Varianta Delta a Covid-19 are noi simptome: pierderea auzului şi cangrenă. Medicii spun că provoacă forme mai severe ale bolii
Varianta Delta a Covid-19, cunoscută şi ca tulpina indiană, este ultima mutaţie suferită de coronavirus şi, se pare, vine "la pachet" şi cu noi simptome.
De Redactia Observator la 10.06.2021, 19:02Potrivit Bloomberg, medicii sunt de părere că varianta Delta este mai contagioasă cu până la 50% față de varianta Alpha şi provoacă forme mai severe ale bolii. Printre noile simptome descoperite de medici se numără deficienţa de auz, tulburări gastrice severe sau cheaguri de sânge care pot duce până la cangrene.
Medicii din Anglia şi Scoţia, ţări în care varianta Delta a devenit predominantă, spun că noua tulpină prezintă un risc mai mare de spitalizare. Noua formă de coronavirus s-a răspândit rapid, în doar 6 luni, în peste 60 de ţări. În Singapore, spre exemplu, varianta Delta s-a aflat la originea a peste 95% din cazurile de Covid 19 din ultima perioadă. India a fost ţara cea mai afectată de varianta Delta. India a raportat în acest an, până acum, 18,6 milioane de cazuri de Covid-19. În 2020, India a raportat 10,3 milioane de cazuri în tot anul.
”Avem nevoie de mai multe cercetări științifice pentru a analiza dacă aceste evoluții clinice mai noi sunt legate sau nu de B.1.617 (varianta Delta) ”, a declarat Abdul Ghafur, medicde boli infecțioase la Spitalul Apollo din Chennai, cel mai mare oraș din sudul Indiei. Ghafur a spus că vede mai mulți pacienți Covid cu diaree acum decât în valul inițial al pandemiei.
"Anul trecut, am crezut că am aflat despre noul nostru dușman, dar acum s-a schimbat. Acest virus a devenit atât de imprevizibil.", a spus Ghafur.
Noi simptome provocate de Varianta Delta
Durerea de stomac, greața, vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, pierderea auzului și durerile articulare se numără printre afecțiunile cu care se confruntă pacienții cu Covid, potrivit a șase medici care tratează pacienții din India. Variantele Beta și Gamma - detectate pentru prima dată în Africa de Sud și, respectiv, în Brazilia - au arătat dovezi slabe ale declanșării unor afecțiuni neobișnuite, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din New South Wales luna trecută.
Unii pacienți dezvoltă microtrombi sau mici cheaguri de sânge, atât de severe încât au determinat moartea țesuturilor afectate și dezvoltarea gangrenei, a declarat Ganesh Manudhane, cardiolog din Mumbai, care a tratat opt pacienți pentru complicații trombotice în ultimele două luni. Doi au avut nevoie de amputări de degete sau un picior. „Am văzut trei până la patru cazuri pe tot parcursul anului trecut și acum este un pacient pe săptămână”, a spus Manudhane.