WSJ: Liderii Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite au refuzat să vorbească cu Joe Biden, dar au discutat cu Putin
Liderii Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite au refuzat să discute la telefon cu președintele american Joe Biden în ultimele săptămâni, deoarece SUA și aliații săi au încercat să limiteze o creștere a prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina. Monarhiile din Golful Persic au semnalat că nu vor ajuta la atenuarea creșterii prețurilor petrolului decât dacă Washingtonul le sprijină în alte probleme, precum Yemen scrie Wall Street Journal.
De Redactia Observator la 09.03.2022, 14:42Potrivit Wall Street Journal, care citează oficiali din Orientul Mijlociu și SUA, atât prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, cât și șeicul Mohammed bin Zayed al Nahyan din Emiratele Arabe Unite, au fost indisponibili pentru a discuta la telefon cu Joe Biden, în urma solicitărilor făcute de SUA. Amândoi au purtat însă discuții telefonice cu președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută, după ce au refuzat să vorbească cu Biden. Cei doi au discutat și cu președintele Ucrainei, iar un oficial saudit a spus că SUA ar fi cerut prințului Mohammed să medieze conflictul Rusia-Ucraina.
„Era așteptat un apel telefonic, dar nu s-a mai întâmplat”, a spus un oficial american despre planurile ca prințul saudit și Joe Biden să vorbească. Săptămâna trecută, OPEC+, care include și Rusia, a refuzat să crească producția de petrol, în ciuda solicitărilor occidentale. Însă informațiile privind relația rece cu Arabia Saudită sunt dezvăluite în timp ce administrația Biden încearcă să crească producția de petrol după ce a interzis oficial marți importurile de petrol rusesc marți. Prețul petrolului era miercuri la 130.5 dolari pe baril.
Americanii speră să calmeze prețurile la carburanți
SUA au deschis, pentru prima dată în ultimii ani, canale diplomatice cu Venezuela, un aliat al Rusiei și stat care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume. Venezuela a eliberat în ultimele ore cel puțin doi americani care se aflau în închisoare, un aparent gest de bunăvoință față de administrația Biden. Americanii speră la o creștere a producției pentru a calma prețurile la carburanți.
Relațiile dintre SUA și Arabia Saudită s-au răcit în timpul administrației lui Joe Biden din cauza politicii americane în regiunea Golfului. Neînțelegerile dintre cele două state includ acordul nuclear cu Iranul; lipsa sprijinului SUA pentru intervenția saudită în războiul civil din Yemen și refuzul acesteia de a adăuga rebelii Houthis din Yemen pe lista de grupuri teroriste; ajutorul SUA pentru un program nuclear civil saudit; și imunitate legală pentru Prințul Mohammed, care se confruntă cu procese pentru uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în urmă cu patru ani.
În timpul campaniei electorale a lui Biden, liderul american a promis că va trata regatul ca pe un stat „paria”, spunând că există „foarte puțină valoare morală în actualul guvern din Arabia Saudită”. La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că nu există planuri ca Biden și Prințul Mohammed să discute curând și ca președintele să călătorească la Riad. Yousef Al Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în SUA, a confirmat relațiile tensionate dintre cele două țări. „Astăzi, trecem printr-un test de stres, dar sunt încrezător că vom ieși din el și vom ajunge într-un loc mai bun”.
Cele două țări din Golf sunt considerate singurii producători mondiali cu capacitatea de a pompa mai mult petrol pentru a stopa creșterea prețurilor. Înalți oficiali americani de la Consiliul de Securitate Națională și Departamentul de Stat au spus că au călătorit la Riad și Abu Dhabi în ultimele săptămâni pentru a reprezenta SUA.
Wall Street Journal a scris însă că Joe Biden a vorbit cu regele Salman, tatăl în vârstă de 86 de ani al Prințului Mohammed, pe 9 februarie. În timpul telefonului, cei doi au confirmat parteneriatul strategic și economic al țărilor lor. Ministerul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că o discuție telefonică între Joe Biden și șeicul Mohammed va fi reprogramată.