Zeci de orașe din China se topesc sub cod roșu de caniculă. Măsuri disperate: blocuri uriașe de gheață, scoase în stradă
Zeci de oraşe din China se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate, care au topit acoperişuri şi au deformat drumuri, iar vremea toridă a determinat oamenii să caute răcoare în adăposturi subterane, informează Reuters.
De Redactia Observator la 12.07.2022, 16:23Începând de marţi, ora 11 AM (03:00 GMT), 68 de oraşe - printre care Shanghai şi oraşul vecin Nanjing - se află sub cod roşu, cel mai ridicat nivel dintr-un sistem cu trei trepte pentru caniculă, fiind prognozate temperaturi care vor depăşi 40 de grade Celsius în următoarele 24 de ore.
China se topește sub valul de caniculă
Shanghai, care se luptă în continuare cu focare sporadice de COVID-19, şi-a avertizat cei 25 de milioane de rezidenţi să se pregătească pentru vreme caniculară săptămâna aceasta. De la debutul măsurătorilor meteorologice, în 1873, în Shanghai s-au înregistrat doar 15 zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.
Într-o imagine larg distribuită pe reţelele de socializare o persoană care realizează teste COVID-19, îmbrăcată în combinezon de protecţie, poate fi văzută îmbrăţişând un bloc de gheaţă cu înălţimea de un metru pe marginea unui drum. De asemenea, într-o rezervaţie naturală din Shanghai, personalul trebuie să folosească opt tone de gheaţă în fiecare zi doar ca să ferească animalele de căldură.
- Val de căldură extremă în Europa: Temperaturile au ajuns în Spania la 42 de grade, în sudul Franţei, la 38 de...
- ”Ia uitaţi, e piatră!”. Un lac important din România, care asigura apă pentru zeci de mii de oameni, a secat...
- Vremea 12 iulie 2022. Se răcește în regiunile nordice și centrale, temperaturile maxime nu depășesc 29 de grade...
''Anul acesta, căldura a sosit puţin mai devreme decât până acum'', a declarat Zhu Daren, o rezidentă din Shanghai, în timp ce fiul ei de cinci ani se joacă la o fântână cu apă. ''Deşi este doar iulie, simt că (vremea caldă) a ajuns deja la cel mai înalt punct. Efectiv trebuie să dai drumul la aer condiţionat când ajungi acasă şi să te dai cu cremă de soare atunci când ieşi afară'', a povestit ea, potrivit Agerpres.
Vremea extremelor. Furtuni și temperaturi uriașe
China se confruntă cu o vară a contrastelor anul acesta, care alternează valurile de caniculă cu ploile torenţiale şi produce dezastre pe teritoriul ţării. Autorităţile, care invocă încălzirea globală, au avertizat asupra unor potenţiale dezastre meteorologice de la jumătatea lunii iulie, care în mod tradiţional este cea mai caldă şi mai umedă perioadă a anului.
Într-un oraş din provincia Jiangxi (sud), o porţiune dintr-un drum s-a arcuit cu cel puţin 15 centimetri din cauza căldurii, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat. Nanjing, unul dintre cele trei ''oraşe-cuptor'' binecunoscute pentru verile dogoritoare, oferă acces rezidenţilor în adăposturile antiaeriene subterane începând de duminică. Buncărele de pe vremea războiului sunt echipate cu WiFi, cărţi, dozatoare de apă şi chiar cuptoare cu microunde. Oraşul a emis marţi o alertă roşie de caniculă.
În Chongqing, al doilea ''oraş-cuptor'', acoperişul unuia dintre muzee s-a topit la propriu, ţiglele acoperişului tradiţional chinezesc plesnind pur şi simplu după ce arşiţa a topit smoala de dedesubt. Oraşul a emis alertă roşie luni. Chongqing a mobilizat, de asemenea, camioane care stropesc apă pe străzi pentru a evita supraîncălzirea drumurilor. Săptămâna aceasta, temperaturile ridicate, umiditatea şi razele ultraviolet sunt prognozate să copleşească şi metropola Wuhan, din centrul Chinei, cel de-al treilea ''oraş-cuptor''.