Antena LIVE

Curs valutar

Următoarea mare bătălie după Bahmut. Ce planuri au ruşii şi ucrainenii după cucerirea fortăreţei. Propaganda rusă a comparat-o cu căderea Berlinului

Război în Ucraina. Institutul pentru Studiul Războiului confirmă luni căderea oraşului Bahmut, dar susţine că trupele Wagner au fost sever epuizate din cauza luptelor de uzură și este puțin probabil să continue vreo acțiune militară ofensivă în zonă în starea lor actuală. În acest timp, ucrainenii ar ameninţa cu o încercuire pe flancurile Bahmutului. Cu toate astea, pentru moment, există voci sceptice cu privire la cât de mare este avansul ucrainean pentru o semi-încercuire operaţională a ruşilor la Bahmut. 

De la 22.05.2023, 12:10
WhatsApp
Următoarea mare bătălie după Bahmut. Ce planuri au ruşii şi ucrainenii după cucerirea forţăreţei. Propaganda rusă a comparat-o cu căderea Berlinului Profimedia

Analiştii think tank-ului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) confirmă în cea mai recentă actualizare a situaţiei de pe front că mercenarii Grupului Wagner deţin în prezent controlul asupra granițelor de vest ale orașului Bahmut. Faptul că oraşul Bahmut a fost ocupat efectiv de trupele ruse este anunţat şi de site-ul publicaţiei ucrainene The Kyiv Independent. Potrivit acestora, chiar dacă Kievul nu a confirmat încă oficial, căderea oraşului este evidentă atât din declarațiile oficiale, cât și cele făcute de soldații care au luptat în zonă. 

ISW: Trupele Wagner, epuizate după ce au cucerit Bahmut. Ucraina amenință cu o încercuire

În acest timp, potrivit ISW, ucrainenii continuă să acorde prioritate contraatacurilor de la periferia Bahmutului. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene controlează o parte "nesemnificativă" din sud-vestul orașului Bahmut în jurul autostrăzii T0504, dar potrivit ISW aceasta "este o recunoaștere tacită a faptului că forțele ruse au cucerit ce a mai rămas din vestul și nord-vestul Bahmutului, dacă nu chiar tot oraşul."

Declarațiile oficialilor ucraineni indică faptul că forțele ucrainene s-au retras din Bahmut, cu excepția zonelor adiacente celor două autostrăzi către oraș. Imagini geolocalizate, publicate pe 21 mai, arată forțele Wagner ridicând steagul Rusiei și pe cel al Grupului Wagner peste un bloc din cea mai vestică parte a Bahmutului.

Pe acelaşi subiect

Cucerirea ultimei zone mici din vestul Bahmutului de către forţele Wagner nu are un impact asupra contraatacurilor ucrainene aflate în desfășurare la nord sau la sud de Bahmut și nici nu afectează controlul ucrainean asupra liniilor de comunicații terestre din jurul lui Bahmut, susţin analiştii ISW. Potrivit acestora, forțele Wagner, în prezent epuizate, trebuie să cucerească aceste linii de comunicaţii pentru a desfășura alte operațiuni ofensive, dincolo de Bahmut.

Forțele ruse vor avea cel mai probabil nevoie de întăriri suplimentare pentru a ține orașul Bahmut și flancurile sale în detrimentul operațiunilor în alte direcții, mai notează sursa citată. Experţii ISW au observat unități de artilerie ruse, anterior prezente în zona Avdiivka, operând acum în direcția Bahmut. Potrivit ISW, trupele ucrainene au preluat inițiativa la periferia Bahmutului iar dacă vor avansa la nord şi sud pot încercui în oraş trupele Wagner. Încercări ale armatei ruse de a recâștiga poziții pierdute la periferia Bahmut nu au avut succes în ultimele 24 de ore, potrivit ISW. Într-un loc nespecificat, armata ucraineană susține că a cucerit în total o porţiune de 1.750 de metri lățime și 700 de metri lungime.  

Alte surse însă sunt sceptice cu privire la cât de avansate sunt operaţiunile de încercuire de la Bahmut. Declaraţiile Ministerului Apărării al Ucrainei privind situația din Bahmut de pe 21 mai au generat opinii diferite. Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că "apărătorii noștri au luat orașul în semi-încercuire" şi că armata încă deține fortificații și mai multe clădiri în partea de sud-vest a orașului. Analistul militar german Julian Röpcke nu consideră reale aceste declaraţii, potrivit surselor ucrainene care oferă informaţii şi hărţi în timp real cu privire la liniile de front. 

Începe bătălia pentru Chasiv Yar?

Potrivit ISW, atât Evgheni Prigojin, fondatorul Grupului Wagner, cât și Kremlinul încearcă să profite de pe urma succesului de la Bahmut în scopuri propagandistice. În timp ce Prigojin încearcă să-l revendice drept un succes exclusiv al forțelor sale, propaganda de stat rusă prezintă victoria de la Bahmut drept un pas către alte oraşe precum Sloviansk, Kramatorsk și Dnipro. 

Bloggerii militari ruși precum Alexander Khodakovsk sau Yuri Kotenok au sărbătorit în ultimele zile cucerirea Bahmutului, dar au subliniat că "Bahmutul nu este Berlinul" aşa cum este prezentat la televiziunile ruse și că o victorie aici este doar un alt pentru atingerea obiectivelor rusești în Ucraina.

Potrivit blogerilor ruşi, după căderea Bahmut, ar fi posibile operațiuni imediate de capturare a satului Khromove (situat imediat la vest de Bkhmut) şi a localităţii Ivanivske (situată la 6 km vest de Bahmut), apoi a oraşului Chasiv Yar (situat la 10 km vest de Bahmut). 

Bloggerii ruşi, rezervaţi după vestea capturării Bahmutului

Alți bloggeri ruși populari au fost mai rezervaţi după vestea capturării Bahmutului, au scris despre eventuale operațiuni contraofensive ucrainene iminente mai degrabă decât despre posibile operațiuni ofensive rusești. Comunitatea bloggerilor militari ruşi a trecut la așteptări mai rezervate în legătură cu operațiunile rusești, după ce ofensiva de uzură pentru capturarea Bahmutului a durat toată iarna şi primăvara. Ei au abandonat în mare măsură așteptările la un colaps al liniilor ucrainene după pierderea Bahmutului şi la un avans al ruşilor până la oraşele Sloviansk și Kramatorsk, apreciază ISW. 

Rusia creează un grup de aviație "de elită" pentru operațiunile din Ucraina

Armata rusă va forma cel mai probabil un nou grup de aviație de elită numit Shtorm pentru operațiunile din Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării din Marea Britanie în actualizarea de pe 22 mai. Se pare că unitatea va fi formată din cel puțin o escadrilă de avioane de vânătoare-bombardiere Su-24 și Su-34 și o escadrilă de elicoptere de atac. Asta sugerează că ar avea rolul de a efectua misiuni de atac la sol, a menționat ministerul.

Potrivit evaluării, formarea grupului arată performanțele slabe ale forţelor aeriene ruse în atacarea țintelor ucrainene. În ciuda superiorității numerice, Forțele Aeriene Ruse nu au reușit să stabilească o superioritatea aeriană. Acest lucru îi limitează capacitatea de a oferi sprijin adecvat forțelor terestre. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina bahmut rusia ucraina
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024