Veneţia, sub ape. Inundaţiile au măturat tot ce le-a stat în cale
Veneţia a fost din nou înghiţită de ape după o creştere alarmantă a nivelului mării. Barierele mobile de protecţie din jurul lagunei nu au fost activate la timp. Anul trecut, oraşul a suferit pierderi de peste 1 miliard de euro după ce mareea a atins un nivel record de aproape doi metri.
De Redactia Observator la 09.12.2020, 21:46- Veneţia a fost afectată de inundaţii, după o creştere alarmantă a nivelului mării
- Autorităţile au ridicat poduri temporare pe care să poată circula oamenii
Sirenele au răsunat din nou în "Oraşul Dogilor" şi au anunţat o maree mai mare de 130 de centimetri. Sistemul de protecţie format din 78 de ecluze trebuia activat cu 48 de ore înainte de creşterea nivelului mării. De această dată însă meteorologii au fost luaţi prin surprindere.
Apele au crescut până la 145 de centimetri şi au inundat tot ce le-a stat în cale, de la magazine, la Bazilica San Marco.
Comercianţii au folosit furtunuri şi găleţi pentru a scoate apa din magazine cu produse vestimentare de lux, în timp ce autorităţile au ridicat poduri temporare pe care să poată circula localnicii şi turiştii deopotrivă.
Ploile torenţiale care au lovit nordul Italiei în ultimele 2 zile au făcut ca două râuri din apropierea Veneţiei să iasă din matcă. La acestea s-au adăugat valurile uriaşe din Marea Adriatică.
Luigi Brugnaro, primarul Veneţiei: Rafalele de vânt au devenit tot mai puternice. Ne-au lovit cu o forţă extraordinară dinspre Croaţia.
Optimismul învinge
Inundaţiile nu pot învinge însă spiritul sărbătorilor de iarnă. Un bărbat îmbrăcat în costum de Moş Crăciun a folosit un papagal gonflabil pentru a se deplasa pe străzile inundate.
În ultimii doi ani, Veneţia a fost inundată de cinci ori. Situaţia cea mai gravă s-a înregistrat în noiembrie 2019, când mareea a ajuns la 190 de centimetri şi a produs pagube de aproape un miliard de euro pentru municipalitate.