Antena Meniu Search
x

Giorgia Meloni s-a abţinut la votul pentru Ursula von der Leyen şi a votat împotriva lui Kaja Kallas şi Antonio Costa

Alegeri europarlamentare 2024. Premierul italian Giorgia Meloni s-a abţinut la votul prin care liderii UE, reuniţi în summit la Bruxelles, au nominalizat-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat de preşedinte al Comisiei Europene, însă a votat împotriva numirii fostului premier portughez Antonio Costa ca preşedinte al Consiliului European şi a prim-ministrului eston Kaja Kallas ca şefă a diplomaţiei UE, relatează Agerpres, citând ANSA.

de Redactia Observator

la 28.06.2024 , 15:01

Giorgia Meloni s-a abţinut la votul pentru Ursula von der Leyen şi a votat împotriva lui Kaja Kallas şi Antonio Costa
Giorgia Meloni s-a abţinut la votul pentru Ursula von der Leyen şi a votat împotriva lui Kaja Kallas şi Antonio Costa - Profimedia

Meloni a afirmat că acordul încheiat înaintea summitului între popularii (PPE) lui von der Leyen, socialiştii şi democraţii (S&D) lui Costa şi grupul liberal Renew al lui Kallas în vederea nominalizării acestui trio a fost "greşit ca metodă şi substanţă".

Ea şi-a reiterat opinia că acordul între cele mai mari grupuri pro-UE din Parlamentul European contravine voinţei exprimate de electoratul european la recentele alegeri, la care dreapta a înregistrat câştiguri şi grupul ei ERC (Conservatorii şi Reformiştii Europeni) i-au devansat pe liberali, devenind a treia forţă în PE.

"Propunerea formulată de partidele popular, socialist şi liberal pentru noile posturi de vârf europene este greşită ca metodă şi substanţă", a scris ea pe reţeaua X.

Articolul continuă după reclamă

"Am decis să nu o sprijin din respect pentru cetăţeni şi indicaţiile care au venit de la aceşti cetăţeni în alegeri. Să continuăm să lucrăm pentru a da în cele din urmă Italiei greutatea pe care o merită în Europa", a adăugat ea.

Pe acelaşi subiect

"Nu sunt de acord că un vot contra ne pune în pericol poziţia în UE. Ar fi ruşinos dacă ei ne-ar face să plătim pentru asta", a spus Meloni după încheierea summitului, prelungit mult în noapte.

Cum a votat Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban, aliatul Giorgiei Meloni, a votat împotriva lui von der Leyen, în favoarea lui Costa şi s-a abţinut în cazul Kajei Kallas.

Aprobarea din partea a doar 15 din cele 27 de state membre a fost suficientă pentru a asigura nominalizările, dar situaţia ar putea fi diferită în Parlamentul European luna viitoare, când votul secret ar putea distruge majoritatea PPE-S&D-Renew pentru cei trei.

Pentru a evita această situaţie, majoritatea ar putea fi lărgită pentru a-i include şi pe Verzi, chiar dacă Italia presează pentru includerea ERC în detrimentul Verzilor, în pofida vetoul socialiştilor împotriva ERC.

Forza Italia va vota pentru Ursula von der Leyen în pofida abţinerii lui Meloni

Partidul Forza Italia, care face parte din coaliţia de dreapta aflată la putere în Italia, va vota în favoarea Ursulei von der Leyen pentru conducerea Comisiei Europene, a declarat vineri ministrul de externe şi şef al partidului, Antonio Tajani, citat de Reuters.

"Forza Italia o va vota pe (Roberta) Metsola preşedinte al Parlamentului şi pe von der Leyen la conducerea Comisiei Europene. În ton cu PPE", a afirmat Tajani într-o postare pe reţeaua de socializare X.

Fraţii Italiei (Fratelli d'Italia) fac parte din Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (CRE) , Liga face parte din Identitate şi Democraţie (ID), un grup politic de dreapta spre extrema dreaptă, în timp ce Forza Italia este parte a PPE. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Care credeţi că este cel mai fericit oraş din România?
Observator » Alegeri europarlamentare 2024 » Giorgia Meloni s-a abţinut la votul pentru Ursula von der Leyen şi a votat împotriva lui Kaja Kallas şi Antonio Costa