Antena LIVE

Curs valutar

Ucraina nu se mai opune la concesii teritoriale făcute ruşilor, potrivit Financial Times

Oficialii ucraineni au devenit mai deschiși în discuţiile cu omologii lor occidentali la un potențial acord de încetare a focului, în baza căruia ar accepta concesii teritoriale dacă ar primi garanții reale de securitate, relatează Financial Times. Publicația a mai relatat, citând un oficial occidental, că Joe Biden ar putea fi de acord cu o revizuire a statutul candidaturii Ucrainei la NATO, înainte de a-și incheia mandatul în ianuarie 2025.

De la 01.10.2024, 18:44
WhatsApp
Zelenski nu se mai opune în a face concesii teritoriale rusilor, potrivit Financial Times Profimedia

Război în Ucraina. Ucraina traversează cel mai întunecat moment al războiului de până acum, arată o analiză publicată marţi de cotidianul britanic Financial Times. Trupele Kievului pierd pe câmpul de luptă din estul țării, unde forțele ruse înaintează fără încetare, dar cu un cost imens de oameni și echipamente militare.

Ucraina se confruntă cu cea mai întunecată oră a sa

Armata Ucraineană se chinuie să facă rost de soldați motivați și bine pregătiți iar sistemul de mobilizare provoacă o adevărată tensiune socială. De asemenea, ucrainenii au de înfruntat o iarnă sumbră, fără energie electrică și cu posibile întreruperi de încălzire. În aceste condiţii chiar și soldații de pe frontul din Doneţk, impulsionaţi în trecut de speranța de a-și elibera pământul, își exprimă acum dorința de a negocia cu Rusia pentru a pune capăt războiului.

Un comandat de pe frontul de est le-a mărturisit jurnaliştilor britanici că se teme de perspectiva unui "război pentru totdeauna". "Sunt pentru negocieri acum", le-a spus Iuri, exprimându-și îngrijorarea că fiul său, şi el soldat, și-ar putea petrece viața luptând iar nepotul său ar putea moșteni la rândul lui într-o zi un conflict nesfârșit. "Dacă SUA închide robinetul, am terminat-o", a spus un alt ofițer, membru al Brigăzii 72, aflat în oraşul Kurakhove, lângă Pokrovsk, în Doneţk.

Pe acelaşi subiect

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află sub o presiune din ce în ce mai mare din partea partenerilor occidentali de a găsi o cale pentru a negocia un acord, chiar dacă există scepticism cu privire la disponibilitatea Rusiei de a iniția discuții de pace în viitorul apropiat și îngrijorare că poziția Ucrainei este mult prea slabă pentru a obţine un acord de pace corect. "Cei mai mulți jucători vor dezescaladare aici", a spus un înalt oficial ucrainean de la Kiev.

Administrația Biden este conștientă de faptul că strategia sa actuală nu este sustenabilă pentru că "pierdem războiul", a spus Jeremy Shapiro, şef în cadrul Consiliului European pentru Relaţii Externe. Cea mai amenințătoare situaţie dintre toate pentru Kiev este posibilitatea ca Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA de luna viitoare și să încerce să impună Ucrainei un acord de pace nefavorabil, amenințând că va retrage ajutorul militar și financiar. Trump a repetat săptămâna trecută că ar putea pune rapid capăt războiului. Cei mai mari susținători ai Ucrainei din Europa vor să o mențină în luptă, dar nu au nici stocuri de arme pentru asta, nici un plan pentru a umple golul lăsat de SUA.

Liderul ucrainean a părăsit Washingtonul săptămâna trecută cu mâinile goale legat de două probleme centrale: permisiunea SUA de a folosi arme occidentale pentru a lovi adânc pe teritoriul Rusiei; și progrese în aderarea la NATO. Administrația Biden se teme că dacă ar fi de acord cu cele două solicitări ale Ucrainei ar putea încuraja Moscova să escaladeze conflictul. Oficialii americani nu au fost impresionați nici de "planul de victorie" al lui Zelenski care include cereri de cantități masive de armament occidental.

Un consilier care a contribuit la pregătirea acestui document a spus că Zelenski nu a avut de ales decât să-și reafirme insistențele asupra aderării la NATO, deoarece orice altceva ar fi fost perceput drept un eşec în problema garanțiilor de securitate occidentale, pe care ucrainenii le consideră indispensabile. "Planul de victorie" este o încercare de a schimba traiectoria războiului și de a aduce Rusia la masa negocierilor, crede Zelenski.

Ucraina nu se mai opune concesiilor teritoriale 

Mai mulți diplomați europeni care au participat la Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută de la New York au spus că a existat o schimbare tangibilă de ton și conținut în discuțiile pentru o potențială soluție. Ei au observat mai multă deschidere din partea oficialilor ucraineni pentru a discuta un potenţial acord de încetare a focului chiar dacă trupele ruse rămân pe teritoriul lor. Şi oficialii occidentali discută tot mai sincer despre urgența unui acord, spun aceştia. 

Noul ministru de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, s-a întâlnit în privat cu omologi occidentali pentru a discuta potențiale soluții de compromis, au spus diplomații. El a lăsat de înţeles că este mai pragmatic decât predecesorul său cu privire la posibilitatea negocierilor de teritoriu în schimbul garanţiilor de securitate.

"Discutăm din ce în ce mai deschis despre cum se va termina asta și la ce ar trebui să renunțe Ucraina pentru a obține un acord de pace permanent", spune unul dintre diplomați, care a fost prezent la New York. "Și aceasta este o schimbare majoră față de acum șase luni, când acest tip de discuție era tabu", a mai spus el. Întors acasă la Kiev, Andrii Sybiha a negat aceste informaţii potrivit Ukrainska Pravda

Aderarea la NATO rămâne obiectivul cheie al Ucrainei, dar foarte puțini dintre cei 32 de membri ai alianței cred că este posibilă fără o încetare a focului deplină și durabilă și o linie clară pe hartă care să determină în ce porțiune din teritoriul Ucrainei se aplică clauza articolului 5 de apărare reciprocă. Modelul propus de unii este cel al Germaniei de Vest care a aderat la alianță mai bine de trei decenii fără Germania de Est. 

 "Modelul vest-german câștigă teren în special la Casa Albă, care a fost cea mai sceptică cu privire la aderarea la NATO. Rușii ar urî asta, dar cel puțin ar putea fi o cale de deschidere pentru un compromis", a comentat Shapiro. 

Dar chiar și acest scenariu ar necesita o desfășurare vastă de forțe din partea SUA și a partenerilor săi, refuzată de orice administrație americană, democrată sau republicană, având în vedere că Washingtonul este concentrat asupra amenințării care vine din China. O întrebare ar fi dacă puterile europene ar fi dispuse să-și asume mai mult povara. De asemenea, multe voci de pe ambele maluri ale Atlanticului spun că este puțin probabil ca Rusia să fie de acord cu aderarea Ucrainei la NATO şi în acest format. 

Biden ar putea revizui statutul candidaturii Ucrainei la NATO

Ucrainenii consideră că nu vor putea opri viitoare agresiuni ale Rusiei dacă nu primesc statul oficial de membru al NATO. "Chiar dacă primim o invitație de aderare la NATO, nu va însemna nimic. Este o decizie politică", a adăugat un înalt oficial ucrainean.

Biden va conduce pe 12 octombrie în Germania o întâlnire a aliaților pe tema Ucrainei. Un oficial occidental informat despre discuțiile lui Zelenski la Washington a spus că există semne că Biden ar putea revizui statutul candidaturii Ucrainei la NATO înainte de a-și încheia mandatul în ianuarie. Deşi Biden sprijină public aderarea Ucrainei la NATO, el s-a opus până acum invitării oficiale a Ucrainei de a adera la alianţă. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

razboi ucraina rusia ucraina
Întrebarea zilei
Plănuiţi să mergeţi în SUA după ridicarea vizelor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea din România unde îți poți cumpăra un apartament cu 3 camere cu...
Fanatik.ro
Publicat 01.10.2024
„Ciclonul Fechet” – a stârnit furtuna și acum dă vina pe meteorologi
spotmedia.ro
Publicat 01.10.2024
„Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”. Cum umilește...
spotmedia.ro
Publicat 30.09.2024
Îți cade PĂRUL când te speli pe cap? Medicii recomandă două tratamente...
Gandul
Publicat 01.10.2024
După un an în armata lui Putin, un cetățean tadjik povestește cum îi...
Adevărul
Publicat 01.10.2024
Asia Express sezonul 7, 30 septembrie 2024. Cine a câștigat prima imunitate din...
A1
Publicat 01.10.2024
Horoscopul zilei de 2 octombrie 2024. Berbecii au parte de o trezire la realitate....
CaTine
Publicat 01.10.2024
Cât a mers darul la nunta lui Marian Mexicanu cu Ana Maria. Sute de invitați...
spynews.ro
Publicat 01.10.2024
Un fanatic al fotbalului ridică în picioare stadioane, dar nu cu mingea »...
GSP
Publicat 29.09.2024
Este una dintre cele mai frumoase gări din România! A apărut și într-un film...
Click.ro
Publicat 30.09.2024
Eclipsa solară „inel de foc” va avea loc pe 2 octombrie. În ce zone va fi...
Useit
Publicat 01.10.2024
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la...
Redacţia.ro
Publicat 27.09.2024
Verdict în cazul angajatei Atos care s-a sinucis la Timișoara. Explicațiile...
libertatea.ro
Publicat 01.10.2024
Camila Cabello a avut o apariție inedită la prezentarea Vetements de la Paris...
ZU
Publicat 01.10.2024
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Hello taste
Publicat 01.10.2024
Cum gătești dovleacul pentru copii. Trucuri simple și rapide
Deparinti
Publicat 30.09.2024
NATO ajunge într-un moment crucial: Omul care poate să-i înfrunte pe...
ziare.com
Publicat 01.10.2024
Pelin Akil și Mert Ramazan Demir s-au sărutat. Ce reacție au avut fanii când...
Happy
Publicat 01.10.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Mii de toxine din ambalajele alimentelor au fost depistate în corpul uman....
Medicool
Publicat 01.10.2024
Naşul lui ”Bocciu” face acuzaţii halucinante! Rapid, incriminată pentru...
orangesport.ro
Publicat 26.09.2024