Antena Meniu Search
x

Video Zelenski a făcut rost de arme pentru contraofensivă, dar ezită să spună când va începe. Ce i-au dat germanii, englezii și francezii

Zelenski a făcut rost de arme pentru contraofensivă după un tur de forţă prin Europa. Italia, Germania, Franţa şi Marea Britanie îi dau Ucrainei tancuri, drone cu rază lungă de acţiune şi sisteme de apărare antiaeriană. Un singur lucru nu a obţinut: avioanele de luptă pe care le cere de luni de zile

de Redactia Observator

la 15.05.2023, 22:39

Vezi și

Sosit la Chequers, reşedinţa de la ţară a premierului Rishi Sunak, la bordul unui elicopter, Zelenski a fost tot un zâmbet. Marea Britanie îi va oferi sute de rachete pentru apărarea aeriană şi sute de drone de atac a căror rază de acţiune este de 200 de kilometri. Preşedintele Ucrainei a fost primul şef de stat care a vizitat conacul premierului britanic de când acesta şi-a început mandatul. 

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: În această sală în care ne aflăm, Winston Churchill a ținut multe dintre celebrele sale discursuri din Al Doilea Război Mondial. În mod similar, astăzi, conducerea dumneavoastră, curajul și forța țării voastre sunt o inspirație pentru noi toți.

Cu câteva ore înainte de sosirea lui Zelenski la conac, armata Ucrainei a bombardat regiunea Lugansk cu rachete cu rază lungă de acţiune, primite din Marea Britanie. În replică, Rusia a lovit zona Herson, unde şase oameni au fost ucişi şi 30, răniţi, iar Kremlinul a ameninţat din nou Londra. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Marea Britanie aspiră să fie în fruntea țărilor care continuă să pompeze arme în Ucraina. Dar asta va aduce şi mai multe distrugeri, acţiuni suplimentare. 

Pe acelaşi subiect

Înainte de discuţia cu premierul de la Londra, Zelenski s-a întâlnit în Berlin cu Olaf Scholz şi la Paris cu Macron

Germania i-a promis 30 de tancuri Leopard 1 şi patru sisteme de apărare antieriană. Iar Parisul va trimite la Kiev zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare. În aceste condiţii, Ucraina se apropie tot mai mult de începerea ofensivei anti-ruseşti pe care o tot promite. 

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Vom fi pregătiţi peste ceva timp. Voi fi foarte sincer cu voi: nu pot să vă spune anumite date. Nu avem secrete faţă de prieteni, dar avem unele pe care le ţinem departe de vecinii noştri. 

Deşi a cerut şi avioane, Zelenski a primit doar promisiunea că piloţii lui vor începe antrenamentul vara acesta. Iar şeful NATO i-a transmis că nu are rost să discute aderarea la Alianţă până când nu va fi clar că Ucraina va câştiga războiul şi va rămâne o ţară suverană. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Zelenski a făcut rost de arme pentru contraofensivă, dar ezită să spună când va începe. Ce i-au dat germanii, englezii și francezii