Ucrainenii, mai preocupaţi să obţină garanţii de securitate, decât de recuperarea teritoriilor pierdute
După realegerea lui Donald Trump, Ucraina şi-a schimbat prioritatea de la recupererea teritoriilor la obţinerea unor garanții de securitate în eventualitatea unui armistițiu, relatează The New York Times.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Război în Ucraina. Oficialii ucraineni declară de luni de zile că nu vor ceda teritoriile ocupate de Rusia în niciun acord de pace. Însă după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă şi presiunile pentru un acord de pace accelerat, ucrainenii acordă cel puțin la fel de multă importanță obținerii de garanții de securitate.
Pe măsură ce forțele ucrainene continuă să piardă teren pe frontul de est, doi înalți oficiali au spus pentru The New York Times că protejarea intereselor Ucrainei în cadrul unuor potențiale negocieri cu Rusia nu va depinde de granițe, care cel mai probabil vor fi determinate de lupte, ci de garanții de securitate pentru menținerea încetarării focului.
"Discuțiile ar trebui să se bazeze pe garanții. Pentru Ucraina, nimic nu este mai important", a spus Roman Kostenko, președintele Comisiei de Apărare și Informații din Parlamentul ucrainean. Un înalt oficial ucrainean, care a vorbit sub protecţia anonimatului a fost mai direct. "Chestiunea teritorială este extrem de importantă, dar este a doua problemă. Prima este garanțiile de securitate", a spus oficialul.
Ucraina consideră că granițele ţării trebuie să fie cele aflate la baza declarației de independență din 1991. De atunci, Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul ucrainean, dar Kievul nu va renunța oficial la revendicarea teritoriilor ocupate de ruşi, a spus Kostenko.
Aceasta pare să fie abordarea adoptată de Ucraina pentru a justifica un eventual acord prin care Rusia ar păstra teritoriul ucrainean cucerit. "Toată lumea înțelege că indiferent de calea pe care o luăm, din punct de vedere legal nimeni nu va recunoaște teritoriile ocupate ca aparținând altor țări", a spus președintele Volodimir Zelenski, în octombrie.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea numi în curând un reprezentant special care va fi responsabil de "negocierile pentru încheierea războiului" dintre Ucraina și Rusia. Săptămâna trecută, The Wall Street Journal a relatat despre un posibil plan de înghețare a liniei de front, crearea unei zone de demilitarizare și un moratoriu de 20 de ani privind aderarea Ucrainei în NATO.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰