Video Primele numiri făcute de Donald Trump, în noua administrație. Marco Rubio, Matt Gaetz și Tulsi Gabbard, în poziții-cheie
Donald Trump, pe drumul către noul mandat de preşedinte. Miliardarul de 78 de ani a fost primit la Casa Albă de Joe Biden pentru a începe transferul de putere. Şef la Pentagon va fi un prezentator TV, Departamentul de Securitate Internă va fi condus de o guvernatoare care şi-a împuşcat propriul câine, iar în Israel va fi trimis un ambasador care neagă existenţa palestinienilor. Numit şef al eficienţei guvernamentale, Elon Musk ar putea concedia milioane de angajaţi de stat. Și fost adversari se află printre cei care vor ocupa funcții importante în aparatul de stat american, între care Marco Rubio sau Tulsi Gabbard.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Donald Trump l-a nominalizat pe senatorul Marco Rubio (Florida) ca Secretar de Stat. Conform mai multor publicații, era de așteptat ca senatorul Rubio să fie ales pentru această funcție de către Donald Trump.
"Marco este un lider foarte respectat și o voce puternică pentru libertate. El va fi un avocat puternic pentru poporul nostru, un prieten adevărat al aliaților noștri și un războinic neînfricat care nu se va da înapoi în fața adversarilor noștri", a transmis Trump.
"Conducerea Departamentului de Stat al SUA este o responsabilitate extraordinară și sunt onorat de încrederea pe care președintele Trump mi-a acordat-o. Sub conducerea președintelui Trump, vom oferi pacea prin putere și vom pune întotdeauna interesele americanilor și ale Americii mai presus de orice", a spus Marco Rubio.
Tulsi Gabbard, la cârma Serviciului Național de Informații
- Republicanii din SUA și-au ales următorul lider din Senat, într-o aparentă lovitură dată lui Elon Musk. Cine...
- Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit la Casa Albă. Despre ce au discutat: "Politica este dură. Nu e o lume...
- Avertisment dur pentru nemţi, după ce Trump a promis majorarea tarifelor pe import: "Ar putea costa 1% din PIB"
- Cum vrea Zelenski să-l atragă pe Trump de partea lui. A pus în "planul de victorie" două propuneri special pentru el
Totodată, Donald Trump a nominalizat-o pe Tulsi Gabbard pentru postul de Director al Serviciilor Naționale de Informații. Tulsi Gabbard este o veterană de război și fost membră a Congresului Statelor Unite, care a reprezentat statul Hawaii în Camera Reprezentanților între 2013 și 2021. Este cunoscută pentru opiniile sale anti-intervenționiste în politica externă și pentru pozițiile sale independente în cadrul Partidului Democrat, din care a făcut parte până în 2022.
Gabbard a câștigat notorietate în special în timpul alegerilor primare democrate din 2020. Deși nu a obținut nominalizarea, s-a remarcat prin criticile aduse politicilor externe și de securitate ale Statelor Unite, pledând pentru reducerea intervențiilor militare și pentru o politică de dialog cu alte națiuni, inclusiv cu state considerate adversare, cum ar fi Siria și Rusia.
Matt Gaetz, viitorul procuror general al Statelor Unite
Donald Trump a anunţat că-l va nominaliza pe Matt Gaetz pentru funcţia de procuror general. "Matt ne va proteja graniţele, va destructura Crima Organizată şi va repune pe picioare încrederea americanilor, puternic zdruncinată, în Justiţie", a declarat Donald Trump, potrivit CNN.
Matt Gaetz este un politician american, membru al Partidului Republican, care reprezintă statul Florida în Camera Reprezentanților a Statelor Unite. Gaetz și-a început cariera politică în Florida, iar din 2017 servește ca reprezentant al districtului său în Congresul SUA.
Întâlnire Donald Trump - Joe Biden la Casa Albă
Donald Trump a fost aşteptat de Joe Biden în Biroul Oval. La întâlnire, cei doi au discutat detaliile transferului paşnic de putere, o tradiţie respectată cu sfinţenie de liderii americani. Singura dată când a fost încălcată a fost acum patru ani, când miliardarul republican a refuzat să-l invite pe Biden.
"Donald, felicitări! Aştept cu nerăbdare să avem o tranziţie liniştită. Vom face tot ce putem să ne asigurăm că primeşti tot ceea ce ai nevoie", a spus Joe Biden. "Politica este dură, de multe ori nu este o lume prea frumoasă, dar astăzi este o lume frumoasă. Apreciez asta, Joe!", a replicat Joe Biden.
Trump a venit singur la Casa Albă. Melania Trump a refuzat să îl însoţească pentru că este încă supărată după ce administraţia Biden a permis agenţilor FBI să facă percheziţii la reşedinţa privată a cuplului de la Mar-a-Lago.
Pete Hegseth, un personaj dur, va conduce Departamentul de Apărare al SUA
Cu doar câteva ore înainte de vizita la Casa Albă, viitorul preşedinte a făcut numiri importante în echipa lui. Cel ales să conducă cea mai puternică armată a lumii este Pete Hegseth, prezentator Fox News în vârstă de 44 de ani. I-a luat interviuri chiar şi lui Trump, care l-a descris drept dur şi inteligent.
"Toţi generalii, amiralii care au fost implicaţi în prostiile woke, cu diversitate, echitate, incluziune, trebuie daţi afară! Motivul pentru care oamenii nu vor să se înroleze este că oamenii nu au încredere că şefii armatei se vor gândi la binele lor în timpul luptelor. Încrederea s-a pierdut şi trebuie să o restabileşti prin numirea unor luptători care nu cred în prostii, în aceste poziţii", a fost de părere Pete Hegseth, veteran de război.
Pete Hegseth a luptat în Irak şi Afganistan şi a fost decorat de două ori cu Steaua de Bronz
Noua şefă a Securităţii Interne va fi Kristi Noem, guvernatoarea din Dakota de Sud. La 22 de ani, a renunţat la facultate pentru a conduce ferma familiei. La începutul anului, a intrat în atenţia presei după ce şi-a împuşcat singură câinele agresiv. L-a convins pe Trump după ce a criticat imigraţia ilegală cu aceleaşi cuvinte folosite de viitorul preşedinte.
"Statele Unite ale Americii traversează un moment de invazie. Ţări ca Venezuela îşi golesc închisorile şi instituţiile pentru cei cei cu probleme mintale şi îi trimit în America", a spus Kristi Noem, guvernatoare Dakota de Sud.
Trump angajează cu o mână, dar va concedia cu două, după ce preia mandatul pe 20 ianuarie. Elon Musk şi senator Vivek Ramaswamy vor conduce o agenţie pentru eficienţa guvernamentală. Vor să concedieze jumătate dintre angajaţii federali şi iau în calcul desfiinţarea FBI-ului.
"Nici măcar guvernul nu ştie câte agenţii guvernamentale există. Sunt aproximativ 450. Cheltuielile guvernului falimentează ţara", a spus Elon Musk.
Noul ambasador în Israel va fi un pastor baptist care organizează vizite în Israel şi a cerut, în trecut, anexarea Cisiordaniei. "Nu există palestinieni. Nu există! Ei sunt un instrument politic pentru a lua cu forţa teritoriul Israelului", a declarat el.
Din noua echipă Trump fac parte şi John Ratcliffe, numit şef al CIA-ului, şi Michael Waltz, un republican din Florida, desemnat consilier pentru securitate națională.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰