Antena LIVE

Curs valutar

Undă de şoc în lumea spionajului american după numirea lui Tulsi Gabbard la şefia Serviciilor Secrete

Nominalizarea de către preşedintele ales Donald Trump a lui Tulsi Gabbard pentru funcţia de director naţional al serviciilor de informaţii americane a provocat o undă de şoc în cadrul instituţiei de securitate naţională, sporind îngrijorarea că această comunitate de informaţii în expansiune va deveni din ce în ce mai politizată, relatează Reuters.

De la 15.11.2024, 09:29
WhatsApp
Undă de şoc în lumea spionajului american după numirea lui Tulsi Gabbard la şefia Serviciilor Secrete Profimedia Images

Tulsi Gabbard, o fostă membră democrată a Congresului, nu are o experienţă profundă în domeniul serviciilor de informaţii şi este văzută ca fiind indulgentă faţă de Rusia şi Siria. Ea se numără însă printre multele alegeri controversate făcute de Trump pentru funcţii de rang înalt în administraţia sa viitoare, ceea ce sugerează că cel de-al 47-lea preşedinte ar putea acorda prioritate loialităţii personale în detrimentul competenţei. Printre riscuri, spun actuali şi foşti oficiali ai serviciilor de informaţii şi experţi independenţi, se numără faptul că principalii consilieri i-ar putea oferi viitorului preşedinte republican o viziune distorsionată asupra ameninţărilor globale, bazată pe ceea ce cred ei că îl va mulţumi, iar aliaţii străini ar putea fi reticenţi în a mai împărtăşi cu SUA informaţii vitale.

O sursă de securitate occidentală a declarat că ar putea exista o încetinire iniţială a schimbului de informaţii atunci când Trump va prelua funcţia în ianuarie, care ar putea avea un impact potenţial asupra „Five Eyes”, o alianţă de informaţii care cuprinde SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Îngrijorarea aliaţilor SUA este că toate numirile lui Trump se îndreaptă în „direcţia greşită”, a declarat sursa.

Atât în interiorul, cât şi în exteriorul reţelei de informaţii americane, o mare parte din îngrijorare se concentrează pe alegerea lui Tulsi Gabbard, în vârstă de 43 de ani, în funcţia de director naţional al serviciilor de informaţii, în special având în vedere opiniile sale considerate ca fiind favorabile Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

În timp ce Trump a luat unele decizii convenţionale privind personalul, cum ar fi alegerea senatorului Marco Rubio pentru funcţia de secretar de stat, anunţul de miercuri privind alegerea lui Gabbard, ofiţer în rezervă al armatei americane, a surprins chiar şi unele persoane din interiorul republicanilor. Este probabil ca ea să se confrunte cu întrebări dure în cadrul audierilor de confirmare din Senat.

Pe acelaşi subiect

Tulsi Gabbard, care a părăsit Partidul Democrat în 2022, a stârnit controverse din cauza criticilor sale la adresa sprijinului preşedintelui Joe Biden pentru Ucraina, ceea ce i-a determinat pe unii critici să o acuze că reproduce propaganda Kremlinului.

De asemenea, ea s-a pronunţat împotriva intervenţiei militare americane în războiul civil din Siria în timpul fostului preşedinte Barack Obama şi s-a întâlnit în 2017 cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, susţinut de Moscova, cu care Washingtonul a rupt toate relaţiile diplomatice în 2012.

Selectarea lui Gabbard a stârnit alarmă în rândurile ofiţerilor de informaţii, care nu ştiu cât de ferme sunt unele dintre opiniile sale geopolitice, dacă este dezinformată sau pur şi simplu se face ecoul adepţilor lui Trump „Make America Great Again”, a declarat un oficial al serviciilor de informaţii sub rezerva anonimatului.

"Vom fi atenţi"

„Bineînţeles că va exista o rezistenţă la schimbare din partea mlaştinii de la Washington”, a declarat Gabbard într-un interviu acordat Fox News miercuri seara. Ea a spus că alegătorii i-au dat lui Trump „un mandat incredibil” de a se îndepărta de agenda lui Biden, dar nu a oferit detalii politice.

Un oficial european de rang înalt din domeniul informaţiilor a declarat că agenţiile din ţările Uniunii Europene „vor fi pragmatice şi pregătite să se adapteze la schimbări”. „Nu există panică în aer pentru moment”, a adăugat oficialul. Însă un oficial european din domeniul apărării a descris-o pe Gabbard ca fiind „ferm” ancorată în tabăra Rusiei. „Trebuie să ne descurcăm cu ceea ce avem. Vom fi atenţi”, a spus oficialul.

Unii analişti spun că îngrijorările cu privire la Gabbard ar putea fi temperate de cel ales de Trump la conducerea CIA: John Ratcliffe, un fost congresman care a fost director naţional al serviciilor de informaţii la sfârşitul primului mandat al lui Trump. Deşi este un apropiat al lui Trump şi se aşteaptă ca acesta să ofere puţine poziţii împotriva politicilor sale, Ratcliffe nu este văzut ca o figură controversată şi ar putea acţiona ca o contrapondere pentru Gabbard din postul său din fruntea agenţiei de spionaj nr. 1 dintre cele 18 pe care le-ar supraveghea ea.

Dar unii analişti spun că, prin încercarea de a o instala pe Gabbard alături de alţi loialişti controversaţi, inclusiv congresmanul Matt Gaetz în funcţia de procuror general şi comentatorul Fox şi veteranul militar Pete Hegseth pentru funcţia de secretar al apărării, Trump arată că nu doreşte niciun fel de gardă de protecţie pentru eforturile sale de a reface instituţiile federale.

Criticii democraţi s-au năpustit rapid nu numai asupra opiniilor lui Gabbard, ci şi asupra a ceea ce ei consideră a fi lipsa ei de calificări şi posibilitatea ca noua administraţie să poată utiliza serviciile de informaţii în scopuri politice.

Biroul Directorului Naţional pentru Serviciile de Informaţii a fost creat după atacurile de la 11 septembrie 2001 pentru a remedia ceea ce a fost considerat atunci o lipsă de coordonare între aceste diverse organizaţii.

Cine este Tulsi Gabbard

„Ea nu este pusă în această funcţie pentru a face treabă sau pentru a fi bună la ea. Ea este pusă acolo pentru a servi interesele lui Donald Trump”, a declarat joi pentru CNN reprezentantul american Adam Smith, democratul cu cel mai mare rang în Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor.

După ce a părăsit Partidul Democrat, Gabbard a devenit din ce în ce mai critică la adresa lui Biden şi a devenit populară printre conservatori, apărând adesea în emisiuni TV şi radio de extremă dreapta, unde a devenit cunoscută pentru susţinerea politicilor izolaţioniste şi pentru dispreţul arătat faţă de aşa-numitul curent „woke”.

La scurt timp după ce Rusia şi-a lansat invazia din Ucraina în 2022, Gabbard a scris într-o postare pe reţelele sociale: „Acest război şi această suferinţă ar fi putut fi evitate cu uşurinţă dacă administraţia Biden/NATO ar fi recunoscut pur şi simplu preocupările legitime de securitate ale Rusiei cu privire la aderarea Ucrainei la NATO”.

Marco Rubio, un fost rival al lui Trump devenit susţinător, a apărat nominalizarea lui Gabbard, descriind-o drept „o alegere revoluţionară care are şansa de a face o schimbare pozitivă”. Dar alţi republicani au fost mai reţinuţi.

Întrebat despre calificările lui Gabbard, senatorul John Cornyn, membru al Comisiei pentru Informaţii, a declarat: „Ne vom face treaba, vom examina candidaţii şi vom lua o decizie. Aceasta este o responsabilitate constituţională a Senatului”. Pentru a deveni director naţional al serviciilor de informaţii, Gabbard trebuie mai întâi să fie confirmată de o majoritate a celor 100 de membri ai Senatului SUA, unde s-ar putea confrunta cu opinii potrivnice.

Colegii republicani ai lui Trump vor avea o majoritate de cel puţin 52 la 48 de locuri în Senat începând din ianuarie. „Prietenii noştri ne urmăresc la fel de îndeaproape ca şi duşmanii noştri şi se întreabă ce înseamnă toate acestea pentru cel mai important actor în colectarea şi analiza informaţiilor la nivel mondial”, a declarat un fost ofiţer de informaţii american care a lucrat în unele dintre punctele fierbinţi ale lumii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

alegeri sua 2024. donald trump tulsi gabbard
Întrebarea zilei
Intenţionaţi să ţineţi tot Postul Crăciunului sau doar parţial?

Tot postul

Parţial

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Silviu Prigoană, ultimul interviu înaintea sfârșitului tragic. “Eu cu Tatăl...
Fanatik.ro
Publicat 12.11.2024
Ideologul extremist al lui Trump cere să fie pârjolite instituțiile americane....
spotmedia.ro
Publicat 09.11.2024
Țara care își împarte bogăția cu cetățenii, după o creștere economică...
spotmedia.ro
Publicat 07.11.2024
Trei ZODII au șanse mari să își schimbe radical viața, în 2025. Sunt...
Gandul
Publicat 09.11.2024
Iadul roșu din România socialistă. O poză cu cozile „Epocii de Aur” a...
Adevărul
Publicat 10.11.2024
Ce părere are soția lui Adrian Nartea despre scenele romantice jucate de soțul...
A1
Publicat 10.11.2024
Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2024. Berbecii renunță la orgoliu. Află ce se...
CaTine
Publicat 12.11.2024
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat...
spynews.ro
Publicat 12.11.2024
„Dacă soțul meu era violent, acum aș fi fost moartă” » Soția lui Dawa,...
GSP
Publicat 12.11.2024
Cum s-a îmbogățit, de fapt, Silviu Prigoană. Detalii mai puțin știute despre...
Click.ro
Publicat 12.11.2024
Un semnal extraterestru creat în 2023 a fost în sfârșit decodat. De unde ar fi...
Useit
Publicat 13.11.2024
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea...
Redacţia.ro
Publicat 08.11.2024
Un ucrainean a rămas fără 2.000 de euro în Iași, după ce a fost tâlhărit...
libertatea.ro
Publicat 10.11.2024
Travis Scott s-a distrat într-un club de noapte cu fosta iubită a lui Travis...
ZU
Publicat 15.11.2024
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei...
Hello taste
Publicat 15.11.2024
Activități art&craft pentru copiii de 2 ani
Deparinti
Publicat 12.11.2024
Povestea lui David Anghel, românul devenit cel mai bun elev matematician din...
ziare.com
Publicat 10.11.2024
Noi schimbări în distribuția seriei Golden Boy - Dragoste rebelă. Cine...
Happy
Publicat 15.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre stres și bolile cardiovasculare. Ce metode poți folosi pentru...
Medicool
Publicat 15.11.2024