Ungaria a ordonat interzicerea exporturilor de combustibili şi eliminarea plafonului la preţurile utilităţilor
Guvernul premierului ungar Viktor Orban a ordonat interzicerea exporturilor de combustibili precum gazele naturale şi a eliminat un plafon vechi de ani de zile pentru preţurile utilităţilor, în cazul gospodăriilor cu consum mai mare, a spus miercuri un consilier al premierului, potrivit căruia a venit momentul ca guvernul să declare stare de urgenţă în energie, transmite Reuters.
De Redactia Observator la 14.07.2022, 08:34Măsurile, care includ şi un plan de creştere a producţiei interne de gaze la 2 miliarde de metri cubi, de la 1,5 miliarde de metri cubi, vor intra în vigoare din august, pentru a asigura furnizarea continuă de energie în timpul iernii, a declarat şeful de cabinet al premierului Victor Orban, Gergely Gulyas.
Livrările de gaze către Europa au scăzut, iar costurile combustibilului au crescut vertiginos de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie, şi de la sancţiunile impuse ulterior de Occident, lăsând ţările să se chinuie să reumple depozitele şi să-şi diversifice canalele de aprovizionare.
Acest lucru amplifică presiunile la care este supus premierul Orban, care se confruntă cu cele mai grave probleme de la preluarea puterii în 2010, cu o inflaţie aflată la un nivel maxim a.l ultimelor două decenii, forintul la minime record şi fondurile Uniunii Europene blocate, pe fondul unei dispute privind standardele democratice.
Stare de urgenţă în domeniul energiei
- Protestele continuă în Budapesta. O lege adoptată în regim de urgenţă a scos oamenii în stradă
- Război Rusia - Ucraina, ziua 141 LIVE TEXT. Ruşii ar fi intrat în Siversk, unul dintre oraşele "ţintă" din...
- Ucraina rupe relaţiile cu Coreea de Nord după recunoaşterea de către Phenian a celor două republici separatiste
”A sosit momentul ca guvernul să declare starea de urgenţă în domeniul energiei”, a declarat Gulyas într-o conferinţă de presă, după o întâlnire a miniştrilor cabinetului lui Orban pentru a discuta problemele aprovizionării cu energie în Europa.
În baza unui acord de 15 ani cu gigantul energetic rus Gazprom, semnat anul trecut, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia şi încă 1 miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria.
Ministrul de Externe Peter Szijjarto a declarat mai devreme că Budapesta este în discuţii pentru a cumpăra o cantitate mai mare de gaze înainte de sezonul de încălzire, pe lângă contractul său pe termen lung existent cu Rusia, care furnizează 85% din necesarul de gaze al ţării.
Szijjarto a spus că unităţile de stocare ale Ungariei, care au o capacitate de 6,33 miliarde de metri cubi de gaze, sunt pline în proporţie de 44%, reprezentând aproximativ un sfert din consumul anual.
Datele de la autoritatea de reglementare ungară MEKH arată însă că cele 2,74 miliarde de metri cubi de gaze stocate la jumătatea lunii iulie sunt de departe cea mai mică cantitate din ultimii patru ani şi mult sub cele 4,5 miliarde de metri cubi stocaţi anul trecut şi 5,4 miliarde de metri cubi cu un an mai devreme.
Gulyas a spus pentru moment că furnizarea de gaze a Ungariei este neîntreruptă, iar orice restricţii viitoare, dacă ar fi necesare, ar afecta gospodăriile în ultimă instanţă. ”Risipa nu mai poate fi permisă nicăieri”, a spus Gulyas.
Guvernul lui Orban a autorizat, de asemenea, ca grupul energetic de stat MVM şi Asociaţia maghiară de stocare a hidrocarburilor să cumpere gaze suplimentare de pe piaţă, pentru a le stoca înainte de sezonul de încălzire.
Ungaria va cumpăra 700 de milioane de metri cubi de gaze
”Estimăm că este posibil să cumpărăm 700 de milioane de metri cubi de gaze înainte de începerea sezonului de încălzire”, a spus Szijjarto miercuri, fără a preciza cu cine vorbeşte Ungaria despre aprovizionarea suplimentară.
Site-ul de ştiri financiare portfolio.hu a citat surse din piaţă spunând că guvernul Orban caută un împrumut bancar sindicalizat pentru a finanţa costul achiziţiilor suplimentare de gaze, estimat la până la 1 miliard de euro.
Orban a adoptat luna trecută un decret care împuterniceşte guvernul să preia supravegherea firmelor vitale de energie şi a operatorului de reţea de conducte de gaze FGSZ, în caz de urgenţă, pentru a asigura alimentarea continuă.
Economiştii de la Wood & Company au declarat că Ungaria este cea mai expusă ţară central-europeană la un potenţial deficit de energie, care ar putea pune o presiune suplimentară asupra forintului, moneda cu cele mai proaste performanţe din Europa centrală.