Vot crucial pentru Brexit, în Parlamentul Marii Britanii
A început o săptămână crucială în Marea Britanie: noul acord pentru Brexit va fi supus marți votului în Parlament. Dacă va fi respins, vor fi afectaţi sute de mii de români care trăiesc acolo, dar şi cei care merg în vacanţă în Regat.
De Redactia Observator la 12.03.2019, 00:18A început o săptămână crucială în Marea Britanie: noul acord pentru Brexit va fi supus marți votului în Parlament. Dacă va fi respins, vor fi afectaţi sute de mii de români care trăiesc acolo, dar şi cei care merg în vacanţă în Regat. Varianta unui Brexit fără acord, considerată o catastrofă, îi sperie şi pe britanici, care au golit magazinele şi şi-au făcut provizii, în aşteptarea unei perioade de criză.
Pentru a doua oară în doar trei luni, parlamentarii britanici vor vota din nou acordul pentru Brexit, negociat de premierul Theresa May la Bruxelles. L-au respins deja în ianuarie, iar încă un vot negativ ar putea duce la amânarea ieşirii Marii Britanii din UE.
THERESA MAY, Premierul Marii Britanii: Acesta este momentul potrivit. O amânare poate duce la altceva: la un al doilea referendum pentru Brexit.
Există şi varianta unui Brexit fără acord, o cale dură, care îi sperie deopotrivă pe britanici, pe imigranţi şi pe turişti. De câteva luni, de teama unei crize, localnicii îşi fac stocuri de alimente, cosmetice, detergenţi şi medicamente.
”Avem suficiente provizii pentru aproximativ 46 de luni. Nu am luat alimente proaspete, pentru că nu rezistă”, spune un britanic.
În cazul unui Brexit fără acord, cele mai vulnerabile sectoare sunt pieţele financiare, transportul aerian şi vămile.
Firmele din Regat şi cele europene, inclusiv din România, vor primi interdicţia schimburilor comerciale. De asemenea, taxele vamale vor fi reintroduse pentru toate produsele, fie că este vorba despre alimente, băuturi alcoolice sau chiar maşini. Aceeaşi decizie va fi luată şi în privinţa controalelor de securitate la graniţe.
În schimb, locuitorii din UE care vor călători în Regatul Unit, inclusiv românii, nu vor avea nevoie de viză şi, prin urmare, nici de paşaport. Cu o condiţie: şederea să nu depăşească trei luni.
NATHALIE LOISEAU, Ministrul francez pentru Afaceri Europene: Nimic nu este clar. Britanicii spun că vor să iasă din Uniunea Europeană, dar nu spun clar ce se va întâmpla după aceea. Noi aşteptăm.
Scenariul pe care mulţi diplomaţi europeni îl iau în calcul este ca Marea Britanie să ceară prelungirea negocierilor cu Bruxelles-ul. Acest lucru ar trebui, însă, convenit în unanimitate de toate celelalte ţări membre UE.