Antena LIVE

Curs valutar

Ungurii, furioşi pe decizia CE de a boicota președinția Ungariei la Consiliul UE: "Elita pro-război de la Bruxelles nu vede că europenii vor pace"

Război în Ucraina. Ungaria critică decizia Comisiei Europene de a boicota președinția Ungariei la Consiliul UE, după vizitele premierului maghiar în Rusia și China. 

De la 16.07.2024, 13:32
Ungurii, furioşi pe decizia CE de a boicota președinția Ungariei la Consiliul UE: "Elita pro-război de la Bruxelles nu vede că europenii vor pace" Profimedia

Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, a acuzat luni Comisia Europeană de selectivitate după ce aceasta din urmă a afirmat că nu-şi va trimite comisarii la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, reducând practic nivelul participării executivului european la aceste reuniuni, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

Decizia CE vine după ce săptămâna trecută premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu candidatul american la preşedinţie Donald Trump şi anterior a făcut o serie de vizite neanunţate la Kiev, Moscova şi Beijing, într-o "misiune de pace" pe cont propriu, ceea ce a atras critici din partea statelor membre ale UE.

"UE este o organizaţie internaţională constituită din statele sale membre. Comisia Europeană este o instituţie a UE", a punctat într-un mesaj pe reţeaua X ministrul ungar al afacerilor europene Janos Boka. "Comisia Europeană nu poate fi selectivă în privinţa instituţiilor şi statelor membre cu care vrea să coopereze. De acum toate deciziile Comisiei sunt bazate pe consideraţii politice?", a adăugat acesta.

Un purtător de cuvânt al CE a declarat anterior că aceasta nu va trimite comisari de specialitate la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară a UE. "În lumina recentelor evoluţii care au marcat startul preşedinţiei ungare, preşedinta (CE, Ursula von der Leyen) a decis că (Comisia Europeană) va fi reprezentată doar la nivel de înalt funcţionar civil la reuniunile informale ale Consiliului", a scris pe X Eric Mamer, purtător de cuvânt al preşedintei.

Pe acelaşi subiect

"Vizita Colegiului la preşedinţie nu va avea loc", a adăugat acesta. Această decizie, despre care Mamer a precizat într-un mesaj separat adresat presei că nu are limită de timp, reduce practic nivelul participării Comisiei la reuniunile ministeriale la care de obicei luau parte şi comisarii.

Ungurii critică coaliţia de stânga, liberală şi"pro-război" de la Bruxelles

Kinga Gal, eurodeputată şi vicepreşedinta Fidesz, formaţiunea lui Viktor Orban, a afirmat că măsura se înscrie în campania electorală a lui von der Leyen. "Ne-am obişnuit ca ea să folosească instituţiile UE, în special împotriva Ungariei, pentru şantaj şi presiune", a denunţat Gal pe reţeaua X. "Acest lucru este inacceptabil şi vine împotriva esenţei cooperării europene", a mai scris ea.

Coaliţia de stânga şi liberală "pro-război" formată după alegerile europene şi Partidul Popular European fac campanie pentru realegerea Ursulei von der Leyen, deşi "oamenii au votat pentru schimbare", a reacţionat la rândul său pe Facebook Pal Zsigmond Barna, secretar de stat parlamentar în Ministerul ungar al Afacerilor Europene, a consemnat MTI.

Potrivit acestuia,"boicotul elitei pro-război de la Bruxelles" împotriva preşedinţiei ungare a UE vizează să pedepsească Ungaria pentru că desfăşoară o misiune de pace, în contextul în care Comisia este "incapabilă să observe că europenii vor pace prin negocieri şi redeschiderea canalelor diplomatice".

Oficialul ungar a asigurat că preşedinţia ungară a UE "rămâne angajată cooperării sincere" cu statele membre şi instituţiile UE, "dar şi faţă de pace" şi a apreciat ca "regretabil" că "comisia Von der Leyen" a subordonat prosperitatea, pacea şi securitatea Europei propriilor interese de partid.

Ursula von der Leyen încearcă să-şi asigure sprijinul unei majorităţi a eurodeputaţilor la votul de joi care ar urma să-i confirme al doilea mandat în fruntea executivului european, aminteşte Reuters.

Săptămâna trecută, guvernul suedez a afirmat că Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Suedia nu vor trimite luna aceasta miniştri la reuniunile guvernamentale legate de preşedinţia ungară a UE, în semn de protest faţă de discuţiile lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ministrul suedez al afacerilor europene Jessika Roswall a menţionat că aceste ţări vor fi reprezentate doar de funcţionari civili şi că şi alte state ale UE discută măsuri similare.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina boicot ungaria viktor orban
Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Țara care renunță la clasa pregătitoare. Copiii vor începe şcoala cu un an...
Fanatik.ro
Publicat 19.09.2024
Mormântul unui copil vampir, descoperit în Polonia
spotmedia.ro
Publicat 19.09.2024
Uluitor | Sanatoriul Techirghiol, obligat să plătească 50.000 de lei unui...
Gandul
Publicat 19.09.2024
„Asasinul” trimis de Iran pentru a-l ucide pe Netanyahu este un pensionar...
Adevărul
Publicat 19.09.2024
Lora și Ionuț Ghenu s-au căsătorit civil. Cum a arătat cântăreața în ziua...
A1
Publicat 19.09.2024
Horoscopul zilei de 21 septembrie 2024. Gemenii trebuie să se desprindă de...
CaTine
Publicat 20.09.2024
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări...
spynews.ro
Publicat 19.09.2024
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit...
GSP
Publicat 17.09.2024
Zodiile care au noroc în toate în luna octombrie. Scapă de datorii, de...
Click.ro
Publicat 19.09.2024
Primele recenzii iPhone 16. Ce spun experții și utilizatorii despre noul...
Useit
Publicat 19.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a...
Redacţia.ro
Publicat 19.09.2024
Cum și-a pierdut Irinel Columbeanu averea. Mihai Albu: „Nu pe femei și...
libertatea.ro
Publicat 19.09.2024
Cardi B a fost criticată de fani pentru rutina ei intensă de antrenamente....
ZU
Publicat 19.09.2024
Ruladă cu gem de căpșuni. Un desert simplu, delicios și aspectuos
Hello taste
Publicat 20.09.2024
Ce trebuie să faci pentru a crește stima de sine a fetei tale, potrivit...
Deparinti
Publicat 19.09.2024
Taximetriștii, la un pas de revoltă: „Dispeceratele au creat un adevărat...
ziare.com
Publicat 19.09.2024
Eiza González a purtat o rochie roz cu decolteu la premiile Emmy. A avut aceeași...
Happy
Publicat 19.09.2024
Ce include o dietă sănătoasă. Alimentele de care ai nevoie în fiecare...
Medicool
Publicat 20.09.2024
Marian Iancu susţine că un club imită Rapidul: "Este o boală grea şi se ia,...
orangesport.ro
Publicat 17.09.2024