Viitura de pe Dunăre loveşte România în 9 zile, când va atinge vârful
Pericolul inundaţiilor nu a trecut. Viitura care vine pe Dunăre va atinge vârful, în ţara noastră, în nouă zile. Ministrul Mediului dă asigurări că digurile pot face faţă, dar a pus autorităţile locale în alertă, pentru orice eventualitate. Deocamdată, Dunărea continuă să se umfle în Ungaria şi a inundat faleza din Budapesta.
De Iulia Pop la 20.09.2024, 14:48Numărul profesioniştilor care lucrează în prevenirea inundaţiilor în Budapesta a fost ridicat la 5.828, alături de 4.012 voluntari. Numărul voluntarilor înregistraţi este de 15.353, a spus Orban. Ungaria a învăţat cum să se protejeze împotriva inundaţiilor în timpul evenimentelor anterioare, iar profesioniştii şi voluntarii ştiu exact ce au de făcut, a spus Viktor Orban.
Pericolul vine pe Dunăre
Vârful de inundaţie pentru Dunăre a fost înregistrat vineri dimineaţă în zona Komarom din nord-vest. Se aşteaptă ca apele fluviului să se retragă doar lent, a comunicat vineri şeful guvernului ungar. În timp ce eforturile de protecţie împotriva inundaţiilor s-au concentrat până acum pe porţiunea Dunării din amonte de Budapesta, lucrările au început acum şi în sud, la Bata, Dunaszekcso şi Baja
Dunărea s-a umflat în Ungaria şi a inundat malurile în Budapesta, aşa că ne aşteptăm să vedem niveluri mari ale apei şi în România. Debitul Dunării, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, va creşte semnificativ în perioada următoare, până la 8.000 mc/secundă, mult peste media multianuală a lunii septembrie, arată prognoza publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). Conform hidrologilor, media multianuală a lunii septembrie este stabilită la 3.800 mc/secundă.
Până pe 24 septembrie, la ora 7:00, în aval de Porţile de Fier, debitele fluviului Dunărea vor fi în creştere şi vor ajunge la valoarea de 8.000 mc/s.