Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Update Regimul din Siria, prăbuşit. Rebelii au preluat controlul după 50 de ani. Bashar al-Assad a fugit la Moscova

Regimul Bashar al-Assad s-a prăbuşit. Opoziţia a preluat puterea în Siria după 50 de ani de dictatură. Rusia a transmis că preşedintele sirian Bashar al-Assad a "demisionat din funcţie" şi a părăsit Siria, după ofensiva fulgerătoare a rebelilor sirieni conduşi de islamişti radicali care au adus armata siriană în derută, relatează AFP şi Reuters, citează News.ro.

de Redactia Observator

la 09.12.2024 , 11:55

Rusia afirmă că Bashar al-Assad a "demisionat din funcţie" și a plecat din țară în urma unor negocieri Rusia afirmă că Bashar al-Assad a "demisionat din funcţie" și a plecat din țară în urma unor negocieri - Profimedia

UPDATE. Presa de stat rusă spune că președintele sirian Bashar al-Assad, se află la Moscova cu familia sa. Citând o sursă din Kremlin, mass-media de stat rusă TASS a declarat că Assad și membrii familiei sale au primit azil în capitala Rusiei.

UPDATE. Rebelii sirieni susţinuţi de Turcia au intrat în oraşul Manbij, din nordul Siriei, după ce au preluat controlul asupra celei mai mari părţi a zonei înconjurătoare de la forţele kurde aliate SUA de acolo, a declarat duminică o sursă de securitate turcă, transmite Reuters.

UPDATE. Preşedintele francez Emmanuel Macron salută faptul că ”statul barbariei” a ”căzut” în Siria odată cu căderea preşedintelui Bashar al-Assad şi subliniază că Franţa rămâne ”angajată în favoarea securităţii tuturor” în regiune, relatează AFP.

Articolul continuă după reclamă

UPDATE. Ucraina salută căderea lui Bashar al-Assad şi subliniază că dictaturile care au pariat pe preşedintele rus Vladimir Putin sunt sortite aceleiaşi căderi, relatează AFP, citat de news.ro.

Pe acelaşi subiect

UPDATE. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, duminică, că a ordonat armatei să 'ia controlul' zonei tampon de pe Înălţimile Golan, precum şi al 'poziţiilor strategice adiacente', salutând 'o zi istorică' după căderea regimului de la Damasc, transmit AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

'Această regiune a fost sub controlul unei zone tampon stabilite în cadrul acordului de separare a forţelor din 1974 timp de aproape 50 de ani. Acest acord' cu Siria 's-a prăbuşit', a afirmat Netanyahu, în cursul unei vizite, împreună cu ministrul apărării Israel Katz, în zona Înălţimilor Golan ocupate şi anexate de Israel. El a mai spus că sfârşitul regimului Assad înseamnă oportunităţi importante, dar şi riscuri pentru Israel.

UPDATE. Turcia, susţinătoare a unor grupări rebele siriene, se declară pregătită să ajute Siria pentru a-i 'garanta unitatea' şi 'securitatea', a afirmat duminică ministrul de externe, Hakan Fidan, potrivit AFP. 'Turcia este pregătită să asume responsabilitatea a tot ceea ce este necesar pentru a pansa rănile Siriei şi a-i garanta unitatea, integritatea şi securitatea', a scris Fidan pe reţeaua X.

UPDATE. Rebeli sirieni au intrat duminică în reşedinţa ambasadorului Italiei la Damasc, însă nici diplomatul, nici personalul de securitate nu au fost răniţi, a declarat ministrul de externe italian Antonio Tajani, chemând la un transfer paşnic de putere în Siria, transmite Reuters.

UPDATE. În doar trei zile, luptătorii opoziţiei conduşi de Abu Mohammed al-Julani au capturat al doilea oraş ca mărime din Siria, Alep, după care în o săptămână a unit mai multe grupuri înarmate ce au dus la prăbuşirea uimitoare a forţelor guvernamentale loiale preşedintelui Bashar al-Assad.

ŞTIREA INIŢIALĂ. "În urma negocierilor între Bashar al-Assad şi un anumit număr de participanţi la conflictul armat de pe teritoriul Siriei, el a decis să demisioneze din funcţia prezidenţială şi a părăsit ţara, dând instrucţiuni să se efectueze un transfer de putere paşnic", declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta insistă că Rusia nu a fost implicată în aceste negocieri și că bazele sale militare din Siria sunt în alertă maximă, dar nu sunt amenințate. Rusia declară că este în legătură cu "toate grupurile din opoziția siriană". Rusia fusese un aliat cheie al lui Assad, oferindu-i anterior asistență militară pentru a rămâne la putere, scrie BBC. De asemenea, Kremlinul a mai precizat că nu ştie unde se află în prezent al-Assad.

Moscova susţine că este extrem de îngrijorată de evenimentele din Siria şi a îndemnat toate părţile să se abţină de la violenţe, mai precizează comunicatul citat. "Îndemnăm toate părţile implicate să se abţină de la utilizarea violenţei şi să rezolve toate chestiunile guvernării prin mjiloace politice. În această privinţă, Federaţia Rusă este în contact cu toate grupurile opoziţiei siriene", precizează MAE rus

Lovitură majoră pentru Rusia

Aceasta este o lovitură majoră pentru ambiția de lungă durată a Kremlinului de a extinde influența Rusiei pe tot globul, de preferință pe cheltuiala Occidentului. Siria a fost centrul prezenței Rusiei în Orientul Mijlociu, iar Bashar al-Assad a fost principalul aliat al lui Vladimir Putin în regiune. Eforturile de susținere a regimului său au durat aproape un deceniu și au costat foarte mult Rusia atât în ​​ceea ce privește banii, cât și pierderile de oameni. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri externe » Regimul din Siria, prăbuşit. Rebelii au preluat controlul după 50 de ani. Bashar al-Assad a fugit la Moscova