Antena LIVE

Curs valutar

Zelenski spune că SUA, Ungaria, Slovacia și Germania nu vor Ucraina în NATO

Patru țări, inclusiv Statele Unite ale Americii (SUA), nu doresc ca Ucraina să adere la NATO din diverse motive, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

De la 17.01.2025, 13:07
WhatsApp
Volodimir Zelenski, conferinţă de presă cu Keir Starmer, Kiev, Ucraina, 16 ianuarie 2025 Profimedia

Statele Unite ale Americii, Ungaria, Slovacia, Germania nu doresc în acest moment ca Ucraina să se alăture NATO, a declarat Volodimir Zelenski pe 16 ianuarie în cadrul unui briefing de presă cu premierul britanic Keir Starmer, relatează RBC Ukraine.

"Statele Unite, Ungaria, Slovacia și Germania au fost sincere și nu au vrut să ne vadă în NATO. Aceasta este o conversație deschisă și cred că nu există secrete aici, acestea sunt cele patru țări care, din diverse motive, nu văd încă Ucraina în NATO", a spus Zelenski. Conform unui articol publicat de Politico pe 23 octombrie 2024, cel puțin șapte țări se opun aderării Ucrainei la NATO: Statele Unite ale Americii, Germania, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Belgia, Spania.

Zelenski: Ucraina a cheltuit 100 de miliarde de dolari pe război în 2024

Potrivit liderului de la Kiev, Ucraina a cheltuit în 2024 100 de miliarde de dolari pe război, dintre care 40 de miliarde de dolari au venit de la bugetul ucrainean, 35 de miliarde de dolari din SUA și 25 de miliarde de dolari din UE. El a menționat, de asemenea, că Ucraina este în discuții cu parteneri internaționali cheie precum Franța și Polonia cu privire la posibilitatea de a desfășura forțe de menținere a păcii. În plus, el a subliniat că Ucraina necesită garanții serioase de securitate, iar numărul forțelor de menținere a păcii va depinde de asigurările de securitate oferite Ucrainei.

Zelenski: Ucraina va reacţiona dacă vreo ţară negociază cu Rusia fără implicarea noastră

Preşedintele ucrainean a cerut Uniunii Europene, într-un interviu acordat joi presei poloneze, să îşi crească producţia de arme şi muniţii pentru a susţine Ucraina în războiul cu Rusia, dar şi pentru a-şi consolida propria apărare. "UE trebuie să fie de trei ori mai pragmatică şi să îşi tripleze producţia (militară). Trebuie să producă pentru a ajuta Ucraina, dar trebuie să producă şi pentru ea, astfel încât ruşii să ştie că Europa are mai multe (arme), că Europa li se poate opune", a indicat preşedintele ucrainean.

Cu toate acestea, Zelenski a susţinut că "Europa, fără armata ucraineană, nu va putea face faţă armatei ruse, pentru că aceasta este mai numeroasă" şi în plus pentru că "Rusia are mai multe arme, mai mulţi oameni şi este mai brutală decât europenii". Cât despre negocierea păcii cu Rusia, preşedintele ucrainean a asigurat că în prezent Kievul nu desfăşoară nicio negociere cu Moscova, nici măcar în secret, şi nu va tolera ca cineva să negocieze cu Rusia asupra Ucrainei fără implicarea acesteia.

"Desigur, niciun acord cu ruşii nu se poate realiza fără Ucraina. Şi din acest motiv Ucraina va reacţiona energic dacă vreo ţară va negocia cu Rusia pe la spatele nostru", avertizat Zelenski. Mai mult, el a insistat că Ucraina are nevoie de garanţii de securitate înaintea oricărei negocieri.

"Mereu am întrebat ce garanţii de securitate există, pentru că putem vorbi despre o încetare a focului şi în acest mod pur şi simplu le vom permite ruşilor să se pregătească pentru o nouă agresiune", a motivat Zelenski. El a admis în acest interviu, acordat mai multor publicaţii poloneze în comun, că trupele ucrainene sunt în dificultate pe frontul de est, afirmând că sunt "mai slabe" în unele momente, dar a sugerat ca o consolare pentru teritoriul pierdut în faţa trupelor ruse faptul că acestea ar suferi mari pierderi.

Viitorul secretar de stat american în administraţia preşedintelui ales Donald Trump, Marco Rubio, a declarat miercuri că pentru o soluţie negociată a războiului din Ucraina este nevoie de concesii ale ambelor părţi.  El a subliniat că principala problemă a armatei ucrainene nu este insuficienţa finanţării, ci insuficienţa efectivelor de luptă, şi a considerat nerealistă atât posibilitatea ca Rusia să ocupe toată Ucraina cât şi cea a eliberării teritoriului ucrainean ocupat de armata rusă. De partea sa, ministrul rus de externe

Serghei Lavrov a spus marţi, la o conferinţă de presă, că Rusia este dispusă să negocieze garanţii de securitate "pentru ţara care acum se numeşte Ucraina", dar prioritatea sa în viitoare negocieri cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în tot spaţiul eurasiatic, cu stabilirea rolului Rusiei în viitorul sistem de securitate european, după ce puterile occidentale au folosit în ultimii ani Ucraina ca instrument pentru a slăbi Rusia, reafirmând că Moscova se opune extinderii NATO, aşadar inclusiv aderării Ucrainei la această organizaţie, care este cerută insistent de Zelenski.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

volodimir zelenski razboi ucraina rusia ucraina sua germania slovacia ungaria
Întrebarea zilei
Ministerul Educației propune rotirea elevilor în bănci. Sunteți de acord?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma care se cultivă în România cu care poți să ai un succes nebun în...
Fanatik.ro
Publicat 17.01.2025
EXCLUSIV Primarul din București care e campion la ridicat mașini. Și câte...
spotmedia.ro
Publicat 15.01.2025
Noua ordine mondială pe care o vestește Trump și la care cei mai slabi trebuie...
spotmedia.ro
Publicat 13.01.2025
Care este TEMPERATURA ideală pe care trebuie să o ai în fiecare cameră din...
Gandul
Publicat 17.01.2025
„E bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?” Sfatul neașteptat dat...
Adevărul
Publicat 17.01.2025
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se...
A1
Publicat 17.01.2025
Horoscopul zilei de 18 ianuarie 2025. Berbecii sunt sfătuiți să se reinventeze....
CaTine
Publicat 17.01.2025
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul...
spynews.ro
Publicat 17.01.2025
„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui...
GSP
Publicat 17.01.2025
Ce să pui în chec, pentru a ieși pufos și umed, mai ceva ca la patiserie....
Click.ro
Publicat 17.01.2025
Cum ar fi pierdut Microsoft 400 de miliarde de dolari din cauza lui Bill Gates
Useit
Publicat 17.01.2025
Cutremur puternic în România. Unde s-a resimțit
Redacţia.ro
Publicat 17.01.2025
„Toți vor fi morți până în aprilie”. În trei luni, niciun soldat din...
libertatea.ro
Publicat 17.01.2025
Kelly Osbourne a criticat celebritățile care se folosesc de incendiile din Los...
ZU
Publicat 17.01.2025
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Hello taste
Publicat 16.01.2025
Cum să vorbești cu copilul tău despre familia monoparentală
Deparinti
Publicat 17.01.2025
Producția Öldürdüğün Şeyler cu Hazar Ergüçlü și Erkan Kolçak...
Happy
Publicat 17.01.2025
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
BZI
Publicat 16.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Vitamina D poate preveni demența. Ce arată studiile despre impactul său asupra...
Medicool
Publicat 17.01.2025