Voluntari în luptă cu virusul, în Italia
Peste 7000 de medici şi infirmieri din toată Italia s-au oferit ca voluntari pentru a lucra în spitalele din Lombardia, principalul focar din Peninsulă al epidemiei de Covid-19. Ei au răspuns, astfel, la un apel al guvernului care nu spera să atragă mai mult de 300 de oameni.
De Redactia Observator la 05.04.2020, 16:14Peste 7000 de medici şi infirmieri din toată Italia s-au oferit ca voluntari pentru a lucra în spitalele din Lombardia, principalul focar din Peninsulă al epidemiei de Covid-19. Ei au răspuns, astfel, la un apel al guvernului care nu spera să atragă mai mult de 300 de oameni.
Cu peste 8600 de decese şi 1300 de pacienţi la terapie intensivă, Lombardia a fost, încă de la apariţia primelor cazuri, prima linie a luptei cu coronavirusul din Italia. Întregi spitale au fost reamenajate pentru a trata pacienţii infectaţi cu coronavirus.
Medicii, asistentele şi infirmierii au ajuns la limita rezistenţei după zile întregi de muncă în spital. Colegii din alte regiuni ale Italiei le urmăreau eforturile, dornici să-i ajute.
Samin Sedghi: Au fost momente, în aceste săptămâni, în care simţeam că-mi vine să plâng, sau să urlu.
Când guvernul a chemat medicii din toată ţara să-şi ajute colegii din Lombardia, mii de voluntari au răspuns imediat la apel. Mulţi dintre ei ieşiseră abia de un an sau doi din facultate şi aveau cu totul alte specialităţi decât anestezia sau afecţiunile pulmonare.
Şi-au reluat manualele şi au învăţat rapid procedurile necesare.
Francesca Tamburelli: Toţi cei de aici sunt atât de copleşiţi de volumul de muncă încât chiar şi cel mai mic ajutor pe care îl putem da îi mai eliberează de o parte din aceste sarcini.
Voluntarii mărturisesc că familiile lor au fost înspăimântate când au aflat că vor lucra chiar în focarul epidemiei. Mai ales că, până acum, 80 de medici şi 25 de infirmieri au fost ucişi de coronavirus.
Iar în rândul personalului medical se înregistrează peste 5000 de contaminări. Dar familiile le înţeleg dorinţa de a acţiona acolo unde era mai mare nevoie de ei.
Samin Sedghi: Când îmi chem la telefon părinţii, îmi dau seama că sunt speriaţi, bineînţeles.
Angelo Arestia: Este meseria noastră. Dacă nu o facem acum, atunci când?
Nimeni nu poate încă spune când va fi învins coronavirusul iar viaţa va începe să revină la normal. Dar până atunci, medicii voluntari din Italia sunt gata să-şi facă datoria pentru a salva cât mai multe vieţi.