Un reprezentant OMS prezice al treilea val al pandemiei de Covid-19. ”Guvernele au eșuat”
Un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății a prezis un al treilea val de Covid-19 în Europa, la începutul anului 2021, dacă guvernele repeta ceea ce el a apreciat că reprezintă un eșec în a preveni valul doi al pandemiei.
De Ana Maria Ghiarasim la 22.11.2020, 20:52- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- David Nabarro apreciaza drept ”incomplet” răspunsul Europei la cel de-al doilea val al pandemiei.
- Europa s-a bucurat pentru o perioadă scurtă de timp de scăderea ratelor de infecție, care acum cresc din nou.
”Nu au reușit să construiască infrastructura necesară în lunile de vară, după ce au adus primul val sub control. Acum suntem pe al doilea val și, dacă nu vor pune la punct infrastructura necesară, vom avea un al treilea val la începutul anului viitor", a declarat David Nabarro, reprezentant al OMS.
Europa s-a bucurat pentru o perioadă scurtă de timp de scăderea ratelor de infecție, care acum cresc din nou. Germania și Franța au raportat sâmbătă alte 33.000 de cazuri în total, Elveția și Austria au mii de cazuri zilnic, în timp ce Turcia a raportat un record de 5.532 de noi infecții în 24 de ore.
Nabarro a criticat decizia Elveției de a da drumul instalațiilor de schi, măștile fiind necesare în gondole, în vreme ce alte state, precum Austria, au închis toate stațiunile turistice. Reprezentantul OMS spune că, în acest moment, Elveția riscă să atingă un ”nivel foarte ridicat de boli și decese”.
„Odată ce ratele de infectare încep să scadă, și vor scădea, atunci putem redeveni oricât de liberi ne dorim”, a spus Nabarro, citat de Solothurner Zeitung. "Dar acum? Chiar ar trebui redeschise stațiunile de schi? În ce condiții?”, a mai spus el.
David Nabarro a lăudat răspunsul unor țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, unde numărul infecțiile este acum relativ scăzut.
„Oamenii sunt pe deplin implicați, adoptă comportamente care îngreunează răspândirea virusului. Se mențin la distanță, poartă măști, se izolează când sunt bolnavi, se spală pe mâini. Protejează cele mai periclitate grupuri”, a spus expertul OMS.
David Nabarro a mai precizat că Asia nu a relaxat restricțiile prematur.
„Trebuie să fi așteptat până când numărul cazurilor începe să scadă și să rămână așa, scăzut. Reacția Europei a fost incompletă”, a mai spus reprezentantul OMS.