Zelenski amână contraofensiva din lipsa armelor. Ucrainenii au început să primească fonduri pentru reconstrucție din banii oligarhilor ruși
Contraofensiva ucraineană de primăvară se amână. Volodimir Zelenski spune că nu are suficiente arme, iar riscul să piardă prea mulţi oameni ar fi imens. Marea Britanie este prima ţară care va trimite rachete cu rază lungă de acţiune, deşi Kremlinul a avertizat în trecut că furnizarea unui astfel de armament ar însemna încălcarea unei linii roşii.
De Redactia Observator la 11.05.2023, 22:45- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Şeful mercenarilor Wagner recunoaşte că, din nefericire pentru ei, ucrainenii au succes la Bahmut. Confirmă astfel declaraţiile ofiţerilor de la Kiev, potrivit cărora sunt zone în care ruşii au fost împinşi înapoi doi kilometri. Cu toate astea militarii lui Putin insită şi continuă bombardamentele la Sumîi, Herson, Harkov şi Zaporojie.
Evacuările continuă din zona centralei nucleare de la Zaporojie, inclusiv din Eregodar, oraşul în care locuiesc o bună parte din angajaţii centralei nucleare. Aproape un sfert din cei 71 de milioane de oameni strămutaţi în ultimul an, 17 milioane, sunt din Ucraina. Japonia a anunţat că va aloca un fond de un miliard de dolari pentru ţările vecine Ucrainei care primesc refugiaţi.
UE, ajutor militar pentru Ucraina
Ucraina a primit în jur de 600 de tipuri de arme pentru contraofensiva de pe front, mai mult decât are orice armată din lume. Cu toate astea liderul de la Kiev continuă să ceară arme grele cât mai repede. Şeful diplomaţiei europene cere arme din stocurile pe care ţările UE le au în depozite.
- Statele Unite acuză Africa de Sud că a înarmat Rusia. Când ar fi avut loc transferul de arme și muniții
- Germania și Italia se opun sancţiunilor UE contra companiilor chineze care colaborează cu Rusia. Vesticii,...
- Marea Britanie confirmă că dă Ucrainei rachete cu rază de 250 de km. Rusia ameninţă Londra cu o ripostă
Josep Borrell, șeful diplomației europene: "Preşedintele Zelenski tocmai a spus că o să amâne contraofensiva. Cu siguranţă, au nevoie de mai multă pregătire, au nevoie de mai multe arme. Trebuie să strângă mai multă înzestrare. Şi noi suntem cei care trebuie să livrăm."
Ucrainenii încep să primească şi bani pentru reconstrucţie. 5,3 milioane de dolari din conturile oligarhului rus Konstantin Malofeev au fost transferaţi în Ucraina. Este primul transfer din conturile unui rus supus sancţiunilor.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Nu este altceva decât o încălcare a dreptului sfânt la proprietate, al Statelor Unite. Subminează încrederea investitorilor, încrederea proprietarilor unor bunuri care au cumva legături cu America. Toate astea, desigur, nu vor rămâne fără consecinţe pentru Statele Unite."
Hackerii ucraineni le-au făcut o surpriză ruşilor. Au pătruns în sisteme de supraveghere din magazine, restaurante, companii şi au difuzat un spot audio cu un discurs al preşedintelui Zelenski şi cu imnul războiului.
Şi pe front tehnologia ucraineană bate tehnologia rusească. Un sodat rus a încercat din răsputeri să doboare o dronă. Când şi-a dat seama că nu face faţă, a capituilat. Iar operatorii dronei i-au transmis să o urmărească, ca să se predea. A fost rănit pe drum de colegii lui, dar nu s-a oprit, a preferat să ajungă în mâinile ucrainenilor.