Ungaria a blocat rambursarea armelor furnizate de UE Ucrainei. Decizia, luată în prag de contraofensivă
Ungaria refuză deblocarea unei noi tranşe de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană de pace pentru rambursarea armelor furnizate de UE Ucrainei, au indicat miercuri Budapesta şi mai multe delegaţii de la Bruxelles, relatează AFP, potrivit Agerpres.
De Redactia Observator la 17.05.2023, 15:53Guvernul ungar a confirmat acest lucru, explicând că "nu este de acord ca Uniunea Europeană, care dispune de alte instrumente, să utilizeze Facilitatea europeană de susţinere a păcii exclusiv pentru Ucraina". "Nu ar mai rămâne suficiente resurse pentru a promova interesele UE în alte regiuni (de exemplu Balcani, Sahel, Africa de Nord)", potrivit guvernului ungar.
Budapesta şi-a menţinut obiecţia în cursul întâlnirilor organizate marţi şi miercuri pentru a pregăti reuniunea miniştrilor afacerilor externe din UE din 22 mai de la Bruxelles, au confirmat miercuri mai multe delegaţii.
Budapesta nu oprește livrare de arme, ci rambursarea sumelor
Ungaria nu blochează livrările de arme şi muniţii cerute de forţele armate ucrainene pentru a contracara armata rusă, dar împiedică rambursarea lor către statele membre, au precizat sursele citate.
Este nevoie de unanimitate pentru a aproba utilizarea fondurilor din Facilitatea Europeană pentru Pace, dotată iniţial cu 5,7 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 şi suplimentată cu 2 miliarde de euro în mai.
Acest instrument este folosit pentru rambursarea către statele membre a 40% din valoarea armamentelor livrate Ucrainei şi a instruirii militarilor ucraineni. Facilitatea este alimentată prin contribuţii ale statelor membre, 66% din finanţări provenind de la Germania, Franţa, Italia şi Spania.
După invazia din Ucraina din februarie 2022, statele membre ale UE au deblocat 3,6 din cele 5,7 miliarde de euro ale Facilităţii de pace pentru a acorda sprijin militar Kievului şi au mai adăugat 2 miliarde de dolari pentru a furniza forţelor ucrainene cel puţin un milion de obuze de 155 mm şi a-şi reconstitui stocurile strategice de muniţie.
Există un acord de principiu privind o nouă finanţare de 3,5 miliarde de euro pentru alimentarea Facilităţii, au precizat diplomaţii citaţi de AFP.
Decizia Ungariei ar putea descuraja livrare de arme pentru Ucraina
Oprirea rambursărilor riscă să descurajeze unele state membre să continue furnizarea de arme Ucrainei, într-un moment în care Kievul pregăteşte o contraofensivă şi cere armament mai modern, mai ales avioane de luptă şi capacităţi de atac cu rază lungă de acţiune.
Ungaria nu a mai blocat până acum utilizarea acestui instrument al UE, la care contribuie de altfel financiar, deşi nu a furnizat arme sau muniţie Ucrainei, la fel ca Austria şi Irlanda.