Ungaria şi Polonia ar fi ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca bugetul de 1.800 mld. euro al UE
Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca bugetul de peste 1.800 mld. euro al UE, a anunţat un oficial din guvernul de la Varşovia, citat de Bloomberg.
De Alexandru Badea la 09.12.2020, 18:18- Bugetul reprezintă atât bugetul blocului european, cât şi pachetul de stimuli pentru a trece criza coronavirusului.
Compromisul ar pune capăt unei dispute în care atât Varşovia, cât şi Budapesta, au ameninţat că vor bloca atât ajutorul de pandemie în valoare totală de 750 miliarde euro, cât şi bugetul UE pentru perioada 2021-2027, în contextul în care Bruxelles-ul a vrut să condiţioneze accesarea banilor de respectarea statului de drept, transmite Mediafax.
Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus că s-a ajuns la un acord cu Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar acest acord ar trebui prezentat acum în faţa celorlalte state membre. Acordul ar putea fi parafat chiar până vinerim când se încheie un summit al liderilor europeni la Bruxelles.
„Acum avem un acord între Varşovia, Budapesta şi Berlin. (...) Cred că acest acord va cuprinde şi celelalte 24 de capitale europene”, a declarat Gowin.
Acordul a fost confirmat şi de doi oficiali din Ungaria care au fost contactaţi de publicaţia americană, în timp ce o sursă din Uniunea Europeană a spus că se aşteaptă o confirmare finală pe acest acord.
De ce a fost blocat bugetul UE
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept.
"Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban, potrivit mediafax.ro.
Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine "definiţii neclare privind încălcarea normelor", astfel că "pot apărea abuzuri politice".
Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea unei astfel de decizii.