească această prezență dacă Putin decide vreo acțiune militară.

Cum ar fi pedepsită Rusia în cazul unei noi invazii a Ucrainei

SUA, UE și alți parteneri occidentali au avertizat că vor impune sancțiuni financiare Rusiei în cazul unui nou conflict militar. Oficialii au declarat că SUA sunt pregătite să „impună imediat sancțiuni severe și copleșitoare economiei Rusiei”. SUA pregătesc, de asemenea, restricții comerciale pentru Moscova și au discutat despre posibilitatea unor controale la exporturi cu aliații și partenerii din Europa și Asia, potrivit unor surse familiare cu planurile Casei Albe.

În timp ce Kremlinul și-a exprimat speranța pentru soluții rapide în urma discuțiilor, Stoltenberg a spus că se așteaptă la „o serie de întâlniri” pentru a găsi rezultate reciproc acceptabile. „Suntem gata să luptăm pentru o relație mai bună”, a spus fostul prim-ministru norvegian. „Am dovedit înainte că suntem capabili să facem compromisuri și să găsim soluții cu Rusia.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » NATO este gata de război în Europa. Americanii și rușii au început la Geneva negocierile cruciale