Antena Meniu Search
x

Reuters: Ce ar însemna pentru întreaga lume dacă Statele Unite interzic importurile de petrol rusesc

Posibilitatea ca Statele Unite să interzică importurile de petrol rusesc a determinat o creștere a prețului țițeiului Brent la aproape 140 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2008, se arată într-o analiză publicată de Reuters

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 08.03.2022, 17:03

Reuters: Ce ar însemna pentru întreaga lume dacă Statele Unite interzic importurile de petrol rusesc - Profimedia Images

Rusia este cel mai mare exportator mondial de țiței și produse petroliere, cu aproximativ 7 milioane de barili pe zi (bpd) sau 7% din oferta globală. O astfel de interdicție ar fi fără precedent, supraalimentând prețurile aflate deja pe un trend ascendent.

Guvernele occidentale nu au sancționat direct sectorul energetic al Rusiei, dar unele companii evită deja petrolul venit de aici ca să nu se trezească cu probleme de ordin legal.

Preţul petrolului ar putea atinge un record de 185 de dolari pe baril

JP Morgan estimează că petrolul ar putea atinge un record de 185 de dolari pe baril până la sfârșitul anului 2022 dacă perturbarea exporturilor rusești va dura atât de mult, asta deși, la fel ca cei mai mulți analiști chestionați de Reuters, banca se așteapta la un preț mediu anual sub 100 de dolari. 

Pe acelaşi subiect

Ultima dată când prețurile petrolului au depășit 100 de dolari pe baril a fost în 2014, iar nivelurile atinse luni nu au fost departe de vârful din iulie 2008, când un baril costa peste 147 de dolari.

„Un război prelungit care provoacă o întrerupere pe scară largă a aprovizionării cu mărfuri ar putea determina Brent să treacă peste pragul de 150 de dolari pe baril”, a declarat Giovanni Staunovo, analist de mărfuri la UBS.

Temerile privind securitatea alimentară pe plan mondial

Pe lângă faptul că este un furnizor important de petrol și gaze, Rusia este, de asemenea, cel mai mare exportator de cereale și îngrășăminte din lume și un producător de top de paladiu, nichel, cărbune și oțel. Scoaterea Rusiei din circuitul comercial va afecta o gamă largă de industrii și va spori temerile legate de securitatea alimentară la nivel mondial.

De asemenea, o interdicție a petrolului rusesc ar încetini și mai mult redresarea globală în curs de dezvoltare în urma pandemiei de coronavirus.

În Rusia, pagubele sunt probabil mari și imediate. JPMorgan estimează că economia sa se va contracta cu 12,5%. Impasul în care s-ar afla Rusia și regiunea vestică ar putea revigora relația Moscovei cu Beijingul, dar infrastructura energetică dintre cele două țări este limitată, mai notează jurnaliștii Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri economice » Reuters: Ce ar însemna pentru întreaga lume dacă Statele Unite interzic importurile de petrol rusesc