Un raport al autorităţilor franceze arată cum a fost manipulat algoritmul TikTok în favoarea lui Călin Georgescu
Ascensiunea fulminantă a lui Călin Georgescu a speriat Franţa! Creşterea sa bruscă în sondaje a fost studiată de serviciul francez de supraveghere şi protecţie împotriva ingerinţelor digitale din străinătate. Francezii au publicat un raport de informare pe această temă şi au descoperit riscuri pentru ţara lor unde există peste 21 de milioane de utilizatori ai reţelei chineze. O problemă o reprezintă fermele de conţinut, adică acele conturi care produc dezinformare politică, uneori cu ajutorul unor postări generate de Inteligenţa Artificială.
De Redactia Observator la 05.02.2025, 09:40- Filmul tragediei din Vâlcea, unde o şoferiţă de 23 de ani a plonjat cu maşina în râul Olt. DETALII la Observator 17:00
- Cum putem reduce dobânda unui credit. La ce să fim atenţi atunci când ne împrumutăm
Mecanismele complexe prin care alegerile prezidențiale din România au fost manipulate prin intermediul platformei TikTok au fost dezvăluite de un raport detaliat al serviciului francez de informații VIGINUM.
Călin Georgescu, un candidat aproape necunoscut care era cotat cu mai puțin de 1% în sondaje cu patru săptămâni înainte de alegeri, a reușit să obțină 23% din voturi (peste 2 milioane) în noiembrie 2024, făcând campanie aproape exclusiv pe TikTok. Ascensiunea sa fulminantă s-a bazat pe o operațiune sofisticată de manipulare a platformei, arată raportul francez intitulat „Manipularea algoritmilor și instrumentalizarea influencerilor".
Cum a fost manipulat algoritmul TikTok în favoarea lui Călin Georgescu
Operațiunea a avut două componente principale. Prima a implicat activarea coordonată a mii de conturi TikTok pentru a crește artificial vizibilitatea candidatului. Efectul a fost spectaculos: contul lui Georgescu și-a triplat numărul de abonați între 10 și 24 noiembrie, iar hashtagul asociat numelui său a acumulat peste 73,2 milioane de vizualizări în doar șapte zile.
A doua componentă a vizat recrutarea și plata mascată a influencerilor. Peste 100 de creatori de conținut cu audiență totală de 8 milioane de urmăritori au fost plătiți să posteze mesaje aparent neutre despre alegeri. Un singur utilizator, identificat sub pseudonimul BOGPR, a direcționat donații de 381.000 de dolari către influencerii care îl promovau pe candidat.
„Serviciul Român de Informații semnalează că unii dintre influencerii recrutați pentru promovarea candidaturii lui Călin GEORGESCU ar fi fost contactați prin e-mail prin intermediul agenției de
comunicare sud-africane FA Agency, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip. Pe 6 și 13 decembrie 2024, ziarul Le Monde a publicat două anchete succesive care arătau că firma sud-africană FA Agency era o societate paravan administrată de filiala poloneză a Gambling Media Group (GMG). GMG este o firmă specializată în servicii de marketing pentru cazinouri online, care pune în aplicare strategii de influență pe rețelele de socializare, inclusiv pe TikTok, care ar face parte dintr- o „constelație de firme” care au legătură cu o agenție de publicitate ucraineană care se numește Zlodei”, se arată în raport.
Zlodei este condusă de Dmitriy Makarov, un antreprenor ucrainean în vârstă de 32 de ani, care administrează și un site de jocuri de noroc împreună cu directorul comercial Oleksandr Dovjenko. Compania a mai fost investigată în 2020 pentru crearea de cazinouri online ilegale și spălare de bani.
România devine astfel a treia țară europeană, după Georgia și Moldova, care a fost ținta unor manipulări masive ale procesului electoral la sfârșitul anului 2024.
TikTok, o rețea socială cu aproape 9 milioane de utilizatori în România, a jucat un rol central în această operațiune din cauza algoritmului său de recomandare care poate fi ușor manipulat.