Vladimir Putin a participat la slujba de Înviere şi s-a închinat, în timp ce dronele ruseşti loveau Ucraina
Vladimir Putin a participat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la slujba de Înviere alături de primarul Moscovei, Serghei Sobyanin. Slujba a fost condusă de șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, un susținător al acțiunilor militare ruseşti în Ucraina.
De Redactia Observator la 05.05.2024, 12:23Îmbrăcat într-un costum închis la culoare, cu o cămașă albă la care a asortat o cravată vişinie, liderul de la Kremlin şi-a făcut semnul sfintei cruci şi a ţinut în mână o lumânare. Şi nu a uitat să rostească în cor cu ceilalţi cel mai puternic mesaj din seara Învierii. Putin, pentru care credinţa ortodoxă este esenţială în viziunea sa asupra lumii, participă întotdeauna la slujbe în timpul marilor sărbători bisericeşti. De Crăciun, el participă de obicei la slujbe mai intime în biserici din afara Moscovei.
Kirill a sprijinit cu tărie războiul din Ucraina, aflat acum în al treilea an. Zeci de mii de oameni au fost ucişi şi milioane de oameni au fost alungaţi din casele lor de când Putin a ordonat invazia vecinului în februarie 2022. În cadrul slujbei, patriarhul s-a rugat pentru protejarea "graniţelor sacre" ale Rusiei, exprimându-şi speranţa că Dumnezeu va opri "conflictul intern" dintre Rusia şi Ucraina, a relatat agenţia de presă de stat TASS.
Biserica condusă de Kirill a luat măsuri drastice împotriva disidenţei interne, un preot riscând să fie expulzat pentru că a refuzat să se roage la Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei, iar un alt preot a fost suspendat pentru că a oficiat slujba de comemorare la mormântul lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei care a murit într-o închisoare din Arctica în februarie.
- Ucraina poate folosi armele britanice pentru a lovi teritoriul rus. Reacţia furibundă a Moscovei: Răspundem...
- Șoigu se laudă că armata rusă avansează pe toată linia frontului. Pierderile ucrainenilor ar fi fost de 1.000...
- Ucraina ar putea ajunge în cele din urmă la negocieri cu Rusia, susţine un oficial al serviciilor secrete ucrainene
Între timp, dronele ruseşti au continuat să lovească teritoriul Ucrainei. În noaptea de 5 mai 2024, ocupanţii ruşi au atacat statul vecin dinspre nord şi sud cu 24 de drone de atac Shahed-131/136. Zonele de lansare au fost regiunea Kursk, Rusia, şi Capul Chauda, Crimeea, au anunţat forţele aeriene ucrainene pe Telegram.
Unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene ucrainene şi grupurile mobile de foc ale Forţelor de Apărare ucrainene au respins atacul aerian. Dronele au fost distruse în regiunile Harkiv, Herson şi Dnipropetrovsk.
Ucrainenii susţin că au doborât un avion rusesc Su-25 în Doneţk
Forţele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25 în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, a anunţat, sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski, potrivit Reuters. "Este important să fim foarte concentraţi în aceste zile", a spus preşedintele Ucrainei în discursul său zilnic. "O laudă specială merge la luptătorii brigăzii 110-a mecanizate separate pentru că astăzi au doborât un alt Su-25 rusesc în regiunea Doneţk".
Zelenski nu a oferit alte detalii despre incident, pe care Reuters nu le-a putut verifica imediat. Doneţk este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova spune că le-a anexat. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că Moscova a preluat în acest an controlul asupra a 547 de kilometri pătraţi (211 mile pătrate) din teritoriile anexate.
Zelenski, trecut de Rusia pe lista persoanelor căutate
Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe liderul de la Kiev o listă de persoane urmărite, a anunţat sâmbătă agenţia de presă de stat TASS, citând baza de date a Ministerului de Interne.
Rusia a emis mandate de arestare pentru o serie de politicieni ucraineni şi din alte ţări europene de la începutul conflictului cu Ucraina, în februarie 2022.
În februarie, poliţia rusă i-a pus pe premierul Estoniei, Kaja Kallas, pe ministrul lituanian al culturii şi pe membrii fostului parlament leton pe o listă de persoane căutate pentru distrugerea unor monumente din epoca sovietică.
De asemenea, Rusia a emis un mandat de arestare pe numele procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) care anul trecut a pregătit un mandat de arestare pentru preşedintele Vladimir Putin, acuzat de crime de război.