Un tablou furat de naziști și recuperat de familia proprietarului inițial anul trecut este expus acum la Jewish Museum din New York
Un tablou emblematic de Marc Chagall - furat în timpul regimului nazist şi restituit în urmă cu un an proprietarilor săi de drept care l-au vândut ulterior - este expus tot anul la Jewish Museum din New York, căruia noul său cumpărător l-a împrumutat, informează AFP. Lucrarea, un ulei pe pânză, este un portret extrem de expresiv al tatălui artistului franco-rus, pictat în 1911, după ce artistul s-a mutat la Paris. Tabloul a avut o istorie tumultuoasă, a cărei ultimă etapă a fost vânzarea sa la licitaţie, pe 15 noiembrie 2022, la New York, pentru suma de 7,4 milioane de dolari, notează Agerpres.
De Redactia Observator la 18.02.2023, 15:55Proprietarii săi de drept, moştenitorii unui lutier evreu polonez pe nume David Cender, au decis să se despartă de tablou la scurt timp după ce Franţa le-a returnat pictura. Ei au solicitat însă cumpărătorului, rămas anonim, să împrumute lucrarea pentru a fi expusă într-un loc simbolic pentru comunitatea lor, a precizat pentru AFP Jewish Museum din New York.
Cererea a fost acceptată, însă noul proprietar a adăugat condiţia ca tabloul să rămână la New York, a precizat muzeul. Lucrarea a fost cumpărată în 1928 de David Cender, care şi-a pierdut bunurile atunci când a fost forţat să se mute în ghetoul din Lodz, în Polonia, în 1940. Deportat la Auschwitz, unde soţia şi fiica sa au fost ucise, Cender a supravieţuit şi s-a mutat în Franţa în 1958, unde a murit în 1966 fără a reintra în posesia tabloului.
Ce s-a întâmplat cu tabloul după ce a fost furat de la propietarul inițial?
Între timp, lucrarea a fost răscumpărată, între 1947 şi 1953, de Marc Chagall însuşi, probabil fără să ştie de originea sa, potrivit Ministerului francez al Culturii şi casei de licitaţii Phillips, care a scos-o la vânzare.
- Pedeapsa primită de bărbatul care a reuşit "furtul secolului": a sustras lucrări de Picasso sau Mondrian "din...
- Tablou de Klimt, mânjit cu lichid negru de activişti de mediu. Momentul a fost filmat: "Opriţi distrugerea! Ne...
- Un tablou de Piet Mondrian a fost expus incorect, cu susul în jos, timp de 75 de ani
După moartea lui Chagall în Franţa, în 1985, "Le Pere" a intrat în colecţiile naţionale franceze în 1988, după care a fost atribuit Centrului Pompidou şi depozitat la Musée d'art et d'histoire du Judaisme din Paris. Franţa a returnat tabloul familiei Cender în 2022, după ce a adoptat o lege specifică pentru a restitui lucrarea şi alte 14 opere urmaşilor familiilor evreieşti cărora le-au fost furate bunurile.
Directoarea Jewish Museum din New York, Claudia Gould, s-a declarat "onorată" să primească tabloul împrumutat şi să îl poată expune. Lucrarea va fi expusă până la 1 ianuarie 2024.