Zi istorică în Orient. Mii de sirieni au sărbătorit pe străzi eliberarea de regimul lui Assad. Dictatorul ar fi fugit în Moscova, împreună cu familia
Zi istorică pentru Orientul Mijlociu. După 13 ani de război civil şi o jumătate de secol de dictatură, era Assad s-a încheiat în Siria. Dictatorul a fugit din ţară după ce rebelii au intrat în capitala Damasc, la finalul unei ofensive blitz, care a durat mai puţin de două săptămâni. Agenţia de presă TASS a confirmat că Assad se află la Moscova alături de familie. Zeci de mii de sirieni au sărbătorit momentul în stradă.
De Redactia Observator la 08.12.2024, 20:15"Trăim un sentiment de bucurie după 13 ani de durere şi tragedii. Nu ne aşteptam la o surpriză aşa frumoasă. Să ne trezim din somn şi să aflăm că dictatorul care măcelărea şi ucidea oamenii a plecat", povestesc sirienii.
Sirienii au sărbătorit pe străzi eliberarea de sub regim
Cu claxoane şi focuri de armă, urcaţi pe tancuri şi pe clădiri, sirienii din Damasc au sărbătorit eliberarea de regimul Assad. Posterele dictatorului au fost rupte de pe clădiri iar statuile care îl înfăţişau pe tatăl lui au fost puse la pământ.
În palatul prezidenţial, rebelii au găsit genţile de mii de euro ale soţiei dictatorului şi un garaj cu zeci de maşini luxoase. Mii de deţinuţi politici au fost eliberaţi din închisoarea Sednaya, considerată un simbol al brutalităţii regimului. Unii trebuiau executaţi în câteva ore.
- Casa ambasadorului italian în Siria, luată cu asalt de rebeli înarmați: "Ei doar au luat trei maşini şi atât"
- Regimul din Siria, prăbuşit. Bashar al-Assad a "demisionat din funcţie" și a plecat din țară, susţine Rusia....
- Cine este Abu Mohammed al-Julani, liderul rebelilor care a eliberat Siria de guvernul autocratic al lui Assad
După ce rebelii au intrat în capitală, dictatorul ar fi fugit din ţară la bordul unui avion privat. Urma aparatului de zbor s-a pierdut în munţi, aproape de oraşul Homs, însă presa din Rusia a confirmat că dictatorul se află în Moscova împreună cu familia sa.
Momentul a provocat bucurie şi pentru sirienii din străinătate.
Cine este gruparea care l-a înfrânt pe lider
Cei care l-au înfrânt pe liderul sirian sunt islamiştii din gruparea Hayat Tahrir al-Sham. Înfiinţat în 2012 sub numele numele Frontul al-Nusra, grupul a fost afiliat la Al-Qaeda până în 2016. În urmă cu 11 zile, jihadiştii au lansat o ofensivă surpriză şi au cucerit Alep, cel mai mare oraş al Siriei. Restul provinciilor au căzut ca piesele de domino. Mii de militari loiali până acum lui Assad au fugit cu echipamentul în Iran. Alţii s-au predat rebelilor.
Înfrângerea preşedintelui sirian a fost provocată şi de lipsa de ajutor militar din partea aliaţilor iranieni şi ruşi. Premierul său a predat puterea.
Familia Assad a condus Siria cu o mână de fier încă din 1971. Hafez al-Assad şi apoi fiul lui, Bashar, au cârmuit prin represiune şi teroare, iar zeci de mii de disidenţi au fost trimişi în centrele de detenţie şi torturaţi. În 2011, în timpul protestelor din Primăvara Arabă, o manifestaţie la adresa lui Bashar al-Assad a fost înăbuşită violent, iar ţara a fost cuprinsă de un război civil sângeros. Peste 500.000 de oameni au murit în anii care au urmat, potrivit unor estimări.